2024: Dit zijn de nieuwe regels

Gepubliceerd op 7 januari 2024 om 14:13

1 januari is één van de data in het nieuwe jaar dat er nieuwe wetten en regels in werking treden. In dit artikel lees je wat er verandert op
1 januari 2024 en wat het betekent voor je portemonnee.

portemonnee

Een van de nieuwe regels van 2024 is de belasting op dranken

De belasting op alcoholvrije dranken, zoals frisdrank, vruchtensap en alcoholvrij bier gaat omhoog van 8,83 naar 26,13 euro per 100 liter. Mineraalwater wordt uitgezonderd van deze belasting. Daarentegen wordt havermelk wel belast, ondanks protesten van liefhebbers van havermelk en kritiek van onder meer het Voedingscentrum. Het is natuurlijk best vreemd dat havermelk belast wordt, terwijl koemelk en chocolademelk (met suiker) zijn uitgezonderd van de frisdranktaks.

De belasting op bier en wijn stijgt met 8,4 procent.

glas vruchtensap

Vapes met smaakjes zijn per 1 januari 2024 verboden

E-sigaretten met smaakjes als cola of suikerspin worden verboden. De overheid heeft als doel een rookvrije generatie in 2040. Een van de middelen om dit doel te bereiken, is het verhogen van de accijns op tabak. Als alternatief kiezen de jongeren voor vapen. Om het vapen minder aantrekkelijk maken voor jongeren, zijn de vapes met smaakjes per 1 januari 2024 verboden. Er mogen dus alleen vapes met de smaak tabak op de markt gebracht worden.

Voedselkeuzelogo Nutri-Score

Consumenten moeten eenvoudig keuzes kunnen maken voor producten met een betere samenstelling, lees je op rijksoverheid.nl. Hiervoor is heldere en betrouwbare informatie op producten nodig. Het voedselkeuzelogo Nutri-Score laat zien of het product een betere keuze is in vergelijking met dezelfde soort producten. Sinds 1 januari 2024 is de Nutri-Score het officiële voedselkeuzelogo.

Vliegbelasting

De vliegbelasting gaat op 1 januari 2024 omhoog van € 26,43 naar € 29,05 per ticket. Het kabinet wil de belastingen vergroenen. Ook wil het kabinet dat vliegreizigers meer rekening houden met het milieu. Daarom geldt sinds 1 januari 2021 een vliegbelasting voor alle passagiers die vertrekken vanaf een Nederlandse luchthaven.

Luchthavens brengen per passagier die vanaf een Nederlandse luchthaven vertrekt, de belasting aan de luchtvaartmaatschappij in rekening. De belasting geldt niet voor transferpassagiers en kinderen jonger dan 2 jaar. Vanaf 1 juli 2024 betalen ook de meeste passagiers in privévliegtuigen die vertrekken uit Nederland € 29,05 vliegbelasting. 

vliegtuig klm

Prijsplafond vervalt

Door het prijsplafond voor energie kregen de meeste huishoudens korting op hun energierekening. Dit was bedoeld om mensen te beschermen tegen de hoge energieprijzen. Per 1 januari 2024 betaalt u weer de tarieven zoals die in het contract met uw energieleverancier staan. Het kan daarom lonen om te kijken of uw huidige contract nog wel bij u past, adviseert rijksoverheid.nl. Naast variabele contracten zijn er ook weer contracten met een vast tarief beschikbaar.

Minimumloon gaat omhoog

GroenLinks-PvdA en ChristenUnie kwamen in 2023 met het plan om het minimumuurloon per 1 januari 2024 te verhogen. De Tweede Kamer stemde in en nu is het dan zover. Samen met het minimumloon gaan ook de uitkeringen omhoog. Het gaat dan om onder meer de AOW, bijstand, WW en arbeidsongeschiktheidsuitkering.

Minimumuurloon

Naast de verhoging van het minimumloon komt er ook een minimumuurloon. Dit is in het voordeel van mensen met lange werkweken van bijvoorbeeld veertig uur. In 2023 kwam iemand die 36 uur per week werkte en het minimumloon verdiende nog op hetzelfde maandsalaris uit als iemand die 40 uur voor het minimumloon werkte. Vanaf nu zit daar wel een verschil tussen.

AOW-leeftijd

Ook wordt een volgende stap gezet in de verhoging van de AOW-leeftijd. In 2023 kreeg je de ouderdomsuitkering als je de leeftijd van 66 jaar en 10 maanden bereikte, maar nu is 67 jaar de grens. Tot en met 2027 blijft dit zo. In 2028 gaat de AOW-leeftijd naar 67 jaar en 3 maanden.

Kinderbijslag en kindgebonden budget

De Tweede Kamer heeft in november 2023 een motie aangenomen om de kinderbijslag in 2024 extra te verhogen. Daarvoor is € 250 miljoen euro beschikbaar gesteld. Per kind gaat de kinderbijslag volgend jaar met maximaal € 21,53 extra omhoog. Deze verhoging staat los van de reguliere indexatie van de kinderbijslag. Het definitieve bedrag wordt medio december bekend. 

Ouders komen sneller in aanmerking voor het kindgebonden budget. Ook de maximale uurvergoeding bij de kinderopvangtoeslag gaat omhoog om te compenseren voor de gestegen kosten.

Reiskostenvergoeding van € 0,21 naar € 0,23 per kilometer

De maximale reiskostenvergoeding die werkgevers onbelast aan hun werknemers mogen betalen, gaat omhoog van 21 naar 23 cent per kilometer.

Thuiswerkvergoeding

Voor een thuiswerkdag kun je in 2024 € 2,35 krijgen, tegenover € 2,15 vorig jaar.

Nieuwe regels 2024 over wonen

Meer mensen kunnen gebruikmaken van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) als zij een huis kopen. De maximaal toegestane woningwaarde om hier gebruik van te mogen maken gaat omhoog van 405.000 naar 435.000 euro. De NHG is een vangnet voor huiseigenaren die te maken krijgen met dalende huizenprijzen, financiële problemen of gedwongen verkoop.

Wat is een Nationale Hypotheekgarantie (NHG)?

Met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft u een vangnet als u door omstandigheden uw hypotheek niet meer kunt betalen. Of als een restschuld overblijft na de verkoop van uw huis.

Mogelijk tijdelijke verlaging woonlasten met NHG

Het kan voorkomen dat u de hypotheek zelf niet meer kunt betalen. Bijvoorbeeld door een echtscheiding of baanverlies. Heeft u een hypotheek met NHG? Dan kunt u gebruikmaken van de Woonlastenfaciliteit (WLF). De woonlastenfaciliteit is een tijdelijke verlaging van uw woonlasten om een moeilijke periode te overbruggen. U moet de extra schuld die hierdoor ontstaat, wel weer afbetalen. U spreekt met uw hypotheekverstrekker af wanneer en hoe u dat doet.

Mogelijk kwijtschelding restschuld met NHG

Moet u door omstandigheden de woning gedwongen verkopen en ontstaat een restschuld? Bij een hypotheek met NHG kan de restschuld onder voorwaarden worden kwijtgescholden.

Wilt u verhuizen, maar verwacht u uw woning met verlies te verkopen? Dan kunt u soms uw restschuld meefinancieren in een nieuwe hypotheek met NHG.

bron: rijksoverheid.nl

Meer lenen voor een energiezuinige woning

Een energiezuinige woning is niet alleen goed voor het milieu, maar je kunt er ook vaak meer door lenen. Een hogere hypotheek isj namelijk mogelijk als je direct een energiezuinige woning aankoopt. Als je een huis koopt en maatregelen treft om je woning energiezuiniger te maken, dan kan je vaak een hogere hypotheek op inkomen krijgen. 

Jubelton is afgeschaft

Ouders kunnen hun kinderen niet langer een belastingvrij bedrag schenken om een woning mee te kopen. De zogeheten jubelton was al verlaagd naar bijna 29.000 euro en wordt nu helemaal afgeschaft.

Omgevingswet

De Omgevingswet gaat over de ruimte waarin mensen wonen, werken en ontspannen. Deze nieuwe wet voegt oude wetten samen en bevat regels voor wat er buiten te zien, ruiken en horen is. Een vergunning aanvragen voor een nieuw plan of idee kan in het nieuwe digitale Omgevingsloket. Bijvoorbeeld een nieuwe garage bouwen. Of een dakraam vervangen. 

Prijzen huurwoningen vrije sector

De prijzen van huurwoningen (zelfstandige woningen, studio’s en appartementen) in de vrije sector mogen vanaf 1 januari maximaal met 5,5% omhoog.

Gemeente mag eigen inwoners voorrang geven

Minister De Jonge voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (CDA) wil dat gemeenten meer mogelijkheden krijgen bepaalde inkomensgroepen te helpen bij het vinden van een betaalbare woning. Ook moeten gemeenten de ruimte krijgen om beschikbaar te maken voor eigen inwoners en mensen met een cruciaal beroep, zoals leraren, verpleegkundigen en politieagenten. 

In de huursector mogen gemeenten voor 50% van de beschikbare huurwoningen bepalen hoe zij deze ruimte verdelen tussen mensen met een economische, maatschappelijke of een lokale binding. Ook mogen gemeenten specifieke beroepen zoals leraren, verpleegkundigen en hulpverleners  aanmerken als cruciaal, zodat zij die beroepen kunnen helpen bij het vinden van een woning.

Kopers van een nieuwbouwwoning met een verkoopprijs tot € 355.000 moeten in sommige gemeenten een huisvestingsvergunning aanvragen. Bij nieuwbouw geldt verder dat, indien er meerdere gegadigden zijn voor de woning, gemeenten kopers met binding aan de gemeente en/of een vitaal beroep voorrang kunnen geven.

Doxing is strafbaar

Doxing, ofwel het opzettelijk delen van persoonsgegevens om iemand te intimideren, wordt strafbaar. Er komt een straf op van maximaal twee jaar cel of een geldboete van maximaal 22.500 euro. Doxing is vaak gericht tegen bijvoorbeeld journalisten, politici, rechters, politieagenten of hulpverleners. Ook het doxen van iemand zonder specifiek beroep valt onder deze wet.

Gecombineerde achternaam mogelijk

Vanaf 1 januari 2024 mag je je kind een gecombineerde achternaam geven. Lees meer over de regels in het artikel Gecombineerde achternaam voor je kind mogelijk vanaf 2024.

Woning sluiten bij ernstig geweld

Burgemeesters kunnen een woning sluiten als er sprake is van ernstig geweld, zoals beschietingen of explosies. Er was al de mogelijkheid om woningen te sluiten bij ernstige gedragingen door de bewoners, maar die was niet altijd toereikend.

Boetes overtredingen omhoog in 2024

Het boetetarief voor lichte verkeersovertredingen gaat met 10 procent omhoog. Dit zijn de belangrijkste verkeersboetes in 2024:

  • Onnodig links rijden – € 270
  • Rechts inhalen – € 300
  • Te veel decibel produceren – € 360
  • Door rood rijden – € 309
  • Onnodig geluid veroorzaken – € 309
  • Mobiel elektronisch apparaat vasthouden tijdens het rijden – € 429
  • Geen gordel dragen – € 189
  • Zonder noodzaak de vluchtstrook gebruiken – € 309
  • Foutparkeren – € 129
  • Parkeren op een gehandicaptenparkeerplaats – € 379
  • Slecht leesbaar kenteken – € 189
  • Verlopen APK – € 189

bron: boete.nu

Dierenmishandeling

Dierenmishandeling en dierenverwaarlozing wordt vanaf 1 januari 2024 steviger en doeltreffender aangepakt, meldt rijksoverheid.nl. Zo worden onder andere de mogelijkheden verruimd om bedrijven te sluiten als het welzijn van dieren wordt bedreigd. Ook komt er een mogelijkheid om een verbod op het houden van dieren als zelfstandige maatregel op te leggen. Daarnaast worden de wettelijke strafmaxima voor onder meer dierenmishandeling en dierverwaarlozing verhoogd naar vijf jaar. Door deze wetswijzigingen kan voortaan sneller en effectiever worden opgetreden bij de aanpak van diermishandeling en dierverwaarlozing.

In ernstige zaken kan aan de verdachte een dierenhoudverbod worden opgelegd. Dit is een zeer effectieve maatregel om nieuw dierenleed te voorkomen. Het houdverbod kan in meer gevallen en voor een langere duur worden opgelegd: in de ernstigste gevallen zelfs levenslang. Overtreding van het houdverbod wordt apart strafbaar gesteld. Hierdoor kan iedere overtreding van het houdverbod lik-op-stuk worden gehandhaafd. 

Wegwerpbekertjes verboden

Wegwerpbekers en -bakjes van plastic (geheel of deels) worden verboden bij horeca, evenementen, kantoren, instellingen, verenigingen en sportclubs. De regels worden voorlopig niet streng gehandhaafd na veel kritische geluiden in de Tweede Kamer.

Mobieltjes in de klas verboden

Mobiele telefoons, tablets of smartwatches mogen in 2024 niet meer gebruikt worden in de klas. Mobiele telefoons leiden af en zorgen ervoor dat leerlingen slechter presteren. Scholen moeten hier zelf afspraken over maken met leraren, ouders en leerlingen zodat iedereen in de school precies weet wat wel en niet mag, schrijft rijksoverheid.nl

Scholen werken afspraken verder uit

  • Sinds 1 januari 2024 is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op middelbare scholen. 
  • Vanaf het nieuwe schooljaar (2024-2025) is het gebruik van mobiele telefoons niet meer toegestaan op basisscholen en het (voortgezet) speciaal (basis) onderwijs. 

Scholen moeten zelf met leraren, leerlingen en hun ouders afspraken maken hoe dit er op hún school precies uit gaat zien. Scholen kunnen hierbij gebruikmaken van de handreiking ‘Schoolbeleid voor smartphones’ van Kennisnet.

Op de website van Kennisnet staat ook een stappenplan voor een helder smartphonebeleid. De VO-raad ondersteunt scholen ook bij het smartphonebeleid.

jongeren met mobieltjes in de klas

Mobiele telefoons slecht voor leerprestaties

Er is steeds meer bewijs dat mobiele telefoons in de les schadelijk zijn. Leerlingen kunnen zich minder concentreren en hun prestaties lijden eronder. Daar moeten we leerlingen tegen beschermen. Daarom is het niet-educatief gebruik van mobiele telefoons, tablets of smartwatches in 2024 niet meer toegestaan in de klas.

Uitzonderingen voor toestaan mobiele telefoons

Als mobiele telefoons noodzakelijk zijn voor de inhoud van de les, zijn ze wel toegestaan. Bijvoorbeeld in een les over mediawijsheid. En leerlingen die afhankelijk zijn van hun telefoon mogen deze wel gebruiken. Bijvoorbeeld om medische redenen of door een beperking.

In het speciaal onderwijs kunnen deze afspraken betekenen dat mobiele telefoons vaker dan op andere scholen toch in de klas gebruikt zullen worden. Het is belangrijk dat deze scholen met hun medewerkers, ouders en leerlingen goede afspraken maken zodat voor iedereen duidelijk is wat wel en niet mag.

Rente op studielening stijgt van 0,46% naar 2,56%

Afgestudeerden zien de rente op hun studielening stijgen van 0,46 naar 2,56 procent. Niet elke oud-student krijgt meteen te maken met deze vervijfvoudiging. De rente op studieleningen wordt steeds voor vijf jaar vastgezet. Wie geluk heeft met de timing, kan nog vijf jaar de lage rente betalen.

De SP is in 2023 een petitie gestart om deze beslissing tegen te houden, er zijn Kamervragen over de stijgende rente van de studielening gesteld en er is een motie tegen dit voorstel ingediend, maar deze acties hebben niet mogen baten. 

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.