Lhbtiq+: wat zijn de standpunten van de partijen?

Gepubliceerd op 23 december 2023 om 14:46

Lhbtiq+ is de afkorting van lesbisch, homoseksueel, bi+, transgender, intersekse en queer. De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan, zoals aseksueel of panseksueel. Wat zijn de standpunten van de politieke partijen over onderwerpen rondom lhbtiq+?

regenboogvlag lhbtiq

Inhoudsopgave lhbtiq+

DENK 

21 november 2023

Stephan van Baarle (DENK) is in gesprek met Laurens Dassen (Volt) over de regenboogvlag. In de aanloop naar de verkiezingen heeft de politieke partij DENK een poster opgehangen, waar veel om te doen is geweest. Op de poster staat een regenboogvlag en de tekst 'Laten we weer gewoon doen'. De progressieve Dassen is het niet eens met deze vlag. Van Baarle legt uit wat zijn partij bedoelt te vertellen met deze poster.

Stephan van Baarle: "Een hoop ouders hebben ons aangeschreven. Zij geven aan dat ze het gevoel hebben dat ze de controle kwijt zijn over de opvoeding van hun kind. Want op school wordt er onderwijsmateriaal aangeboden waarin jonge kinderen moeten stimuleren dat ze uit de kast komen. Er worden lessen gegeven over gendertransitie. Ouders maken zich daar zorgen om, omdat zij het gesprek over een heel delicaat onderwerp met hun kinderen aan de keukentafel willen voeren. Als de ouders hun mening delen op school krijgen ze als antwoord: 'Als je daar wat anders over vindt, zoekt u maar een andere school.' En dan wordt het vorm van dwang. Dan zeg ik 'laten we alsjeblieft met elkaar gewoon doen'. Als je een andere mening hebt, dan ben je niet per definitie conservatief of intolerant. Ik vind dat die mensen gehoord moeten worden."

Forum voor Democratie

1 november 2023

NOS op 3 heeft de lijsttrekker Thierry Baudet van Forum voor Democratie en Rob Jetten van D66 uitgenodigd voor een debat waarin jongeren vragen mogen stellen aan de partijleiders. Het debat werd op het onderwerp 'lhtbiq' een veelbesproken fragment. Wat gebeurde er: Een non-binair persoon, Bram Wissink, stelde Thierry Baudet de vraag of hij hen een veilig leven kon garanderen. "Want door uw uitspraken word ik met de dood bedreigd", was de aanval van Wissink. Baudet reageerde met de vraag wat non-binair is en dat hij daar niet in gelooft. "Je bent een man of je bent een vrouw".

Rob Jetten reageerde fel op Thierry Baudet: "Hij zit erbij hoor", maar Jetten werd door Bram gecorrigeerd dat hij geen 'hij' is, maar 'hen'.

Christelijke analyse van het debat

Dit gedeelte van het debat werd op alle social media gedeeld en iedereen had hier wel een mening over. Het fragment werd geanalyseerd door Christelijke Apologeet en kreeg in de opmerkingen veel complimenten over zijn analyse.

In een van de opmerkingen stond: "Het meeste stuitende is dat dit debat compleet in scène gezet is door de Nederlandse Staats Omroep. Heel doorzichtig en zorgwekkend. Ook Bram is gewoon een “onderzoeks” journalist."

BNR Nieuwsradio blikte met Rob Jetten terug op dit debat en Bram Wissink was te gast bij NPO Radio 1 om zijn mening over het debat te geven.

Tweet om reacties uit te lokken

Op 27 september 2022 schrijft Bram Wissink Lilith Mag dat hij op Twitter de simpele tekst 'Ik ben non-binair' schreef om te zien wat de reacties zouden zijn. De grote vraag in deze kwestie blijft wat de precieze rol van NPO was. Een ding is zeker: het debat kreeg de aandacht 

FVD: Woke propaganda brengt kinderen in gevaar

Het aantal aanmeldingen voor ‘transgenderzorg’ is in de afgelopen tien jaar verviervoudigd. Onderzoekers zijn verbluft. De explosieve stijging valt alleen maar te verklaren door de woke-propaganda die kinderen al van jongs af aan wordt opgedrongen. En daar is Forum voor Democratie tegen. 

ChristenUnie

"Bikker steunt ruimte voor homoseksuelen binnen ChristenUnie", kopt Trouw op 4 november 2023.

De partijleider van de ChristenUnie, Mirjam Bikker, steunt de koers die lokale afdelingen van haar partij maken als het gaat over homoseksualiteit, zei ze in Nieuwsuur. Het programma zocht uit dat in zeker dertien gemeenten de fracties van de ChristenUnie het zogeheten ‘regenboog-stembusakkoord’ steunen en de regenboogvlag hijsen op Coming Out-day.

Bikker zei dat ze het “juist heel mooi vindt” dat lokale fracties daarin zelf een afweging maken. Ook is ze “dankbaar en blij” met de drie senatoren van de ChristenUnie, van wie één openlijk homoseksueel is. Verder zei ze dat ze “altijd zal staan voor welke keuze ook een jonge homo in mijn partij maakt, hoe hij leeft en hoe hij daarin de bijbel uitlegt”.

Partijnetwerk CU4all voor lhbtiq+ leden

Volt wil acceptatie lhbtiq+ gemeenschap vergroten

Volt pleit ook voor een rolmodellen aanpak om de acceptatie van de LHBTIQ+ gemeenschap te vergroten. Door middel van rolmodellen kunnen jongeren zich identificeren met anderen. Dit draagt bij aan het vergroten van het inlevingsvermogen en het normaliseren van LHBTIQ+’ers in onze samenleving.

SGP: Hulp en ondersteuning voor degenen die worstelen met gerichtheid

De aanduiding LHBT is een samenvatting voor een groeiend aantal groepen van burgers die niet de heteroseksuele gerichtheid hebben. De SGP denkt niet graag in afkortingen, maar ziet ieder mens als schepsel van God. Ieder mens verdient daarom bescherming. Het is goed dat dit respect voor de medemens ook in het onderwijs aan bod moet komen. En voor degenen die worstelen met hun gerichtheid moet voldoende hulp en ondersteuning beschikbaar zijn. Geweld tegen medemensen is hoe dan ook uit den boze. Respect voor de gelijkwaardigheid van de medemens betekent niet dat alle keuzes gelijkwaardig zijn. Seksuele diversiteit kan niet onbegrensd zijn, zoals blijkt uit de breed aanvaarde afwijzing van pedofilie. De SGP is er ook van overtuigd dat seksualiteit thuis hoort in de relatie tussen man en vrouw. Het huwelijk is een exclusieve verbintenis van man en vrouw. [bron]

CDA: modern gezin kan alle kleuren van de regenboog hebben

Het CDA staat voor meer ‘wij’ en minder ‘ik’. Voor een samenleving waarin er ruimte is voor verschillen, maar waarin iedereen zichzelf moet kunnen zijn en zich veilig moet kunnen voelen. We nemen stelling tegen polarisatie en verstevigen de positie van gezinnen, waarbij een modern gezin alle kleuren van de regenboog kan hebben.

VVD zet zich in voor lhbtiq-acceptatie

Iedereen moet in Nederland zichzelf kunnen zijn. Die vrijheid is helaas nog niet overal vanzelfsprekend. Op school en online worden LHBTIQ+’ers vaker gepest en zij krijgen vaker met verbaal en fysiek geweld te maken. Nog steeds kan je niet overal hand in hand lopen met wie je wil. Dat accepteren we niet. We treden daarom hard op tegen uitingen van onvrijheid en intolerantie. We zetten ons in voor acceptatie van LHBTIQ+’ers, ook in conservatief religieuze gemeenschappen. We verbieden ‘homogenezing’ en geven meer ruimte aan meeroudergezinnen en draagmoederschap. De VVD zet zich in voor emancipatie, zodat iedereen weer zichzelf durft te zijn.

D66 verzet zich tegen conservatief geluid

D66 vindt dat iedereen zichtbaar zichzelf moet kunnen zijn. We nemen het initiatief om dat doel te realiseren. Met de openstelling van het burgerlijk huwelijk, het uitbreiden van het grondwettelijk verbod op discriminatie met seksuele gerichtheid, het afschaffen van de weigerambtenaar en het verbod op conversietherapie.

In de toekomst is die inzet ook hard nodig. In buiten- en binnenland groeit het conservatieve geluid. D66 zal zich daar altijd tegen verzetten en staan voor de rechten van LHBTI+-personen. In een nieuwe periode moeten we dan ook werk gaan maken van het bestrijden van (online) haat en discriminatie, het invoeren van een nieuwe transgenderwet en stoppen van afwijzing van LHBTI+-personen op scholen. D66 zal zich daar met nieuwe energie voor inzetten!”

SP: sancties voor scholen die lessen over seksuele diversiteit weigeren

De SP strijdt voor een gelijke behandeling van lhbti+’ers. We accepteren geen enkele vorm van discriminatie. Als geen ander hebben we ons ingezet voor lhbti+-emancipatie in het onderwijs. Dankzij de SP heeft de Tweede Kamer zich uitgesproken tegen het gegeven dat religieuze scholen leerlingen mogen weigeren, bijvoorbeeld omdat je homoseksueel bent. Een schandalige en achterhaalde praktijk. Daarnaast werkt de SP mee aan een wet om zogenaamde ‘homogenezing’ strafbaar te stellen.

Lessen over homo-emancipatie en seksuele diversiteit zijn enorm belangrijk in een tijd waarin helaas anti-homogeweld plaatsvindt. In het basis- en voortgezet onderwijs zat dit al in het lespakket, maar nog niet in het MBO. Dankzij een SP-motie is dit alsnog geregeld.

De Tweede Kamer nam ook een SP-motie aan om sancties in te stellen wanneer scholen consequent weigeren om les te geven over seksuele diversiteit. Circa 20% van de basis- en middelbare scholen geeft geen aandacht aan seksuele diversiteit, terwijl dit sinds 2012 wel verplicht is. Als blijkt dat zij om wat voor reden dan ook blijven weigeren om deze lessen te geven, moet de Inspectie kunnen ingrijpen. Bijvoorbeeld met een bestuurswissel of een financiële boete.

We zetten ons daarnaast al ruim tien jaar in voor kortere wachtlijsten voor transpersonen.

GroenLinks-PvdA blijft zich inzetten voor lhbtiq+ rechten

Jarenlang zagen we een stijging in de acceptatie van lhbtiqia+-personen. Dat is niet meer vanzelfsprekend. We zien nu dat de acceptatie stagneert. Misschien wel afneemt zelfs. Daarom zal GroenLinks-PvdA blijven strijden voor de rechten van de regenbooggemeenschap. Als GroenLinks/PvdA vinden we het belangrijk om de lhbtiqia+-gemeenschap actief te steunen door onze inzet in de Tweede Kamer. Zo hebben we geregeld dat discriminatie op basis van seksuele gerichtheid strafbaar is, door artikel 1 van de Grondwet aan te passen. Ook hebben we een initiatiefwet ingediend om conversietherapieën te verbieden. We zorgen ervoor dat andere partijen niet meer wegkomen met hun steun alleen uitspreken, wanneer het hen uitkomt. Door het aandringen op het uitvoeren van het Regenboogstembusakkoord. Bijvoorbeeld in een motie waarbij we hebben aangedrongen om meer geld uit te trekken voor Roze in Blauw. Of door schriftelijke vragen te stellen over de toenemende online lhbtiqia+-haat en de lange wachtlijsten voor de transgenderzorg. We zullen ons blijven inzetten voor lhbtiqia+-rechten. Niet alleen op papier, maar ook in de praktijk. Zodat we een samenleving, een Nederland hebben, waar iedereen zichzelf kan zijn. In vrijheid, zonder onderdrukking, geweld of vooroordelen.

Partij voor de Dieren staat voor een kleurrijke samenleving

Respect en compassie zijn bepalend voor hoe we bij de Partij voor de Dieren naar de wereld kijken. We kunnen niet wegkijken voor ontmenselijk of uitsluiting in welke vorm dan ook. Dat geldt ook voor haat en intolerantie tegen of ongelijke behandeling van LHBTIQA+ mensen. We moeten discriminatie en uitsluiting krachtig bestrijden, de overheid voorop. De PvdD staat voor een diverse en kleurrijke samenleving waarin iedereen zich thuis voelt – ongeacht je gender, romantische en seksuele gerichtheid, huidskleur, etnische achtergrond, nationaliteit, religie, sociaal-economische positie, en je mentale en fysieke eigenschappen en gesteldheid.

Ongelijkheid, discriminatie en uitbuiting komen net als onze slechte omgang met de natuur en andere levende wezens voort uit een maatschappij waar egocentrisch denken de norm is. De PvdD stelt daar ecocentraal denken tegenover. De samenleving zijn we met z’n allen en ons lot is verbonden met de natuur en andere levende wezens.

Op LHBTIQA+-gebied willen we onder andere:

  • LHBTIQA+-discriminatie opnemen in artikel 1 van de Grondwet.
  • Officiële geslachtsregistratie afschaffen.
  • De mogelijkheden verruimen voor niet-heteronormatief ouderschap (bv door adoptie, draagmoeders, of meerouderschap).
  • Meer LHBTIQA+-voorlichting en suïcidepreventie op scholen.
  • Een tegengeluid op de haatcampagne van extreemrechts gericht op vooral trans- en genderqueer mensen.

Nieuw Sociaal Contract, PVV en BBB

Op 18 november 2023 hebben de politieke partijen VVD, GroenLinks-PvdA, D66, CDA, Partij voor de Dieren, SP en Volt het zogeheten Regenboog Stembusakkoord ondertekend, waarmee ze een reeks beloftes doen over lhbti-emancipatie.

Van de grootste partijen in de peilingen waren NSC, PVV en BBB zaterdag niet aanwezig. Initiatiefnemer COC Nederland meldt dat Nieuw Sociaal Contract van Pieter Omtzigt en de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas hebben aangegeven het akkoord niet te tekenen. [bron]

PVV

Deze inbreng van PVV-leider Geert Wilders in de Tweede Kamer is bewerkt door Kafka.nl. Je hoort Wilders in dit fragment zeggen: "Ik heb niets tegen de lhbtiq-gemeenschap en als mensen van geslacht willen veranderen 'be my guest'. Maar laat de kinderen met rust", is het betoog van Geert Wilders. 

VVD

De VVD wil dat iedereen in Nederland gewoon zichzelf kan zijn. We maken geen onderscheid tussen hetero’s, homo’s, biseksuelen en transgender. Helaas is nog niet iedereen in Nederland zover. Zo worden sommige kinderen nog blootgesteld aan schadelijke conversietherapieën of voelen zich niet veilig op school. Ook kan je nog niet overal in Nederland hand in hand lopen met degene van wie je houdt. In die gevallen moet er ingegrepen worden. Zowel door preventie, door meer aandacht in het onderwijs te besteden aan diversiteit en de vrijheid van mensen om zichzelf te zijn en te houden van wie je wilt. Maar ook dat mensen aangifte doen als ze slachtoffer zijn van discriminatie. Om de aangiftebereidheid te vergroten spelen bestaande netwerken binnen de politie, zoals Roze in Blauw, een belangrijke rol. Daarnaast moeten ook nieuwkomers de Nederlandse normen en waarden onderschrijven. Blijvende aandacht voor emancipatie en discriminatie moeten ervoor zorgen dat ook in de toekomst iedereen in Nederland veilig zichzelf kan zijn.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.