Studierente: petitie SP

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 16:00

De verhoging van de studierente van 0,46% naar 2,56% doet veel stof opwaaien. Studenten zijn er niet blij mee, dat ze per 1 januari 2024 vijf keer zoveel rente over hun studieschuld moeten betalen. Daarom protesteren de studenten, maar ook vanuit de Kamer komen vragen. De partijen BBB en SP stellen Kamervragen aan minister Robbert Dijkgraaf (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap). Kamerlid Omtzigt doet een voorstel om de rente voor de studenten te verlagen. En de jongerenafdeling van de SP komt in actie en start een petitie. In dit artikel lees je meer over de petitie en natuurlijk vind je hier ook de link naar de petitie, zodat je deze snel kunt ondertekenen.

studente bijt op een potlood

Petitie SP Jongeren: Studierente op 0%

"Voor een derde keer worden studenten en oud-studenten nu gepakt nu de verlaging van de studierente voorlopig van de baan is." De SP doelt dan op de reactie van minister Robbert Dijkgraaf (D66) van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap op de motie van GroenLinks-PvdA en ChristenUnie. In deze motie vragen de Kamerleden om bevriezing van de studierente tot het niveau van 2023. 

De SP Jongeren starten daarom vandaag een petitie om meer druk te zetten om de studierente wél snel te verlagen. En ze gaan nog een stap verder: de studierente moet naar 0%. SP Jongeren-voorzitter Bastiaan Meijer: ‘De politiek moet de renteverhoging voor de schuldengeneratie terugdraaien. Niet een beetje minder en pas in 2026, maar nu. Geen pleisters plakken, maar 0% rente. En de compensatie moet ook flink omhoog, want 1400 euro is véél te weinig.’

Wat is een petitie?

Wat is een petitie?

Een petitie is een verzoekschrift aan de overheid. Vaak is het een klacht over het optreden van de overheid. Dat kan gaan over een onderwerp dat veel mensen in de samenleving bezighoudt. Zoals bijvoorbeeld zwarte Piet. Een petitie kan ook gaan over een persoonlijke klacht, zoals uw belastingaangifte. De overheid moet de petitie aannemen, maar is niet verplicht actie te ondernemen.

Wie kan een petitie indienen?

Ieder heeft het recht verzoeken schriftelijk bij het bevoegd gezag in te dienen. Dat staat in artikel 5 van de Grondwet. Dit artikel wordt ook wel ‘het recht van petitie’ genoemd.

U kunt alleen een petitie starten, of met een vereniging of stichting. Vaak wordt een petitie aangeboden namens een grote groep mensen. Het maakt niet uit hoe groot die groep mensen is. U heeft niet een bepaald aantal handtekeningen nodig om een petitie in te dienen.

Voorwaarden petitie

  • Een petitie moet u met een brief aanvragen. Dat kan ook digitaal.
  • In de petitie legt u uit met welk plan of welke regel u het oneens bent. Ook geeft u aan wat het doel is van de petitie en wie de organisator is.

Hoe kunt u een petitie aanbieden?

Er zijn verschillende websites waar u gratis, digitaal een petitie kunt starten. Bijvoorbeeld petities.nl en petitie24.nl. Met een digitale petitie kunt u ook handtekeningen verzamelen van mensen die het met u eens zijn.

Bron

Huis kopen is moeilijker met een studieschuld

Studenten en oud-studenten wordt het leven een stuk moeilijker gemaakt door de gevolgen van het leenstelsel. Een hypotheek krijgen om een huis te kopen is een stuk moeilijker met een flinke studieschuld. SP-lijsttrekker Lilian Marijnissen: ‘Het schuldenstelsel heeft als politiek experiment gefaald. Een hele generatie studenten wordt nu geraakt. De politiek moet deze fout rechtzetten en tenminste zorgen dat de rente op studieleningen naar 0% gaat.’

Teken de petitie: studierente op 0%! 

Een hele generatie studenten wordt dubbel genaaid. Eerst met een zogenaamd “sociaal” leenstelsel en nu met een torenhoge rente!

‘Je hoeft geen leenangst te hebben’, zeiden ze toen ze het schuldenstelsel invoerden. Dat bleek gewoon een leugen. Nu moet je opeens duizenden euro’s extra betalen voor je studie. Een huis kopen wordt nóg moeilijker gemaakt.

Daarom moet de politiek de renteverhoging voor de schuldengeneratie terugdraaien. Niet een beetje minder en pas in 2026, maar nu. Geen pleisters plakken, maar 0% rente. En de compensatie moet ook flink omhoog, want 1400 euro is véél te weinig en oneerlijk.

Samen stoppen we de renteverhoging!

Bron: SP.nl

Wat is jouw mening?


Zou jij op de SP stemmen, nu je weet dat dit het standpunt van de SP is over de studierente?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.