Vanaf 1 januari 2024 geen plastic bekers meer op de werkvloer

Gepubliceerd op 3 januari 2024 om 19:44

Heb jij vandaag een beker of mok meegenomen naar kantoor? Want op kantoor zijn plastic koffiebekers sinds 1 januari 2024 verboden. En wordt de plastictaks weer afgeschaft?

mok onder koffiezetapparaat

Plastic bekers verboden op de werkvloer

Vanaf 1 januari 2024 zijn plastic wegwerpbekers verboden op de werkvloer. Op kantoor, bij verenigingen en bedrijfspanden zijn de bekertjes niet langer welkom. Het alternatief is om te zorgen voor afwasbare kopjes, bekers, glazen, borden en bakjes. Of je kunt de gebruikers zelf een beker mee laten nemen.

Bioplastic is ook schadelijk voor het milieu

Bekers en bakjes met een keurmerk 'plasticvrij' bevatten plastic. Daarom zijn deze producten ook verboden. Net zoals bekers die gemaakt zijn van bioplastic. Dit soort plastic is doorgaans schadelijk voor het milieu als het in het zwerfafval terechtkomt. 

Uitzondering voor zorginstellingen

Voor zorginstellingen wordt een uitzondering gemaakt. Vanwege veiligheids- en hygiënevoorschriften mogen zorginstellingen en gesloten inrichtingen wel wegwerpbekers en -bakjes die plastic bevatten blijven gebruiken. De uitzondering bij zorginstellingen geldt alleen voor patiëntenzorg, zoals de zorgafdeling, polikliniek of gemeenschappelijke woonruimtes. Voor openbare ruimtes geldt deze uitzondering niet. Denk aan een bezoekersrestaurant.

Meer informatie over regelgeving wegwerpbekers en -bakjes

In de factsheet van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat lees je meer over de uitzonderingen en antwoord op veelgestelde vragen. Volg ook de regelhulp om na te gaan welke regels van toepassing zijn op jouw situatie en welke opties er zijn om hieraan te voldoen. 

VVD wil niet alle wegwerpbekertjes verbieden

Op 26 oktober 2023 heeft de Tweede Kamer twee moties van het lid Haverkort (VVD) aangenomen. De moties hebben betrekking op het verbod op kunststof wegwerpbekers en -bakjes voor consumptie ter plaatse, dat ingaat op 1 januari 2024 (Kamerstuk 32 852, nrs. 278 en 279).

De eerste motie verzoekt de regering wegwerpbekers en -bakjes toe te staan als deze maximaal vijf procent kunststof bevatten, honderd procent gerecycled kunnen worden en aantoonbaar aan de in de ministeriële regeling gestelde inzamelpercentages voldaan wordt.

De tweede motie verzoekt de regering een bredere definitie voor hoogwaardige recycling te hanteren in de ministeriële regeling, waarbij minimaal verlies van hoeveelheid, kwaliteit of functie acceptabel is. Die definitie is gebaseerd op een amendement dat het Europees Parlement heeft voorgesteld bij de onderhandelingen over een Verordening inzake Verpakkingen en Verpakkingsafval (Packaging and Packaging Waste Regulation; PPWR).

voormalig kamerlid erik haverkort vvd

Voormalig Kamerlid Erik Haverkort (VVD)

Meerderheid in Tweede Kamer voor verruiming gebruik plastic bekertjes

De eerste motie werd met een meerderheid van 82 stemmen aangenomen in de Tweede Kamer. De tweede motie is aangenomen met een meerderheid van 83 stemmen. De moties dateren van 26 oktober 2023, dus de stemming was vòòr de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Pieter Omtzigt stemde nog als Kamerlid Omtzigt, want Nieuw Sociaal Contract bestond nog niet. Kamerlid Den Haan zit niet langer in de politiek en BIJ1 heeft bij de verkiezingen geen zetel bemachtigd.

Staatssecretaris houdt vast aan regeling

"Beide moties betekenen een aanzienlijke verruiming van de uitzondering op de verplichting om bij consumptie ter plaatse herbruikbare bekers en bakjes te gebruiken. Om een voorbeeld te noemen; er worden jaarlijks meer dan 4,4 miljard wegwerpbekers gebruikt bij consumptie ter plaatse, waarvan meer dan 4 miljard koffiebekers. Dit betreft vooral bekers van papier of karton met een kunststof laagje. Deze vallen nu niet binnen de uitzondering, maar naar verwachting kunnen ze wel voldoen aan de voorwaarden van de voorgestelde verruimde uitzondering. Daardoor zou bij uitvoering van de motie veel meer gebruik van wegwerpproducten
mogelijk blijven.

staatssecretaris vivianne heijnen cda

 Staatssecretaris Vivianne Heijnen (CDA)

Onverkorte uitvoering van de moties zorgt ervoor dat Nederland niet zal voldoen aan de in de Europese Single Use Plastics-richtlijn opgenomen verplichting om in 2026 een ambitieuze en aanhoudende reductie van deze wegwerpproducten te hebben bereikt. Ook het Nederlandse beleidsdoel van 40 procent reductie in het gebruik van kunststof wegwerpbekers en -bakjes in 2026 ten opzichte van 2022, dat steeds met de Kamer is gecommuniceerd, is daarmee onhaalbaar. Tevens zouden investeringen die ondernemers reeds hebben gedaan om aan de regels te voldoen, (deels) voor niets zijn geweest", aldus staatssecretaris Vivianne Heijnen van de CDA.

Plastictaks

Vanaf 1 juli 2023 betalen we extra voor wegwerpbekers en -bakjes die (deels) gemaakt zijn van plastic. Ondernemers, zoals de snackbars, mogen die niet meer gratis aanbieden. Ook zijn zij vanaf 1 juli verplicht om een herbruikbare optie aan te bieden. Dat kan op twee manieren: ondernemers vullen de beker of het bakje dat u zelf meebrengt of bieden een beker of bakje aan dat u weer terug kunt brengen. Van wegwerp naar hergebruik. 

Doel plastictaks

Elke dag gooien we alleen al in Nederland 19 miljoen plastic bekers en voedselverpakkingen weg die slechts één keer zijn gebruikt. Onnodig veel afval dat vaak op straat en in de bosjes belandt. Om de afvalberg te verkleinen en zwerfafval terug te dringen, voert de overheid maatregelen door om van hergebruik de norm te maken. Een van die maatregelen is de plastictaks.

kliko puilt uit met plastic

Drie maanden later stemt Tweede Kamer in met motie voor afschaffing plastictaks

Op 12 oktober 2023, ruim drie maanden na de invoering van de regelgeving, dient SP-Kamerlid Jimmy Dijk samen met Silvio Erkens van de VVD een motie in om de plastictaks zo snel mogelijk af te schaffen. De Tweede Kamer neemt de motie met 79 van de 149 stemmen aan.

Het is wel opmerkelijk dat de VVD de medeindiener is van deze motie, want het is kabinet-Rutte IV, bestaande uit VVD, D66, CDA en ChristenUnie dat de plastictaks heeft ingevoerd.  

Dijk en Erkens zijn van mening dat je consumenten geen pesttaks op moet leggen om de klimaatdoelen te halen. Je kunt er beter voor zorgen dat de producenten betere producten maken. "Toen bleek dat het gat in de ozonlaag veroorzaakt werd door gassen in bussen deodorant en oude koelkasten, is er een maatregel getroffen om die gassen te verbieden. En wat zien we nu? Het gat in de ozonlaag groeit weer dicht", aldus Jimmy Dijk.

Waarom wil Jimmy Dijk (SP) de plastictaks afschaffen?

In deze video legt Jimmy Dijk van de SP uit waarom hij de motie heeft ingediend om de plastictaks zo snel mogelijk af te schaffen. De motie is in de Tweede Kamer behandeld vòòr de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023. Het kabinet is op dit moment demissionair, dus nu zal de plastictaks niet afgeschaft worden. Voordat er een beslissing genomen kan worden, moet er eerst een nieuw kabinet gevormd worden. En dat kan nog wel even duren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.