D66

D66, voluit Democraten 66, werd opgericht in 1966. De partij ontstond als reactie op de onvrede over de bestaande politieke verhoudingen en het streven naar democratische vernieuwing. De partij pleitte voor directe invloed van burgers op de politiek, meer transparantie en democratische hervormingen. In de loop van de jaren heeft D66 zich ontwikkeld tot een progressieve en sociaal-liberale partij die zich inzet voor individuele vrijheid, gelijkheid, duurzaamheid en internationale samenwerking.

Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 behaalde D66, met Sigrid Kaag als lijsttrekker, 24 zetels in de Tweede Kamer. Na de verkiezingen van 2023 bemachtigde D66 onder leiding van Rob Jetten nog slechts 9 zetels. 

OpWieMoetIkStemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen en politici beloven, zeggen en daadwerkelijk doen. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Ernst Kuipers (D66) is weer boven water

Op 10 januari 2024 neemt Ernst Kuipers (D66) van de een op de andere dag ontslag als minister vanwege een andere baan. Niemand weet waar hij gaat werken. Journaliste Merel Ek vertelde dat ze elke week naar Ernst Kuipers belt, maar hij lijkt van de aardbodem verdwenen. En zes weken later is Kuipers terug. Bij Op1 vertelt Kuipers waarom hij zijn periode als minister van Zorg niet afmaakt en voor welke baan hij zijn verantwoordelijkheid als minister verruild heeft.

Lees meer »

Pia Dijkstra neemt portefeuille van Ernst Kuipers over

Het onverwachte vertrek, omkleed met geheimzinnigheid, op 10 januari 2024 maakt de indruk dat Ernst Kuipers de publieke vernedering voor heeft willen zijn, schrijft Bart Kiers op zorgvisie.nl. Want twee grote juridische nederlagen in korte tijd stralen echter wel degelijk op hem af. In plaats van grootmoedig zijn nederlagen te incasseren, lijkt hij af te druipen met de staart tussen de benen. In die zin bladert zijn reputatie wel af. Tenzij hij binnenkort vol trots een nieuwe prestigieuze internationale positie kan bekendmaken, 

Lees meer »

D66 loopt leeg: binnen zes weken drie bewindspersonen opgestapt

Het is januari 2024, het kabinet VVD, D66, CDA en ChristenUnie is demissionair. D66 heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 maar liefst 14 zetels verloren. Een nieuw kabinet is nog niet in zicht, dus het demissionaire kabinet bestuurt het land. Maar binnen een maand zijn al drie bewindspersonen van D66 opgestapt, namelijk Gunay Uslu, Sigrid Kaag en Ernst Kuipers. Want na het verlies zal D66 waarschijnlijk geen regeringspartij zijn en zal er voor deze drie mensen geen baan als minister of staatssecretaris voorhanden zijn.

Lees meer »

Gecombineerde achternaam voor je kind mogelijk vanaf 2024

Als ouders kun je vanaf 2024 je kind een gecombineerde achternaam van beide ouders geven. De dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen. Zou jij je kind(eren) een dubbele achternaam willen geven?

Lees meer »

D66 Wet Open Overheid

D66 is een voorstander van een open en eerlijke overheid. Sterker nog, D66 en GroenLinks zijn de initiatiefnemers van de Wet Open Overheid. Maar houdt D66 zich ook aan deze wet?

Lees meer »

Definitieve verkiezingsuitslag: D66 9 zetels

De Kiesraad heeft de officiële uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen bekendgemaakt. Wat opvalt: D66 blijft op negen zetels staan in plaats van tien, waar eerder sprake van leek. De laatste restzetel is voor de SP, daardoor komt de partij op vijf zetels, bericht RTL Nieuws op 1 december 2023.

Lees meer »

Staatssecretaris Uslu naar Corendon

Demissionair staatssecretaris Gunay Uslu van Cultuur en Media (D66) vertrekt uit het kabinet en wordt topvrouw bij reisaanbieder Corendon, bericht NU.nl op 30 november 2023. Het bedrijf is opgericht door haar broer Atilay Uslu. Uslu vertrekt per 1 december. Ze schrijft in een reactie dat het "geen gemakkelijk besluit" was, dat ze "niet lichtzinnig" heeft genomen. Maar ze voelt de verantwoordelijkheid om naar Corendon over te stappen.

Lees meer »

D66 Tweede Kamerverkiezingen 2023 verlies van 14 zetels

Sta op, bouw mee! Dat is de titel van de webpagina van D66 waar Rob Jetten de kiezers van D66 bedankt. "Veel dank aan allen die ons het vertrouwen gaven op 22 november. Met trots kijk ik terug op onze campagne, op ons harde en inhoudelijke werk, trots op de inzet die wij samen hebben geleverd." Bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 heeft D66 15 zetels verloren en heeft dan nog 9 zetels in de Tweede Kamer. 

Lees meer »

Sigrid Kaag reageert op overwinning PVV

Na de verkiezingsuitslag in 2021 stapte Sigrid Kaag, partijleider van D66, op tafel om met een dansje haar overwinning te vieren. Want haar partij stond met 24 zetels op de tweede plaats. Na de val van kabinet-Rutte IV op 7 juli 2023 maakte Kaag het nieuws bekend dat zij niet langer de partijleider zal zijn van D66. Zij heeft toen het stokje overgedragen aan Rob Jetten. Maar voor Jetten was er weinig reden om te dansen, want na de Tweede Verkiezingen van 2023 verloren de democraten maar liefst 15 zetels: van 24 naar 9 zetels. En de PVV werd onder leiding van Geert Wilders de grootste partij met 37 zetels. Dat Geert Wilder de premier van Sigrid Kaag zou kunnen worden, vond de voormalig D66-leider geen fijne gedachte. 

Lees meer »

D66 Hoe worden de partijplannen betaald?

D66 heeft het verkiezingsprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan zijn gepubliceerd op 8 november 2023. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen. De doorrekening zorgt ervoor dat politieke partijen hun plannen concreet maken en legt iedereenlangs dezelfde meetlat", schrijft het CPB in een persbericht. In dit artikel lees je de samenvatting van NU.nl van de doorrekening van de plannen van D66.

Lees meer »