Roken: hoe rookvrij is de generatie in 2040?

Gepubliceerd op 19 september 2023 om 22:01

In het regeerakkoord van kabinet-Rutte IV staat dat het beleid zich zal richten op een rookvrije generatie in 2040. In de afgelopen jaren zijn er al maatregelen genomen om roken te ontmoedigen. Sinds 1 januari 2004 hebben werknemers recht op een rookvrije werkplek, oftewel het is verboden op de werkplek te roken. Vanaf 1 januari 2022 mag een bedrijf geen gesloten rookruimte meer hebben. En sinds 2008 mag je in een restaurant niet meer roken. Vanaf 20 mei 2016 zijn fabrikanten verplicht afschrikwekkende foto's op pakjes tabak te plaatsen. Vanaf oktober 2020 moeten verkopers van tabakswaren de producten in een gesloten kast opbergen. En de laatst bekende plannen zijn dat sigaretten vanaf 2024 niet meer verkocht mogen worden in supermarkten. En vanaf 2032 mag alleen nog een tabaksspeciaalzaak sigaretten en andere rookwaar verkopen.

Roken wordt duurder

19 september 2023

Het kabinet verhoogt de belasting (de zogenoemde accijns) op sigaretten, rooktabak (shag) en sigaren vanaf 1 april 2023 in 2 stappen. Nu kost een pakje sigaretten van 20 stuks gemiddeld € 8. Vanaf 1 april 2023 kost een pakje sigaretten gemiddeld € 9 en vanaf 1 april 2024
€ 10.

Rookvrije generatie in 2040

Het kabinet wil dat de belasting op roken hoger wordt, zodat minder mensen beginnen met roken. Het beleid van de overheid is erop gericht dat in 2040 geen enkele jongere meer begint met roken (de rookvrije generatie).

Tabaksaccijns omhoog vanaf 1 april 2023

De tabaksaccijns gaat op 1 april 2023 en op 1 april 2024 omhoog met de volgende bedragen:

  • Sigaretten (pakje van 20 stuks): € 1,218 (incl. btw)
    Een pakje sigaretten kost vanaf 1 april 2023 gemiddeld € 9. En vanaf 1 april 2024 € 10. Nu is dat gemiddeld € 8.
  • Rooktabak, zoals shag (50 gram): in 2023 € 3,372 (incl. btw) en in 2024 € 3,045 (incl. btw)
    Een pakje shag kost vanaf 1 april 2023 gemiddeld € 17. En vanaf 1 april 2024 gemiddeld € 20. Nu is dat gemiddeld € 14.
  • Sigaren en cigarillo’s: 1 %
    De accijns op een doosje sigaren is vanaf 1 april 2023 10% van de verkoopprijs. En vanaf 1 april 2024 11% van de verkoopprijs. Nu is dat 9% van de verkoopprijs.

De verhoging gaat in per april zodat verkopers tijd hebben om de oude voorraad op te maken en om de accijnszegels te vervangen.

Het plan om de tabaksaccijns te verhogen staat in het coalitieakkoord Omzien naar elkaar, vooruitkijken naar de toekomst.

Hoe rookvrij is de rookvrije generatie in 2040 met vapes?

Het gebruik van vapes - elektronische sigaretten - neemt enorm toe onder middelbare scholieren. Zelfs brugklassers blijken al geregeld te ‘vapen’. Scholen en ouders worstelen met de kwestie. Want het is geen onschuldig pufje, het is verslavend en kankerverwekkend.

De vape is bezig aan een opmars onder middelbare scholieren. Sinds begin vorig jaar(2022) is het gebruik ervan flink toegenomen, volgens zowel gezondheidsinstanties als scholieren zelf. Verslavingskliniek Tactus noemt de situatie verontrustend. GGD Twente ziet de trend ook en gaat onderzoek doen naar vapen voor de nieuwste Gezondheidsmonitor Jeugd.

Wat zijn vapes?

Vapes:

  • zijn elektronische sigaretten
  • zijn wettelijk zijn toegestaan vanaf 18 jaar
  • bevatten nicotine
  • ruikt niet zo sterk als een sigaret
  • wordt geleverd in vrolijke kleurtjes en
  • tropische smaakjes zoals aardbei, kiwi en mango 
  • er komt geen rook uit, maar damp

Vaak zitten er wel dezelfde bedrijven achter als bij de tabaksindustrie.

Vapen het nieuwe roken

Vapen is in korte tijd het nieuwe roken geworden. Ondanks alle inspanningen dreigt daardoor een rookvrije generatie in zoete walmen op te gaan. Scholieren vinden de smaakjes lekker, het roken stoer en denken er rustig van te worden.

Maar Gentiana Bajselmani, preventiewerker van Tactus, die veel op middelbare scholen in de regio komt, maakt zich zorgen. „Want jongeren denken dat het minder schadelijk is omdat er geen tabak in zit, maar dat is niet zo. Ze hebben niet door hoe zwaar verslavend die nicotine is. En dan zitten er ook nog andere stoffen in die kankerverwekkend kunnen zijn.”

Longartsen zeggen dat de effecten van vapen op de lange termijn nog onduidelijk zijn, maar dat ‘steeds meer onderzoeken erop duiden dat de gevolgen ernstig kunnen zijn’.

Ingrijpen van de overheid

De overheid neemt al strengere maatregelen. Vanaf 1 juli 2023 mogen er online op Nederlandse sites geen vapes meer worden verkocht. In 2024 zijn ook alle zoete smaakjes voor vapes verboden. Alleen de smaak van tabak is dan nog toegestaan.

De jongeren maken zich niet druk over deze maatregelen: „We kopen onze vapes toch niet in de winkel, maar van dealers hier op school.”

Bron: https://www.tubantia.nl/enschede/vape-in-opmars-onder-middelbare-scholieren-zelfs-brugklassers-vragen-welke-smaak-is-jouw-favoriet~a9012134/

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.