Medicijntekort in 2023 groter dan ooit

Gepubliceerd op 24 januari 2024 om 12:52

Het tekort aan geneesmiddelen in Nederland was in 2023 groter dan ooit, zegt apothekersorganisatie KNMP. Uit onderzoek van de organisatie blijkt dat 5 miljoen van de 13 miljoen medicijngebruikers in Nederland daar de gevolgen van hebben ervaren. In de video in deze blog legt KNMP uit hoe het preferentiebeleid van de zorgverzekeraars leidt tot medicijntekort.

pillendoos met medicijnen

Oorzaken medicijntekorten

In 2023 registreerde de organisatie 2292 keer een tekort aan geneesmiddelen. Een forse stijging ten opzichte van 2022, want toen was het aantal tekorten 1514. De KNMP registreert officieel een tekort als een medicijn minimaal veertien dagen landelijk niet verkrijgbaar is. Het gemiddelde medicijntekort duurde vorig jaar 107 dagen.

Er zijn verschillende oorzaken aan te wijzen voor de tekorten, zegt de KNMP. In 56 procent van de gevallen werd er geen oorzaak opgegeven door de fabrikant. In andere gevallen is er sprake van onder meer distributie- en productieproblemen of een toegenomen vraag.

De rol van de zorgverzekeraar in het geneesmiddelentekort

Volgens de branchevereniging speelt echter ook mee dat Nederland door lage prijzen en het relatief beperkte inwoneraantal niet als een aantrekkelijke markt worden gezien voor de fabrikanten. Dat heeft te maken met het preferentiebeleid, wat inhoudt dat zorgverzekeraars een voorkeur hebben voor bepaalde geneesmiddelen. Als er meerdere geneesmiddelen zijn met dezelfde werkzame stof, kunnen zorgverzekeraars een van die geneesmiddelen aanwijzen als voorkeursmiddel.

Aanpassen preferentiebeleid

De KNMP wil daarom dat het preferentiebeleid aangepast wordt, zodat er meer ruimte ontstaat voor fabrikanten. Ook wil de brancheorganisatie dat er op de langere termijn meer productie van medicijnen in Europa of Nederland zelf gaat plaatsvinden.

Medicijntekort in de Europese Unie

Ook de Europese Commissie maakt zich zorgen over de medicijntekorten in de Europese Unie. Komend jaar wil de commissie onderzoeken hoe groot de capaciteit is om in Europa zelf belangrijke medicijnen te produceren en innoveren. De afgelopen decennia zijn steeds meer medicijnfabrikanten gesloten en is de productie verplaatst naar landen buiten de EU.

grafiek medicijntekort vanaf 2004

Video "Hoe ontstaat een geneesmiddelentekort?"

In deze video legt apothekersorganisatie KNMP uit wat het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar inhoudt en hoe een een geneesmiddelentekort ontstaat.

“We pleiten al langere tijd voor een aanpassing van het preferentiebeleid. Gelukkig is de politiek het steeds vaker met ons eens, zie de verschillende verkiezingsprogramma’s. Een modernisering van het preferentiebeleid, door de markt meer ruimte te geven, helpt deze problematiek te verlichten”, aldus KNMP-voorzitter Aris Prins. “Voor de langere termijn is het van belang dat de productie dichterbij huis, in Nederland of elders in Europa, gaat plaatsvinden. We zijn te afhankelijk geworden van verre landen.”

Lees meer over het geneesmiddelentekort op de website van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.