Het CDA is in 1980 ontstaan uit een fusie van drie politieke partijen: de Katholieke Volkspartij (KVP), de Anti-Revolutionaire Partij (ARP) en de Christelijk-Historische Unie (CHU). Het samengaan van deze partijen was gebaseerd op gedeelde normen en waarden, voornamelijk voortkomend uit het christelijk geloof. In 2002 was het CDA de grootste partij met 43 zetels in de Tweede Kamer. Volgens peilingen heeft het CDA na de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 nog maar 4 zetels. Hoe zal de toekomst van het CDA eruit zien? 

CDA wil arbeidsmigratietop

De groei van het aantal inwoners komt met name door migratie, en een aanzienlijk deel ervan is arbeidsmigratie. Dat maakt de vraag met hoeveel mensen we in Nederland kunnen wonen, werken en verantwoordelijk samenleven urgenter dan ooit. Zonder antwoord daarop kan er geen ruimte zijn voor ongecontroleerde economische immigratie.

Lees meer »

Wet drempelverlaging omgang grootouders

In de Tweede Kamer is de Wet Drempelverlaging Grootouders aangenomen. Een mooi resultaat voor het CDA, want al sinds 2015 is de partij bezig om deze drempel te verlagen. Het heeft jaren geduurd, maar nu is het gelukkig zover, aldus Harmen Krul, Kamerlid CDA. 

Lees meer »

CDA wil een rol in oppositie

Het CDA heeft bij de Tweede Kamerverkiezingen 2023 maar liefst 9 zetels verloren. In de brief aan de verkenner, Ronald Plasterk, schrijft CDA-leider Henri Bontenbal dat zijn partij niet zal deelnemen aan een coalitie met de PVV. Want PVV respecteert niet de democratische rechtsstaat, de grondrechten die daarin verankerd zijn en het daarbij behorende democratische ethos, naar de mening van CDA. Het CDA zal een rol spelen in de oppositie.

Lees meer »

CDA verliest 9 zetels: een historisch dieptepunt

Het CDA wist dat de partij maar weinig zetels zou halen bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Interne perikelen, geworstel met het stikstofbeleid van het eigen kabinet en een onbekende partijleider, maakten de partij niet populair onder kiezers. Toch hadden ze op meer gehoopt dan de vijf zetels die ze volgens de Ipsos-exitpoll krijgen. Maar dat gebeurde niet. Het ooit zo machtige CDA verliest negen zetels ten opzichte van de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Met vijf zetels in de Kamer is een historisch dieptepunt voor de christen democraten.

Lees meer »

CDA Hoe worden de partijplannen betaald?

CDA heeft het verkiezingsprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan zijn gepubliceerd op 8 november 2023. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen. De doorrekening zorgt ervoor dat politieke partijen hun plannen concreet maken en legt iedereenlangs dezelfde meetlat", schrijft het CPB in een persbericht. In dit artikel lees je de samenvatting van NU.nl van de doorrekening van de plannen van CDA.

Lees meer »

CDA Algemene Politieke Beschouwingen

In dit artikel lees je een samenvatting van de inbreng van Henri Bontenbal tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen van 20 en 21 september 2023. Kijk je liever de YouTube-video? Dat kan, want die staat onderaan de tekst.

Lees meer »

Henri Bontenbal bij Op1 over de Algemene Politieke Beschouwingen 2023

In het programma Op1 interviewt Sven Kockelmann de lijsttrekker van het CDA Henri Bontenbal. De eerste vraag van Kockelmann was: "Bent u een partij die goed op de centen past?" Bontenbal: "Het CDA heeft laten zien dat wij niet stemmen op moties die geen dekking hebben." In dit artikel lees je het interview, maar je kunt het ook op video terugkijken.

Lees meer »

CDA: Verkiezingsprogramma Tweede Kamerverkiezingen 2023

Christendemocratie betekent voor het CDA: "Ieder mens wil gezien worden, als erkenning van zijn of haar bestaan. In het besef dat we elkaar altijd nodig hebben." In het verkiezingsprogramma van 2023 'Recht doen. Een hoopvolle agenda voor heel Nederland' kiest het CDA nadrukkelijk voor het vergroten van bestaanszekerheid van gezinnen. Lees in dit artikel de samenvatting van het verkiezingsprogramma van CDA.

Lees meer »