PVV: Wens van kiezer is helder, een noodwet

Gepubliceerd op 2 oktober 2024 om 23:00

PVV-leider Wilders voert de druk op het asieldossier op. Hij eist dat het kabinet met een noodwet komt. ‘Zonder een noodknop wordt het een heel moeilijk verhaal voor ons’, zei hij in de Tweede Kamer. Premier Schoof wil in het gesprek met de partijleiders van de regeringspartijen om eruit te komen.

geert wilders pvv partijleider en fractievoorzitter tweede kamer

Discussie rondom noodwet asiel

De noodwet asiel zorgt voor een hoop discussie in politiek Den Haag. Geert Wilders houdt vast aan de noodwet, PVV-minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber gaat onvermoeid verder om haar opdracht uit te voeren: zorgen voor het strengste asielbeleid ooit.

Maar de oppositiepartijen zijn het niet eens met een noodwet. Partijen zoals GroenLinks-PvdA en D66 zien liever een spoedwet dan een noodwet. Zelfs coalitiepartner NSC blijkt terughoudend als het gaat om de noodwet.

Geert Wilders houdt voet bij stuk: 'We hebben een noodwet afgesproken, dus er komt een noodwet.'

Hoe zit het met de noodwet asiel

De PVV is na de verkiezingen van 22 november 2023 de grootste partij van Nederland. Het belangrijkste punt voor de PVV is asiel. Tijdens de formatieonderhandelingen heeft de PVV afstand gedaan van veel punten uit het verkiezingsprogramma. Wilders heeft zelfs het premierschap voor de samenwerking met VVD, NSC en BBB opgegeven.

Asiel blijft het belangrijkste punt van de PVV, want dat is het punt waarom de partij 37 zetels in de Tweede Kamer heeft gekregen.

De vier coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en D66 hebben het hoofdlijnenakkoord 'Hoop, lef en trots' geschreven en ondertekend. De focus in dit hoofdlijnenakkoord ligt op vier van de grote uitdagingen waar Nederland voor staat:

  • bestaanszekerheid
  • asiel en migratie
  • verduurzaming
  • zorg en ondersteuning.

Hoofdlijnenakkoord 'Hoop, lef en trots'

Het Hoofdlijnenakkoord is uitgewerkt door de partijleiders van de coalitiepartijen Geert Wilders van de PVV, Dilan Yesilgöz van de VVD, Pieter Omtzigt van NSC en Caroline van der Plas van BBB.

In het Hoofdlijnenakkoord punt 2, Asiel en Migratie lees je:

Ten eerste wordt de uitzonderingsbepaling van de Vreemdelingenwet 2000 (op grond van de
artikelen 110 en 111) zo spoedig mogelijk geactiveerd. In de daartoe benodigde algemene maatregel
van bestuur, dragend gemotiveerd, worden die bepalingen van de Vreemdelingenwet 2000 buiten
werking gesteld die in de weg staan om de acute noodsituatie, voor de asielinstroom in het algemeen
en de asielopvang in Ter Apel en de overige asielcentra in het bijzonder, direct aan te pakken, dan wel
die bepalingen te vervangen met het oog op het bereiken van dit doel.

Wat is een 'algemene maatregel van bestuur'?

Een algemene maatregel van bestuur (AMvB) is een besluit van de regering, waarin wettelijke regels nader worden uitgewerkt.

De regering bestaat uit de Koning en de ministers.

Regeerprogramma kabinet Schoof

Nadat het hoofdlijnenakkoord is opgesteld, worden de nieuwe ministers en staatssecretarissen beëdigd. Vanaf 2 juli 2024 wordt ons land geregeerd door het extraparlementaire kabinet Schoof. Op basis van het Hoofdlijnenakkoord wordt het regeerprogramma geschreven door de minister-president Dick Schoof en de vier ministers, die ook viceminister-president zijn:

  1. Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport Fleur Agema van de PVV
  2. Minister van Klimaat en Groene Groei Sophie Hermans van de VVD
  3. Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum van NSC
  4. Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening Mona Keijzer van de BBB

In het regeerprogramma staat de volgende tekst:

Dit kabinet heeft de oproep van de kiezer om te komen tot een strenger asiel- en migratiebeleid goed verstaan. Nederland kan het grote aantallen migranten dat naar ons land komt niet blijven dragen.
Het hoofdlijnenakkoord besteedt hier al aandacht aan. In het regeerprogramma krijgt dit verder vorm.
Het terugdringen van wachtlijsten, het versoberen van opvang, maar ook een actieve inzet om door middel van internationale afspraken de instroom verder te beperken zijn onderdeel van een breed pakket
aan maatregelen.
Maar we doen meer: extra inzet aan de grens, strenge controles tegen illegale migratie en mensensmokkel, het aanjagen van sneller vertrek door gedwongen terugkeer te bevorderen, en het niet meewerken aan terugkeer wordt strafbaar en er komt een versnelde procedure voor kansarme asielaanvragen.
Het beperken van de instroom begint bij de buitengrenzen en een effectieve Europese samenwerking om illegale migratie te voorkomen.
De invoering van het Europese Asiel- en Migratiepact moet in de zomer van 2026 gereed zijn. Dit pact zal
bijdragen aan het vereenvoudigen van de nationale asielprocedure en moet leiden tot grensversterking aan de randen van Europa.

Het kabinet wil veel van deze maatregelen zo snel mogelijk invoeren. Een tijdelijke asiel crisiswet gaat daarbij helpen, evenals het toepassen van uitzonderingsbepalingen op de vreemdelingenwet.
Op die manier kunnen snel een aantal extra bevoegdheden en maatregelen worden ingezet die noodzakelijk zijn om de asielinstroom te beperken en de asiel- opvangcrisis te bestrijden.
Daarnaast zal het kabinet bij de Europese Commissie een opt-out aankondigen voor het Europees asiel￾en migratiebeleid.

Oppositiepartijen zijn het niet eens met de noodwet

De oppositiepartijen zoals GroenLinks-PvdA, D66, ChristenUnie en Partij voor de Dieren voelen zich buitengesloten. Want een normale wet en een spoedwet worden eerst voorgelegd aan de Tweede Kamer en de Eerste Kamer. Als zowel de Tweede als de Eerste Kamer met meerderheid van de stemmen voor de wet stemmen, kan de wet bekrachtigd worden.

Maar een AMvB gaat niet naar de Tweede en Eerste Kamer. De Tweede Kamer krijgt achteraf de mogelijkheid om zich uit te spreken over de maatregel. En daar is de Tweede Kamer het, in het geval van de noodwet asiel, niet mee eens. De Kamer kiest liever voor een spoedwet, zodat het parlement vooraf kan stemmen over de wet.

Wat is het parlement?

Het parlement is de Eerste en Tweede Kamer

Nieuw Sociaal Contract beroept zich op 'dragend gemotiveerd'

Als minister Marjolein Faber de noodwet in elkaar getimmerd heeft, wordt de wet eerst in de ministerraad besproken. Daarna gaat de wet voor advies naar de Raad van State. Maar.... het advies van de Raad van State is niet bindend. Oftewel, ook met een negatief advies kan de algemene maatregel van bestuur van kracht gaan.

"Nee", zegt Nicolien van Vroonhoven (waarnemend fractievoorzitter van NSC). "Als de Raad van State een negatief advies geeft dan zal NSC de noodwet niet langer steunen.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.