Een kabinet wordt gevormd door ministers en staatssecretarissen. Het extraparlementaire kabinet Schoof is na de verkiezingen van 22 november 2023 op 2 juli 2024 beëdigd. De partijloze minister-president van het kabinet is Dick Schoof. En de coalitiepartijen PVV, VVD, NSC en BBB hebben de ministers en staatssecretarissen geleverd. Wie zijn de ministers en staatssecretarissen in kabinet Schoof?
Ministers kabinet Schoof
Het extraparlementaire kabinet Schoof heeft 16 ministers. Hier vind je de namen van de ministers, de ministeries waarvoor zij verantwoordelijk zijn, een quote van de minister en wat de taak is van het ministerie.
Bron: Rijksoverheid.nl
Dick Schoof
Minister-president, minister van Algemene Zaken
Algemene Zaken is het ministerie van de minister-president. Het ministerie houdt zich bezig met de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid en van de overheidscommunicatie. Ook verzorgt het departement de voorlichting over het Koninklijk Huis.
Fleur Agema - PVV
1e viceminister-president
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Dat doen wij door een gezonde leefstijl, voldoende beweging en goede voeding te stimuleren. Ook bieden we Nederland goede (top)sportvoorzieningen. En we zetten ons in voor goede, betaalbare en voor iedereen toegankelijke zorg en ondersteuning.
Sophie Hermans - VVD 2e viceminister-president
Minister van Klimaat en Groene Groei
Het ministerie van Klimaat en Groene Groei werkt samen met zijn partners aan een schoner en sterker Nederland. Door te werken aan een klimaatneutrale samenleving en door te investeren in mensen, innovatie en duurzame energie. Zodat we de kansen kunnen pakken voor een duurzame toekomst en ervoor zorgen dat iedereen hieraan een bijdrage kan leveren. Nu én later.
Eddy van Hijum - NSC
3e viceminister-president
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid
Werk en bestaanszekerheid voor iedereen: samen werken voor samen leven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland.
Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en zich te ontwikkelen. Mensen moeten zelf kunnen bijdragen aan hun eigen toekomst. Als het tegenzit zorgen we voor een vangnet, en als je met pensioen gaat voor een inkomen. Dat kan alleen in een land waar mensen er voor elkaar zijn.
De bewindslieden zijn onder meer verantwoordelijk voor het arbeidsmarktbeleid, inclusief migratie en vrij verkeer van werknemers, uitkeringen en re-integratie, inkomensbeleid, het combineren van arbeid en zorg, arbeidsomstandighedenbeleid en inspectie daarop.
Mona Keijzer - BBB
4e viceminister-president
Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening
Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO) werkt aan de basis van onze samenleving. Wij zorgen ervoor dat iedereen kan wonen en leven in een prettige omgeving. Daarnaast zorgen wij voor een goede verdeling van de schaarse ruimte in Nederland. Ook het Rijksvastgoedbedrijf is onderdeel van VRO, hier worden de rijksgebouwen en rijksgronden beheerd.
David van Weel - VVD
Minister van Justitie en Veiligheid
Wij zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wij werken aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Mensen moeten in vrijheid kunnen samenleven. Met de juiste balans tussen hoofd en hart kijken wij naar waar de vrijheid van de één ophoudt en die van de ander begint.
Recht en veiligheid raken mensen. Door te luisteren zijn we zorgvuldig, daadkrachtig en open over onze afwegingen. Want iedereen moet kunnen vertrouwen op rechtvaardigheid.
Samen met honderdduizend collega’s bij tal van organisaties staan we midden in de maatschappij. Helpen we allerlei vormen van onrecht en criminaliteit te voorkomen. Zetten we ons in voor de bescherming van de samenleving en het individu. Handhaven we met de menselijke maat. Zorgen we voor toegankelijke rechtspraak.
Wij zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met recht voor iedereen.
Eppo Bruins - NSC
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap
Judith Uitermark - NSC
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt elke dag aan een slim, vaardig en creatief Nederland. Een land waar je jezelf mag en kan zijn.
Een land waar iedereen mee kan doen. Waar je de vrijheid hebt om je te ontwikkelen en te uiten. Als iedereen een gelijke kans krijgt, dan kan al het talent in Nederland bloeien. Van de handigste handen tot de knapste koppen.
Wij werken aan de basis. Van Nederland en ons Koninkrijk. Aan het versterken van de democratie, het bewaken van onze grondrechten en aan een goed openbaar bestuur. Wij waken over ons grootste goed: de Grondwet en wat we daarin hebben afgesproken. Dat iedereen meetelt bijvoorbeeld. Dat je altijd en overal kan zijn wie je bent, vinden wat je vindt, gelijke kansen hebt en mee kan doen. Thuis, op school en op het werk, offline én online. Dat je prettig kunt leven in elke regio, daar maken we ons hard voor. In het bijzonder voor Groningen, zodat het ook daar veilig en aantrekkelijk wonen en werken is. Dat is werken aan de basis. We doen dat voor de samenleving. Én voor de hele rijksoverheid. Zodat ook andere ministeries hun werk voor en met Nederland en het Caribisch deel van ons Koninkrijk goed kunnen doen.
Ruben Brekelmans - VVD
Minister van Defensie
Defensie staat voor vrede en veiligheid, in Nederland en daarbuiten. De krijgsmacht levert een bijdrage aan de stabiliteit en vrijheid in de wereld. Op de website van het ministerie van Defensie leest u meer over het werk van de krijgsmacht.
Dirk Beljaarts - PVV
Minister van Economische Zaken
Het ministerie van Economische Zaken werkt samen met zijn partners aan een innovatief én ondernemend Nederland en een sterke, weerbare economie, die iedereen kansen biedt. Ondernemers en bedrijven moeten kunnen rekenen op een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat. We zoeken daarbij steeds de beste balans tussen de belangen van bedrijven, consumenten en de omgeving.
Barry Madlener - PVV
Minister van Infrastructuur en Waterstaat
Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland. Samen zorgen we voor een bereikbaar land met sterke dijken, waarin je veilig van A naar B komt. Voor een land met schone lucht, een schone bodem en schoon water. Een land waar we zuinig zijn op grondstoffen en materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Waar we ons duurzaam verplaatsen. Een land met ruimte voor mogelijkheden. Dat vraagt om een ministerie dat verbindt: niet alleen plaatsen en ideeën, maar vooral mensen. Alles voor een mooier Nederland.
Femke Wiersma - BBB
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur werkt aan duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland. Voor de huidige en toekomstige generaties. Het ministerie maakt zich sterk voor duurzaam, voldoende en veilig voedsel op ieders bord. En werkt aan gezonde natuur binnen natuurgebieden, op het platteland en in grote wateren, maar juist ook in steden.
Staatssecretarissen extraparlementaire kabinet Schoof
Kabinet Schoof heeft 13 staatssecretarissen. Hieronder zie je hun namen, hun werkterrein en een quote waarin de bewindspersonen kort uitleggen waarvoor zij zich inzetten.
Zsolt Szabó - PVV
Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering
Eddie van Marum - BBB
Staatssecretaris Herstel Groningen
Jean Rummenie - BBB
Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur
Mariëlle Paul - VVD
Staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipatie
Jurgen Nobel - VVD
Staatssecretaris Integratie en Participatie
Vickey Maeijer - PVV
Staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg
Wat is een minister en wat zijn zijn of haar taken?
Een minister is een belangrijk persoon in de regering. Maar wat doet een minister precies?
Een minister is verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp, zoals onderwijs, gezondheid, of klimaat. Dit heet een ministerie. De minister zorgt ervoor dat alles binnen zijn of haar ministerie goed verloopt. Bijvoorbeeld, de minister van Onderwijs zorgt ervoor dat scholen goed functioneren en dat er genoeg leraren zijn.
Een van de belangrijkste taken van een minister is het maken van plannen en wetten. Deze plannen en wetten moeten ervoor zorgen dat Nederland goed bestuurd wordt. Maar een minister kan dit niet zomaar alleen doen. Hij of zij overlegt met andere ministers en moet de plannen laten goedkeuren door de Tweede Kamer. De Tweede Kamer controleert of de plannen goed zijn voor het land.
Daarnaast moet een minister beslissingen nemen over belangrijke zaken binnen zijn of haar ministerie. Soms gaat dit over grote bedragen geld, bijvoorbeeld als er meer geld nodig is voor gezondheidszorg of wegen. Een minister moet ervoor zorgen dat het geld goed wordt besteed.
Een minister is ook verantwoordelijk als er iets fout gaat binnen zijn of haar ministerie. Dit noemen we ‘verantwoording afleggen’. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met de zorg in Nederland, moet de minister van Gezondheid uitleggen hoe dit kon gebeuren en wat hij of zij eraan gaat doen.
Kortom, een minister heeft veel verantwoordelijkheid. Hij of zij maakt plannen, werkt samen met andere ministers en legt verantwoording af aan de Tweede Kamer en het volk. Zo zorgen ministers ervoor dat Nederland goed bestuurd wordt.
Wat is het verschil tussen een 'minister voor' en een 'minister van'
De meeste ministers zijn een 'minister van'. Bijvoorbeeld: David van Weel, minister van Justitie en Veiligheid. Maar je ziet dat Reinette Klever minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp is. Wat is het verschil tussen een 'minister van' en een 'minister voor'?
Een 'minister van' heeft de leiding over een ministerie. In ons voorbeeld heeft David van Weel de leiding over het ministerie van Justitie en Veiligheid.
Reinette Klever heeft als 'minister voor' geen ministerie. Zij is verantwoordelijk voor het beleidsterrein Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp.
Het verschil tussen een 'minister voor' en een staatssecretaris is, dat de 'minister voor' zitting heeft in de ministerraad. Een staatssecretaris heeft geen zitting in de ministerraad.
Bron: Wikipedia
Wat is een staatssecretaris en wat zijn de taken van een staatssecretaris?
Naast ministers heeft Nederland ook staatssecretarissen. Maar wat zijn de taken een staatssecretaris?
Een staatssecretaris werkt samen met een minister en is verantwoordelijk voor een deel van de taken van het ministerie. Soms is een ministerie te groot voor één persoon om alles te doen. Daarom krijgt de minister hulp van een staatssecretaris. Bijvoorbeeld, Vicky Maeijer staatssecretaris van Volksgezondheid en richt zich op Langdurige en Maatschappelijke zorg.
De staatssecretaris maakt plannen en regels binnen zijn of haar takengebied. Dit kunnen bijvoorbeeld regels zijn voor het onderwijs of de woningmarkt. Net als ministers moeten staatssecretarissen deze plannen goed laten keuren door de Tweede Kamer. Ook werken ze samen met de minister om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt binnen het ministerie.
Een staatssecretaris is niet de baas van het hele ministerie, maar heeft wel veel verantwoordelijkheid. Als er iets fout gaat binnen het deel waar hij of zij verantwoordelijk voor is, moet de staatssecretaris uitleg geven. Dit noemen we verantwoording afleggen. Bijvoorbeeld, als er problemen zijn met de regels rond kinderopvang, moet de staatssecretaris uitleggen wat er is gebeurd en hoe dit wordt opgelost.
Soms werken staatssecretarissen zelfstandig, maar vaak overleggen ze met de minister en andere staatssecretarissen. Ze zorgen ervoor dat de regering haar werk goed kan doen en dat de wetten en regels worden uitgevoerd.
Kortom, een staatssecretaris ondersteunt de minister en heeft eigen verantwoordelijkheden binnen een ministerie. Samen zorgen ze ervoor dat de regering goed functioneert en dat Nederland goed bestuurd wordt.
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.