De Libertaire Partij neemt een unieke positie in binnen het Nederlandse politieke landschap. Andere politieke partijen profileren zich weliswaar op eigen wijze, maar hebben een belangrijke eigenschap gemeen: ze grijpen allemaal naar meer overheidsingrijpen om hun doelen te verwezenlijken. De Libertaire Partij staat daarentegen voor vrijheid: persoonlijk, sociaal én economisch. Het thema van onze partij is daarom ‘Regeer je eigen leven!’ Bron: stemlp.nl
Standpunten van LP
De LP gelooft in een open samenleving, waarin iedereen de vrijheid heeft zijn eigen toekomst na te streven, zonder beperkingen door overbodige regels van de overheid. De LP wil dat de overheid teruggaat naar haar kerntaken: een overheid ontdaan van allerlei kostbare en onnodige bestuurslagen.
Asiel en migratie
Asielopvang overlaten aan vrijwillige particuliere initiatieven
Niemand heeft 'recht' op asiel
Alle partijen goochelen met migratiegetallen alsof capaciteit en draagkracht er niet toe doen. De samenleving draagt de gevolgen wel. De oplossing? Weg met overheidsbemoeienis en opvang overlaten aan vrijwillige particuliere initiatieven.
Iedereen die zijn eigen broek kan ophouden of iemand heeft die garant staat, mag in Nederland wonen en werken. De overheid hoeft dit niet te faciliteren en financieren.
Niemand heeft wat de LP betreft ‘recht’ op asiel. Inburgering en hulp aan asielmigranten wordt aan vrijwillige burgerinitiatieven en organisaties overgelaten. Opvang raakt zo vanzelf afgestemd op draagvlak en capaciteit binnen de samenleving.
De LP is voor:
- open grenzen voor iedereen die in eigen onderhoud kan voorzien of wordt voorzien;
- vrijheid om te werken, dus zonder vergunning;
- afschaffing van de speciale status voor asielzoekers;
- Nederlandse nationaliteit voor nieuwe inwoners (zonder ernstig strafblad) na vijf jaar;
- vrijwillige inburgering (culturele identiteit is geen overheidstaak).
Economie en geld
Maak werken weer lonend
Maak werken weer lonend! Lagere belastingen stimuleren welvaart voor iedereen. Libertairen pleiten daarom voor minder overheid en meer productiviteit.
Scheiding van geld en staat
“I don’t believe we shall ever have a good money again before we take the thing out of the hands of government, that is, we can’t take it violently out of the hands of government, all we can do is by some sly roundabout way introduce something that they can’t stop.” F.A. Hayek in 1984
Het huidige financiële systeem komt ten goede aan bankiers en de staatskas, maar gaat ten koste van de rest van de bevolking. Inflatie en een op schulden gebaseerde economie zijn directe gevolgen van monetair beleid: een overheid die zich bemoeit met het geld.
De LP is voorstander van vrijmunterij en wil dat de overheid zich afzijdig houdt tot het geldstelsel. Kortom: een scheiding van geld en staat.
De LP is voor:
- Een overheid die banken geen garanties biedt
- Veilige spaaralternatieven, zoals een depositobank, niet langer verbieden.
- Een vrije markt voor financiële diensten: afschaffing van bankvergunningen.
- Vrijheid om belasting te betalen in andere valuta dan de euro, waaronder Bitcoin.
- Bitcoin als de voornaamste oplossing tegen de manipulatie van geld.
Belasting is diefstal
Onder dreiging van geweld - als je niet betaalt ga je de cel in - wordt ons geld herverdeeld door politici. Is dat geen roof? De LP vindt van wel en zegt dat ook luid en duidelijk. Om op dit onderwerp met Wilders woorden te spreken: Minder, minder!
Afschaffen directe belastingen
In Nederland betaal je eerst belasting over wat je verdient, daarna over wat je uitgeeft en vervolgens over wat je bezit. Toeslagen, heffingskortingen en subsidies maken de bureaucratie compleet. De overheid wil de burger daarmee niet alleen belasten maar ook sturen in zijn uitgaven en zijn gedrag.
De LP streeft een zo laag mogelijke belasting en een zo simpel en transparant mogelijk belastingsysteem na.
De LP is voor:
- afschaffen directe belasting op loon, winst en vermogen;
- transparante facturatie per overheidsdienst, geen algemene pot;
- gelijke behandeling van burgers, geen gedragsbeïnvloeding;
- grote besparingen op bureaucratie en accountants.
Macht van grote bedrijven
De overheid is in grote mate verweven met het bedrijfsleven. Multinationals weten via lobbyisten de regelgeving te beïnvloeden en hebben teams van specialisten om ingewikkelde wetten en vergunningstelsels te doorgronden. Kleinere bedrijven en consumenten zijn hier de dupe van.
In een werkelijk vrije markt zal de macht van grote bedrijven (big pharma, big tech, big oil) afnemen. De LP bepleit eerlijke concurrentie met zo min mogelijk belasting en regels.
De LP is voor:
- gelijke behandeling van bedrijven: geen bevoordeling door subsidies of regelgeving;
- controle op bedrijven door rechtspraak in plaats van toezicht en wetgeving;
- een zo eenvoudig mogelijk belastingstelsel;
afschaffing van het liberale idee van de overheid als marktmeester.
Justitie en veiligheid
Privacy
Geen vrijheid zonder privacy. Alleen als jijzelf bepaalt wat anderen van je weten, ben je vrij om te leven zoals jij dat wil. Een machtige overheid die surveilleert en profileert hoort niet thuis in een vrije wereld.
Dat de overheid onze privacy kan beschermen tegen grote bedrijven is een illusie. De beste bescherming is de eigen verantwoordelijkheid.
De LP is voor:
- een overheid die niet hoeft te weten met wie je woont of voor wie je werkt;
- terugdraaien van de Sleepwet, geen ruimte voor massasurveillance;
- autonomie over medische gegevens, geen verplichte centralisering;
- financiële privacy dankzij het bankgeheim.
Veiligheid
Bescherming van burgers tegen agressie is een kerntaak van de overheid. De LP gelooft daarbij in een lokale aanpak, waarin centraal staat de wijkagent. Het is tijd om te stoppen met het opsluiten van mensen voor misdaden zonder slachtoffers en om drugsmisbruik te gaan behandelen als een gezondheidsprobleem, en niet als een crimineel probleem.
De LP is voor:
- decentralisatie van de politie en in plaats daarvan een voorname rol voor wijkagenten;
- opsporing gericht op zware delicten waar slachtoffers zijn te betreuren;
- drugshandel en -bezit niet langer strafbaar stellen, geen ‘war on drugs’.
Klimaat, stikstof en natuur
Klimaat
Energie
De uitstoot van stoffen door mens, industrie en landbouw heeft invloed op de natuur en onze gezonde leefomgeving. Deze uitstoot hoeft niet schadelijk te zijn, maar als de concentraties te hoog worden kan het voor onbalans zorgen. Dit is vervuiling.
De LP is van mening dat de overheid te veel reguleert, verbiedt en meestal de foute keuzes maakt. Bij schade of dreigende schade door vervuiling moet je bij de rechter je gelijk kunnen halen. De optimale balans tussen belangen ontstaat door lokale onderhandeling en rechtspraak.
De LP is voor:
- afschaffen ‘vergunning om te vervuilen’, geen stikstofbeleid;
- sterke rechtspraak om schade door vervuiling te voorkomen;
- vrijheid om privaat en in gemeenschap natuur te beheren;
- afschaffen belastingen en subsidies voor natuur & klimaat.
Elektrificatie in huishoudens, industrie en van vervoer is in korte tijd in een stroomversnelling geraakt, evenals de integratie van zonne- en windenergie. Het netwerk komt daardoor aan de rand van zijn capaciteit. Investeringen zijn nodig voor uitbreiding. De LP wil het problematische aandeelhouderschap tussen overheden en netbeheerders opheffen. Dat kan door private aandeelhouders te verwelkomen. De LP steunt kernenergie als ook initiatieven voor hernieuwbare energie. De overheid stelt echter geen specifieke doelen voor geïnstalleerd vermogen. Gaswinning kan worden hervat indien de Groningers dit willen. De gasbaten zullen ten goede komen aan Groningen.
De LP is voor:
- uitbreiding van het netwerk en het aantrekken van nieuwe aandeelhouders;
- privatisering voor burgers en binnenlandse marktpartijen;
- vrije markt voor energieopwekking: geen quota’s;
- toelaatbaarheid van kernenergie;
- gaswinning overlaten aan de Groningers.
Onderwijs
Mensen hebben een natuurlijke drang om te leren. Iedereen leert op zijn eigen manier. Toch is er in Nederland een leerplicht en worden leerdoelen voor alle scholen wettelijk en uniform vastgesteld. Hierdoor krijgt bijna niemand het onderwijs dat bij hem past en wordt leren onnodig duur. De LP gelooft dat vrij onderwijs het beste onderwijs is.
De LP is voor:
- vrijheid en autonomie voor scholen en leraren;
- afschaffen leerplicht en kwalificatieplicht;
- afbouw van financiering en sturing vanuit de overheid.
Overheid
Passend beleid per buurt
Lokaal bestuur werkt vaak democratischer dan centraal gezag. Geen opgelegde taken aan gemeenten vanuit Den Haag maar eerder andersom. Passend beleid per buurt is dat.
Kleine, dienstbare overheid
De LP is voorvechter van een kleine, dienstbare overheid die zich beperkt tot bescherming van de rechtstaat. Al het andere doet af aan de individuele vrijheid en verantwoordelijkheid die burgers hebben om hun eigen leven in te richten. Onze partij gelooft in de initiatieven die op eigen kracht in de samenleving ontstaan, juist zonder oplegging van bovenaf.
De LP is voor:
- vrijheid om je eigen leven leiden, zolang je de vrijheid van een ander niet schaadt;
- een nachtwakersstaat die zorgdraagt voor politie, justitie en defensie;
- ruimte voor vrijwillige initiatieven die overheidstaken kunnen vervangen.
Wonen
Woningbouw aan de markt overlaten
Wonen wordt steeds duurder door overheidsingrijpen op de woningmarkt en verkeerd monetair en fiscaal beleid. Hierdoor ontstaan huizenbubbels, wachtlijsten en woekerprijzen.
Alleen in een vrije markt herstelt het evenwicht tussen vraag en aanbod. Dat zorgt uiteindelijk voor meer woongenot, voor minder geld.
De LP is voor:
- woningbouw aan de markt overlaten;
- meer grond met vrije bestemming, zodat meer kan worden gebouwd;
- liberalisering van de huurmarkt: geen prijsplafonds of puntenstelsels;
- een gezond financieel stelsel: scheiding van geld en staat.
Zorg en gezondheid
Afschaffen verplichte basisverzekering
De LP ziet het als onethisch om mensen collectief te verplichten voor anderen op te draaien. Dit leidt tot dure, onpersoonlijke zorg met veel administratie. Het werkt monopolies van farmaceuten en zorgverzekeraars in de hand en verleidt de consument tot overconsumptie.
De overheid behoort af te zien van inkopen, controles en verplichtingen aan de zorgsector. Daardoor kan eindelijk weer marktwerking ontstaan. Vrijheid en autonomie tussen patiënt en behandelaar staan voorop.
De LP is voor:
- vrije keuze in behandeling en medicatie;
- afschaffing van de verplichte basisverzekering;
- directe verantwoording van zorgverlener aan de patiënt; geen administratielast van bovenaf;
- uitfasering van subsidies en inkoop van zorg door de overheid.
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.
Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.