Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening namens BBB

Mona Keijzer was tot 2021 lid van het CDA. Op 2 juli 2024 is ze beëdigd als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening namens de BBB in kabinet Schoof. In dit artikel lees je meer over Mona Keijzer.

mona keijzer bbb

Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO)

Afbeelding rijksoverheid.nl, Martijn Beekman

Mona Keijzer minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening en vicepremier

Op 2 juli 2024 is Mona Keijzer beëdigd als minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening op het ministerie van Binnenlandse Zaken en tevens vicepremier. 

Mona Keijzer op 13 juni 2024: “Ik ben zeer vereerd dat ik de beoogd minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening (VRO) en vicepremier ben. De woningnood in ons land is zeer groot. Ik zie het als mijn plicht om de woningnood de komende periode de hoogste prioriteit te maken en kan niet wachten om dit namens BBB in het nieuwe kabinet te doen.”

Mona Keijzer verwacht meer optimisme van Bouwend Nederland.

Wat is Bouwend Nederland?

Bouwend Nederland is de vereniging van bouw- en infrabedrijven. Hierin werken ruim 4.600 leden samen binnen regio's en afdelingen, vakgroepen en contactgroepen. Bron: bouwendnederland.nl

Minister Mona Keijzer verwacht meer optimisme van Bouwend Nederland. De bewindsvrouw wil de komende jaren honderdduizenden huizen bouwen, maar Bouwend Nederland tempert de verwachtingen. Vanwege personeelstekorten zouden de doelstellingen niet haalbaar zijn. "Dan denk ik: jongens, kom eens op", zegt Keijzer op Prinsjesdag. Bron: WNL

Krijgt Mona Keijzer een cadeautje van 5 miljard op Prinsjesdag 2024?

Mona Keijzer: "Nou ja, niet ik hè, de mensen die op zoek zijn naar een woning die krijgen dat geld. Want dat is wat ik ga gebruiken om ervoor te zorgen dat huizen betaalbaar worden. En dat de gemeentes bijvoorbeeld geholpen worden om bouwvergunningen te verlenen.

100.000 woningen per jaar: is dat een realistisch doel?

Het is wel heel hard werken, maar vorig jaar zijn er 88.000 wooneenheden toegevoegd, waarvan 70.000 gewoon helemaal nieuw en 14.000 in de bestaande voorraad zoals dat heet. Voor volgend jaar (2025, red.) wordt een klein dipje verwacht, maar het jaar daarna (2026, red.) en het jaar daarna (2027, red.) gaat het echt veel meer worden.

Bouwend Nederland zegt dat de plannen van Keijzer niet gaan lukken

Bouwend Nederland zegt dat gaat komend jaar niet gaat lukken het jaar daarna niet en het jaar daarna ook niet. Want er zijn geen mensen, aldus Bouwend Nederland.

Mona Keijzer over de wooncrisis: "Er is geen gouden oplossing"

Mona Keijzer, minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening, heeft zich vrijdagochtend 23 augustus 2024 uitgelaten over de huidige situatie op de Nederlandse woningmarkt.

Bekijk hieronder de video van De Telegraaf.

Mona Keijzer sluit zich aan bij BoerBurgerBeweging

Op 1 september 2023 maakt Caroline van der Plas bekend dat Mona Keijzer de (voorlopige) nummer 2 op de lijst van BBB is. Mocht BBB na de verkiezingen op 22 november 2023 in een nieuw kabinet komen én wanneer er een beroep op BBB wordt gedaan om een premier te leveren, zal BBB Keijzer voordragen als kandidaat minister-president. 

De vroege carrière van Mona Keijzer

Mona Keijzer werd geboren op 9 oktober 1968 in Edam-Volendam. Ze studeerde rechten en bestuurskunde aan de Universiteit van Amsterdam. Voordat ze in de landelijke politiek actief werd, werkte ze als advocaat en gemeentesecretaris. Haar politieke carrière begon lokaal, als raadslid en later als wethouder in de gemeente Waterland. Haar lokale ervaring bleek van grote waarde toen ze de overstap maakte naar de landelijke politiek.

De opkomst van Mona Keijzer binnen het CDA

In 2010 werd Mona Keijzer voor het eerst gekozen als lid van de Tweede Kamer voor het CDA. Ze stond bekend om haar scherpe debattechnieken en heldere standpunten. Keijzer maakte vooral indruk door haar inzet voor het MKB (midden- en kleinbedrijf), gezinnen en ouderen. In 2012 deed ze mee aan de lijsttrekkersverkiezing binnen het CDA, waar ze verrassend sterk uit de bus kwam als de nummer twee, net achter Sybrand van Haersma Buma.

Dankzij haar populariteit en kennis kreeg ze een belangrijke positie binnen de partij. In 2017 werd ze benoemd tot staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat in het kabinet-Rutte III. Hier speelde ze een belangrijke rol bij de ondersteuning van het MKB en zette ze zich in voor digitale veiligheid en innovatie.

Waarom verliet Mona Keijzer het CDA?

Het vertrek van Mona Keijzer uit het CDA in 2021 kwam voor velen als een verrassing. De directe aanleiding was haar openlijke kritiek op het coronabeleid van het kabinet. In september 2021 gaf ze in een interview aan dat ze de invoering van de coronapas een verkeerde keuze vond. Dit ging in tegen het kabinetsbeleid, waarvan ze op dat moment deel uitmaakte als staatssecretaris. Haar uitspraken leidden tot haar ontslag door premier Mark Rutte.

Na haar vertrek uit het kabinet bleef Keijzer niet stilzitten. Ze bleef actief in het publieke debat en was regelmatig te gast in talkshows en andere media om haar standpunten te verdedigen. In december 2021 kondigde ze aan dat ze het CDA zou verlaten en zich zou richten op een onafhankelijk geluid in de politiek. Ze voelde dat haar mening niet langer paste binnen de koers die het CDA volgde.

Politieke successen van Mona Keijzer

Mona Keijzer heeft in haar politieke carrière verschillende successen geboekt. Als staatssecretaris was ze verantwoordelijk voor belangrijke hervormingen in het bedrijfsleven, vooral voor het MKB. Ze voerde bijvoorbeeld maatregelen in om administratieve lasten voor kleine ondernemers te verlichten en zette zich in voor een eerlijk speelveld tussen grote en kleine bedrijven.

Daarnaast was ze een van de drijvende krachten achter de versterking van de digitale infrastructuur in Nederland. Ze begreep dat een sterke digitale economie essentieel is voor de toekomst van Nederland en werkte daarom aan het verbeteren van breedbandnetwerken en cyberveiligheid.

In opspraak: de coronapas

Het moment waarop Mona Keijzer echt in opspraak kwam, was tijdens de coronacrisis. Terwijl Nederland midden in de pandemie zat, besloot de regering om de coronapas in te voeren. Deze pas was bedoeld om de toegang tot bepaalde locaties te beperken tot mensen die gevaccineerd, recent getest, of hersteld waren van COVID-19. Keijzer sprak zich hier fel tegen uit, omdat ze vond dat dit de samenleving onnodig zou verdelen.

Haar kritiek werd niet gewaardeerd binnen het kabinet, omdat het inging tegen het vastgestelde beleid. Dit leidde tot haar ontslag en uiteindelijk haar vertrek uit het CDA. Hoewel haar uitspraken haar politieke carrière binnen het CDA beëindigden, kreeg ze ook veel steun van mensen die het niet eens waren met de coronapas.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.