Extraparlementair kabinet: wat is dat en ís kabinet Schoof extraparlementair?

Gepubliceerd op 7 september 2024 om 11:32

Na de verkiezingen van 22 november 2023 stelde informateur Kim Putters voor een extraparlementair kabinet samen te stellen. Wat is een extraparlementair kabinet en is kabinet Schoof daadwerkelijk een extraparlementair kabinet?

extraparlementair kabinet schoof op het bordes

Informateur Kim Putters adviseert programkabinet

Kim Putters: "Vandaag precies één maand geleden gaf u mij mijn opdracht. En ik ben blij u te kunnen melden dat mijn opdracht voltooid is. er kan wat mij betreft een volgende stap gezet worden om te komen tot een nieuw kabinet. En mijn advies is om als volgende stap in een volgende informatieronde de mogelijkheid te onderzoeken van een program kabinet op basis van een akkoord op hoofdlijnen tussen de fracties van PVV, VVD, NSC, en BBB, dat kan rekenen op een zo breed mogelijke steun in de volksvertegenwoordiging."

Bekijk de video hieronder voor de hele inleiding van Kim Putters.

Wat is een extraparlementair kabinet

Als de vier partijen, PVV, VVD, NSC en BBB, het eens worden, gaan ze niet een 'normaal' meerderheidskabinet vormen, want VVD en NSC hebben meerdere keren aangegeven niet met Geert Wilders in een kabinet te willen.

Het idee is nu om met een 'programkabinet' te gaan werken. Dat betekent dat de partijleiders van de regeringspartijen in de Tweede Kamer blijven. Eerst werken de vier partijen toe naar een akkoord op hoofdlijnen en daarna zoeken ze geschikte mensen die als minister of staatssecretaris aan de slag kunnen gaan.

Uitleg 'extraparlementair kabinet' van minister-president Schoof

In het Hoofdlijnenakkoord benoemt minister-president Dick Schoof een extraparlementair als volgt: '...wij losser zullen opereren van de fracties dan gebruikelijk in ons land. Op wat grotere afstand. Wat andersom betekent dat de Kamer haar controlerende taak beter kan uitvoeren. Zonder regeerakkoord dat tot in detail is uit-onderhandeld. En daardoor met minder coalitiedwang en meer ruimte voor wisselende meerderheden. Zo komt er meer zuurstof in de verhouding Kamer-kabinet.'

Volgens GroenLinks-PvdA, D66 en CDA, partijen die waarschijnlijk niet in de regering komen, lijkt het plan wel heel erg op een gewoon meerderheidskabinet. Ze vinden dat NSC en VVD de term programkabinet nodig hebben om hun samenwerking met de PVV goed te praten.

Kleine rechtse partijen, zoals SGP, JA21 en Forum voor Democratie, zien de plannen voor een programkabinet wel zitten. [bron]

In onderstaande video legt Frits Wester uit wat een programkabinet inhoudt.

Voldoet kabinet-Schoof aan de definitie van een extraparlementair kabinet?

Hier zijn de meningen over verdeeld. Hieronder plaatst opwiemoetikstemmen.nl video's van politici en experts de meningen over het extraparlementaire kabinet Schoof.

Kamerlid en partijleider

De partijleider van de grootste partij wordt in een 'normaal' kabinet minister-president. Van 2010 tot 2023 was Mark Rutte de minister-president, want hij was partijleider van de grootste politieke partij, de VVD.

Na de verkiezingen van 22 november 2023 was de PVV de grootste partij. Maar partijleider Geert Wilders werd geen minister-president in het parlementaire kabinet. Dick Schoof werd beëdigd als minister-president en Geert Wilders bleef Kamerlid. Ook de leiders van de andere coalitiepartijen - Dilan Yesilgöz van de VVD, Pieter Omtzigt van NSC en Caroline van der Plas van BBB, worden geen minister, maar blijven Kamerlid. Dat is het idee van een extraparlementair kabinet. Als Kamerlid behoren deze partijleiders zich dus niet te bemoeien met het regeringsplan en de begroting. Maar dat verloopt anders.

Nederland wordt geregeerd door Geert Wilders en Pieter Omtzigt

'Nederland wordt geregeerd door twee meneren', zegt Joost Oomen in De Nieuws BV. "Omtzigt en Wilders zijn de zonnekoningen van hun partijen, ze torenen hoog boven iedereen uit. En samen besluiten zij wat er in dit land gebeurt en wat niet.'

Frits Wester vindt het geen extraparlementair kabinet

Het kabinet praat weer verder over de begroting voor volgend jaar. Volgens politiek verslaggever Frits Wester is het opvallend dat premier Dick Schoof steun zoekt bij de coalitiepartners. "Dit zou een extraparlementair kabinet moeten zijn. Hier is niks extraparlementairs aan. Het enige verschil is dat er een premier is van buitenaf." Verder gaat er vandaag nog onderhandeld worden over die begroting, totdat iedereen akkoord is. Bekijk hieronder de video.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.