Reinette Klever, minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp namens PVV: wat zegt, doet en besluit zij?

Reinette Klever is op 2 juli 2024 beëdigd als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp in kabinet Schoof namens de PVV. Ze is bedrijfseconoom en voormalig omroepbestuurder. Wat zegt, doet en besluit Reinette Klever als minister. Lees meer en bekijk de video's van en over haar op opwiemoetikstemmen.nl.

reinette klever, minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp in kabinet Schoof namens de PVV

Minister Reinette Klever wil afgewezen asielzoekers naar Uganda sturen

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp wil afgewezen asielzoekers op laten vangen door Oeganda. Oeganda staat open voor dit idee. "Het is aan de minister van Asiel en Migratie Marjolein Faber om uit te zoeken wat de mogelijkheden zijn", aldus minister Klever. Bekijk hieronder de video van het werkbezoek van minister Reinette Klever.

Meer Europese landen kijken naar opvang in Afrika voor uitgeprocedeerde asielzoekers

"Er zijn meerdere Europese landen geweest die gekeken hebben naar opvang in Afrika voor uitgeprocedeerde asielzoekers", zegt politiek verslaggever Floor Bremer. "Denemarken is al jaren bezig om te onderzoeken of er een mogelijkheid is in Rwanda. In Europees verband wordt gesproken over terugkeerhubs, mogelijk ook in Afrika. Maar tot nu toe is niet voorbij het stadium van een idee gekomen."

Italië heeft onlangs twee opvangcentra in Albanië gebouwd. De eerste groep migranten kwam daar vandaag aan.  

Bron: RTL Nieuws

Minister Klever bezoekt vluchtelingen in Oeganda

Door oorlogen, conflicten en geweld zijn er meer mensen dan ooit gedwongen op de vlucht. Het grootste gedeelte van alle vluchtelingen zoekt een veilig onderkomen in een buurland, of elders in de regio. Minister Reinette Klever bezocht vandaag Nakivale, een vluchtelingennederzetting in Oeganda waar ruim 200.000 vluchtelingen uit de regio wonen.

Zelfredzaam en onafhankelijk

Nakivale ligt in het zuidwesten van Oeganda. Deze nederzetting werd in 1958 gebouwd om bescherming te bieden aan Tutsi-vluchtelingen uit Rwanda en is sindsdien een veilige haven voor vluchtelingen uit de regio. Dat is ook nodig, want Oeganda biedt onderdak aan ruim 1,75 miljoen vluchtelingen en is daarmee het grootste opvangland van Afrika. Nakivale is ongeveer 185 vierkante kilometer groot en biedt onderdak aan bijna 200.000 vluchtelingen. Verreweg de meeste vluchtelingen die hier worden opgevangen komen uit de Democratische Republiek Congo. Ook worden er vluchtelingen uit Burundi, Somalië, Ethiopië en Eritrea opgevangen.

Mensen krijgen de kans om zelf een nieuw bestaan op te bouwen

Nakivale is een goed voorbeeld van hoe Oeganda vluchtelingen opvangt. Dat doet het land niet in kampen, maar in nederzettingen zoals Nakivale. Vluchtelingen kunnen zich er vrij bewegen, mogen er werken en ontvangen er een stuk grond in bruikleen om zelf voedsel te verbouwen. Deze manier van opvang biedt mensen de kans om zelf een nieuw bestaan op te bouwen. Dit stimuleert zelfredzaamheid, waardoor mensen minder afhankelijk worden van hulp.

Nederland steunt Oeganda bij de opvang van vluchtelingen

De afgelopen jaren nam het aantal mensen dat naar Oeganda vluchtte toe. Mede door het geweld tussen rebellengroepen en het regeringsleger in het oosten van de Democratische Republiek Congo en de oorlog in Soedan staken veel extra vluchtelingen de grens met Oeganda over. In 2024 zullen er naar verwachting ongeveer 100.000 vluchtelingen bijkomen.

Het oplossen van de uitdagingen rondom migratie staat centraal voor dit kabinet. Via het PROSPECTS-partnerschap steunt Nederland daarom Oeganda bij de opvang van vluchtelingen in de regio. PROSPECTS is opgezet door Buitenlandse Zaken, in samenwerking met UNICEF, UNHCR, de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de International Finance Corporation (IFC) en de Wereldbank. Gezamenlijk hebben deze partijen als doel om vluchtelingen, mensen die in eigen land hun huis noodgedwongen moeten verlaten (ontheemden) en de gemeenschappen die hen opvangen te ondersteunen. Bijvoorbeeld met onderwijs, bescherming en toegang tot werkgelegenheid. 

Een belangrijke focus van PROSPECTS is dat de voorzieningen en diensten voor zowel vluchtelingen als de lokale gemeenschappen gebruikt kunnen worden. Zo kunnen spanningen tussen grote groepen vluchtelingen en de vaak kwetsbare lokale bevolking zoveel mogelijk worden voorkomen.

Vluchtelingen bouwen met Nederlandse hulp een bestaan in de regio

Na aankomst in Nakivale werd minister Klever rondgeleid langs de verschillende stappen in het registratie- en eerste opvangproces. De minister sprak daar met een aantal families op de vlucht, vertelt ze. “Zij krijgen hier een stuk grond en een eigen woning. Ook kunnen ze een opleiding volgen om daarmee een bedrijf te starten of ergens een baan te krijgen. Zo kunnen ze, met Nederlandse hulp, een bestaan opbouwen in de eigen regio.’

Nederland investeert in banen voor jonge vluchtelingen

Vooral voor jongeren is zelfredzaamheid belangrijk. Jongeren staan centraal in het Nederlandse buitenlandbeleid. We investeren samen met andere landen in banen voor jonge vluchtelingen. Bijvoorbeeld met trainingen en hulp bij toegang tot financiering. Om hen de kans op een betere toekomst te bieden, helpt PROSPECTS hen om de vaardigheden te ontwikkelen waarmee ze zelf geld kunnen verdienen. Ook krijgen zij lessen over zelfvertrouwen en spreken in het openbaar, leren omgaan met geld en leren een vak. Bijvoorbeeld motors repareren, kleding herstellen of ICT.  

Minister Klever opent een buurthuis

Een plek waar bewoners daarvoor vanaf nu terecht kunnen is het buurthuis dat door minister Klever tijdens haar bezoek werd geopend. Mensen kunnen er aankloppen voor bijvoorbeeld ICT-training en hulp bij mentale gezondheid. Het buurthuis werd met behulp van PROSPECTS-financiering opgezet. Het komende jaar worden ook nog een marktruimte en sportvelden aan het buurthuis toegevoegd. In dit buurthuis kunnen vluchtelingen zich verder ontwikkelen. 

Bron: Rijksoverheid.nl

Minister Klever maakt 3 miljoen euro vrij voor bestrijding mpox-virus

Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp Reinette Klever (PVV) maakt 3 miljoen euro vrij voor bestrijding mpox-virus. Collega Agema wilde geen vaccins doneren. 

Reinette Klever noemt 'omvolking' geen complottheorie

In juni 2024 werd Klever door de PVV voorgedragen als minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp. Tijdens de hoorzitting in de Tweede Kamer in verband hiermee, noemde ze gebruik van het begrip 'omvolking' door Belgisch politicus Filip Dewinter (Vlaams Belang) in een door haar gepresenteerde uitzending van de omroep ON "een feitelijke omschrijving van een demografische ontwikkeling. En ja, je kan het noemen hoe je het wil, maar ik zou het niet een complottheorie willen noemen."

Ook werd ze bevraagd over het dragen van de prinsenvlag als speldje op haar kleding in de Tweede Kamer, de vlag die door de NSB gebruikt werd en later vooral bij andere extreemrechtse groeperingen populair werd. Klever antwoordde dat deze vlag een "speciale betekenis" voor haar heeft. Haar familie kwam volgens haar in de Tachtigjarige Oorlog “vanuit Duitsland met Willem van Oranje mee om Nederland te helpen bevrijden van de Spaanse bezetting.” Na de hoorzitting deelde Klever via sociale media een bericht dat sprak over het "bizarre vuilspuiten van lieden die zich journalisten noemen" bij de "kartelmedia". [bron]

Loopbaan Reinette Klever?

Een overzicht van de loopbaan van Reinette Klever:

  • 2 juli 2024
    Benoeming drs. R.J. Klever tot minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp van het kabinet-Schoof
  • 2020 - 2 juli 2024
    Medeoprichter en sinds 1 januari 2022 Zakelijk directeur van omroep Ongehoord Nederland
  • 2018 – 2022
    Beheerder familievermogen
  • september 2012 – maart 2017
    Lid Tweede Kamer voor de PVV; woordvoerder Volksgezondheid, Welzijn en Sport en Economische zaken en Energie
  • juni 2011 – september 2012
    Lid Eerste Kamer voor de PVV; woordvoerder Sociale Zaken & Werkgelegenheid en Binnenlandse Zaken
  • 2004 – september 2012
    Beheerder familievermogen ASAP Investment Holding BV
  • 1991 – 1998
    Diverse managementfuncties bij Koninklijke Nedlloyd Groep in Venlo, Rotterdam en Chili

[bron]

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.