Kabinet Schoof: de bewindspersonen

Gepubliceerd op 2 juli 2024 om 14:11

Een kabinet bestaat uit ministers en staatssecretarissen. Wie zijn de ministers en staatssecretarissen, die het kabinet Schoof vormen, dat op 2 juli 2024 op het bordes stond? In deze blog vind je natuurlijk de namen van de ministers en staatssecretarissen. Maar ook informatie over de ministeries en een quote van de bewindspersonen die op rijksoverheid.nl te lezen zijn.

kabinet schoof op het bordes op 2 juli 2024

Afbeelding: rijksoverheid.nl

Ministers kabinet Schoof 2024 - 

Wat is een minister en wat zijn de taken van een minister?

Een minister is een belangrijk persoon in de regering. Maar wat doet een minister precies? Hieronder leggen we het uit.

Een minister is verantwoordelijk voor een bepaald onderwerp, zoals onderwijs, gezondheid, of klimaat. Dit heet een ministerie. De minister zorgt ervoor dat alles binnen zijn of haar ministerie goed verloopt. Bijvoorbeeld, de minister van Onderwijs zorgt ervoor dat scholen goed functioneren en dat er genoeg leraren zijn.

Een van de belangrijkste taken van een minister is het maken van plannen en wetten. Deze plannen en wetten moeten ervoor zorgen dat Nederland goed bestuurd wordt. Maar een minister kan dit niet zomaar alleen doen. Hij of zij overlegt met andere ministers en moet de plannen laten goedkeuren door de Tweede Kamer. De Tweede Kamer controleert of de plannen goed zijn voor het land.

Daarnaast moet een minister beslissingen nemen over belangrijke zaken binnen zijn of haar ministerie. Soms gaat dit over grote bedragen geld, bijvoorbeeld als er meer geld nodig is voor gezondheidszorg of wegen. Een minister moet ervoor zorgen dat het geld goed wordt besteed.

Een minister is ook verantwoordelijk als er iets fout gaat binnen zijn of haar ministerie. Dit noemen we ‘verantwoording afleggen’. Als er bijvoorbeeld problemen zijn met de zorg in Nederland, moet de minister van Gezondheid uitleggen hoe dit kon gebeuren en wat hij of zij eraan gaat doen.

Kortom, een minister heeft veel verantwoordelijkheid. Hij of zij maakt plannen, werkt samen met andere ministers en legt verantwoording af aan de Tweede Kamer en het volk. Zo zorgen ministers ervoor dat Nederland goed bestuurd wordt.

Dick Schoof
Minister-president, minister van Algemene Zaken

 

'Een veilig en rechtvaardig Nederland met bestaanszekerheid voor iedereen. Grip op migratie, in gesprek blijven, keuzes maken en daar duidelijk over zijn, daar sta ik voor. U kunt op me rekenen.'

Algemene Zaken is het ministerie van de minister-president. Het ministerie houdt zich bezig met de coördinatie van het algemeen regeringsbeleid en van de overheidscommunicatie. Ook verzorgt het departement de voorlichting over het Koninklijk Huis.

Sophie Hermans - VVD 2e viceminister-president
Minister van Klimaat en Groene Groei

'Klimaat en Groene Groei gaan voor mij hand in hand. Om ons land schoner en sterker door te geven en voorop te lopen in de oplossingen van de toekomst. Daar ga ik mij met veel energie op richten.'

Het ministerie van Klimaat en Groene Groei werkt samen met zijn partners aan een schoner en sterker Nederland. Door te werken aan een klimaatneutrale samenleving en door te investeren in mensen, innovatie en duurzame energie. Zodat we de kansen kunnen pakken voor een duurzame toekomst en ervoor zorgen dat iedereen hieraan een bijdrage kan leveren. Nu én later.

Mona Keijzer - BBB)
4e viceminister-president
Minister van Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening

mona keijzer, minister van volkshuisvesting en ruimtelijke ordening

'Nederland goed inrichten, is een belangrijke zo niet de belangrijkste opgave van deze tijd. We zullen de schaarse ruimte om te leven, wonen, werken, voedsel produceren en recreëren beter moeten gaan benutten. De woningnood is een van de grootste problemen van dit moment. Jongeren stellen het vormen van een gezin uit omdat ze niet aan een geschikte woning komen. Daarom zet ik me ervoor in dat er voldoende betaalbare huur- en koopwoningen bij komen voor jongeren en ook ouderen. Daarnaast het gaat ook over Nederlanders de kans geven om te ondernemen of om te genieten van rust met voldoende natuur. Kortom geen tijd te verliezen en de nodige keuzes te maken.'

Het ministerie van Volkshuisvesting en Ruimtelijk Ordening (VRO) werkt aan de basis van onze samenleving. Wij zorgen ervoor dat iedereen kan wonen en leven in een prettige omgeving. Daarnaast zorgen wij voor een goede verdeling van de schaarse ruimte in Nederland. Ook het Rijksvastgoedbedrijf is onderdeel van VRO, hier worden de rijksgebouwen en rijksgronden beheerd.

David van Weel - VVD
Minister van Justitie en Veiligheid

david van weel, minister van justitie en veiligheid

'Ons leven in Nederland kunnen leiden zoals wij dat willen, kan alleen als we veilig zijn. Daarvoor hebben we een sterke rechtsstaat nodig. Waarin we blijven staan voor al die mensen die ons dagelijks veilig houden. Daar zal ik de komende periode hard aan werken.'

Wij zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid. Wij werken aan een veilige en rechtvaardige samenleving voor iedereen. Mensen moeten in vrijheid kunnen samenleven. Met de juiste balans tussen hoofd en hart kijken wij naar waar de vrijheid van de één ophoudt en die van de ander begint.

Recht en veiligheid raken mensen. Door te luisteren zijn we zorgvuldig, daadkrachtig en open over onze afwegingen. Want iedereen moet kunnen vertrouwen op rechtvaardigheid.

Samen met honderdduizend collega’s bij tal van organisaties staan we midden in de maatschappij. Helpen we allerlei vormen van onrecht en criminaliteit te voorkomen. Zetten we ons in voor de bescherming van de samenleving en het individu. Handhaven we met de menselijke maat. Zorgen we voor toegankelijke rechtspraak.

Wij zijn het ministerie van Justitie en Veiligheid. Met recht voor iedereen.

Eppo Bruins - NSC
Minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

eppo bruins van nsc minister van onderwijs, cultuur en wetenschap

'Onderwijs, wetenschap, cultuur en media zie ik als de hoeksteen van onze samenleving en de drijvende krachten achter onze democratie. Ik wil de vrijheid van onderwijs, de persvrijheid, de academische en artistieke vrijheid beschermen en verdedigen. De toekomst van ons land staat of valt met hoe we de volgende generatie opleiden en vormen.'

Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) werkt elke dag aan een slim, vaardig en creatief Nederland. Een land waar je jezelf mag en kan zijn.
Een land waar iedereen mee kan doen. Waar je de vrijheid hebt om je te ontwikkelen en te uiten. Als iedereen een gelijke kans krijgt, dan kan al het talent in Nederland bloeien. Van de handigste handen tot de knapste koppen.

Barry Madlener - PVV
Minister van Infrastructuur en Waterstaat

barry madlener pvv minister van infrastructuur en waterstaat

'Ik groeide op onder de rook van de Rotterdamse haven, en ben daar altijd trots op geweest. Onze havens, wegen, luchthavens en vaarwegen zijn essentieel voor onze welvaart. Ik ben trots dat ik als minister voor deze prachtige infrastructuur mag zorgen.'

Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat werkt aan een mooier Nederland. Samen zorgen we voor een bereikbaar land met sterke dijken, waarin je veilig van A naar B komt. Voor een land met schone lucht, een schone bodem en schoon water. Een land waar we zuinig zijn op grondstoffen en materialen zoveel mogelijk opnieuw gebruiken. Waar we ons duurzaam verplaatsen. Een land met ruimte voor mogelijkheden. Dat vraagt om een ministerie dat verbindt: niet alleen plaatsen en ideeën, maar vooral mensen. Alles voor een mooier Nederland.

Femke Wiersma
Minister van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

femke wiersma bbb minister van landbouw, visserij, voedselzekerheid en natuur

'We gaan boeren, tuinders, telers en vissers weer de waardering geven die zij verdienen als producent van ons dagelijks voedsel. Er is ruimte nodig om weer te kunnen ondernemen op basis van eigen kennis en kunde op het bedrijf, zodat voedselproducenten kunnen blijven doen waar zij goed in zijn. Want we willen allemaal eten op tafel nu en in de toekomst.'

Het ministerie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur werkt aan duurzaam voedsel, waardevolle natuur en een vitaal platteland. Voor de huidige en toekomstige generaties. Het ministerie maakt zich sterk voor duurzaam, voldoende en veilig voedsel op ieders bord. En werkt aan gezonde natuur binnen natuurgebieden, op het platteland en in grote wateren, maar juist ook in steden.

Fleur Agema - PVV
1e viceminister-president
Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

'Zorg is mensenwerk. Als we nu het verwachte catastrofale personeelstekort niet afwenden, dan verliezen we. Ik wil niet scoren, ik wil winnen.'

‘Samen gezond, fit en veerkrachtig’

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) werkt aan een gezond, fit en veerkrachtig Nederland. Dat doen wij door een gezonde leefstijl, voldoende beweging en goede voeding te stimuleren. Ook bieden we Nederland goede (top)sportvoorzieningen. En we zetten ons in voor goede, betaalbare en voor iedereen toegankelijke zorg en ondersteuning.

Eddy van Hijum- NSC
3e viceminister-president
Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

'Een vast inkomen, weten dat je de huur en de boodschappen kunt betalen. En dat je met werk een goede toekomst kan opbouwen – voor jezelf en voor je naasten. Dát is bestaanszekerheid. Een fundament waar elke Nederlander recht op heeft. Daar zet ik mij met hart en ziel voor in.'

eddy van hijum minister van sociale zaken en werkgelegenheid

Werk en bestaanszekerheid voor iedereen: samen werken voor samen leven. Het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid werkt aan eerlijk, gezond en veilig werk in Nederland. 

Iedereen moet de kans krijgen om mee te doen en zich te ontwikkelen. Mensen moeten zelf kunnen bijdragen aan hun eigen toekomst. Als het tegenzit zorgen we voor een vangnet, en als je met pensioen gaat voor een inkomen. Dat kan alleen in een land waar mensen er voor elkaar zijn.

De bewindslieden zijn onder meer verantwoordelijk voor het arbeidsmarktbeleid, inclusief migratie en vrij verkeer van werknemers, uitkeringen en re-integratie, inkomensbeleid, het combineren van arbeid en zorg, arbeidsomstandighedenbeleid en inspectie daarop.

Casper Veldkamp - NSC
Minister van Buitenlandse Zaken

casper veldkamp, ministerie van buitenlandse zaken

'Ik sta voor een zeker Nederland in een wereld vol onrust. Daarvoor is een buitenlandbeleid nodig dat de belangen van Nederland en de Nederlanders dient, dat onze waarden niet uit het oog verliest en onze vrijheden verdedigt. Nederland heeft een rol te spelen, voor en achter de schermen.'

We zijn er. Voor Nederland, wereldwijd.

Judith Uitermark - NSC
Minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

judith uitermark minister van binnenlandse zaken en koninkrijksrelaties

'Een overheid die zorgt voor goed bestuur en naast mensen staat. Een overheid die bijdraagt aan vertrouwen en die mensen ook ruimte biedt om zelf oplossingen te vinden. Daar ga ik mij voor inzetten bij BZK, het ministerie dat waakt over de grondrechten en de democratie. Een belangrijke basis, die we moeten versterken.'

Wij werken aan de basis. Van Nederland en ons Koninkrijk. Aan het versterken van de democratie, het bewaken van onze grondrechten en aan een goed openbaar bestuur. Wij waken over ons grootste goed: de Grondwet en wat we daarin hebben afgesproken. Dat iedereen meetelt bijvoorbeeld. Dat je altijd en overal kan zijn wie je bent, vinden wat je vindt, gelijke kansen hebt en mee kan doen. Thuis, op school en op het werk, offline én online. Dat je prettig kunt leven in elke regio, daar maken we ons hard voor. In het bijzonder voor Groningen, zodat het ook daar veilig en aantrekkelijk wonen en werken is. Dat is werken aan de basis. We doen dat voor de samenleving. Én voor de hele rijksoverheid. Zodat ook andere ministeries hun werk voor en met Nederland en het Caribisch deel van ons Koninkrijk goed kunnen doen.

Eelco Heijnen - VVD
Minister van Financiën 

eelco heijnen vvd minister van financien

'Voor een stabiel en welvarend Nederland moeten we minder uitgeven en de overheidsfinanciën op orde brengen. Zo beschermen we de portemonnee van mensen en voorkomen we dat rekeningen worden doorgeschoven naar de toekomst.'

Ruben Brekelmans - VVD
Minister van Defensie

ruben brekelmans minister van defensie

'Onze veiligheid staat onder druk. Het is daarom essentieel dat we onze krijgsmacht sterker maken en dat we Oekraïne blijven steunen. Dit vraagt meer van onze samenleving en de industrie. Alleen door samen te werken, ook met onze bondgenoten, kunnen we Nederland veilig houden.'

Defensie staat voor vrede en veiligheid, in Nederland en daarbuiten. De krijgsmacht levert een bijdrage aan de stabiliteit en vrijheid in de wereld. Op de website van het ministerie van Defensie leest u meer over het werk van de krijgsmacht.

Dirk Beljaarts - PVV
Minister van Economische Zaken

dirk beljaarts pvv minister van economische zaken

'Nederland heeft een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat nodig. Kleine en grote bedrijven moeten kunnen rekenen op de overheid. Zij moeten merken en voelen dat de overheid er voor hen is. Ondernemers en bedrijven zorgen immers voor werkgelegenheid en mooie producten, diensten en innovatie.'

Het ministerie van Economische Zaken werkt samen met zijn partners aan een innovatief én ondernemend Nederland en een sterke, weerbare economie, die iedereen kansen biedt. Ondernemers en bedrijven moeten kunnen rekenen op een stabiel en voorspelbaar ondernemersklimaat. We zoeken daarbij steeds de beste balans tussen de belangen van bedrijven, consumenten en de omgeving.

Marjolein Faber - PVV
Minister van Asiel en Migratie 

marjolein faber pvv minister van asiel en migratie

'Nederland kan de asielinstroom niet meer aan. Als minister van Asiel en Migratie ga ik daarom de instroom van asielmigranten maximaal beperken door een streng en rechtvaardig asielbeleid.'

Renate Klever - PVV
Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingshulp

Renate Klever pvv minister voor buitenlandse handel en ontwikkelingszaken

'Een derde van onze welvaart verdienen we in het buitenland. Als minister help ik Nederlandse bedrijven over de grens nóg succesvoller te zijn. Zoals afgesproken bezuinigt het kabinet op ontwikkelingshulp, dus concentreren we ons vooral op voedsel en water. Onze bedrijven zijn op dat gebied wereldwijd toonaangevend.'

Staatssecretarissen kabinet Schoof

Wat is een staatssecretaris en wat zijn zijn taken?

Naast ministers heeft Nederland ook staatssecretarissen. Maar wat doet een staatssecretaris eigenlijk? In dit blog leggen we het uit.

Een staatssecretaris werkt samen met een minister en is verantwoordelijk voor een deel van de taken van het ministerie. Soms is een ministerie te groot voor één persoon om alles te doen. Daarom krijgt de minister hulp van een staatssecretaris. Bijvoorbeeld, de staatssecretaris van Volksgezondheid kan verantwoordelijk zijn voor zorg voor ouderen, terwijl de minister zich richt op ziekenhuizen.

De staatssecretaris maakt plannen en regels binnen zijn of haar takengebied. Dit kunnen bijvoorbeeld regels zijn voor het onderwijs of de woningmarkt. Net als ministers moeten staatssecretarissen deze plannen goed laten keuren door de Tweede Kamer. Ook werken ze samen met de minister om ervoor te zorgen dat alles goed verloopt binnen het ministerie.

Een staatssecretaris is niet de baas van het hele ministerie, maar heeft wel veel verantwoordelijkheid. Als er iets fout gaat binnen het deel waar hij of zij verantwoordelijk voor is, moet de staatssecretaris uitleg geven. Dit noemen we verantwoording afleggen. Bijvoorbeeld, als er problemen zijn met de regels rond kinderopvang, moet de staatssecretaris uitleggen wat er is gebeurd en hoe dit wordt opgelost.

Soms werken staatssecretarissen zelfstandig, maar vaak overleggen ze met de minister en andere staatssecretarissen. Ze zorgen ervoor dat de regering haar werk goed kan doen en dat de wetten en regels worden uitgevoerd.

Kortom, een staatssecretaris ondersteunt de minister en heeft eigen verantwoordelijkheden binnen een ministerie. Samen zorgen ze ervoor dat de regering goed functioneert en dat Nederland goed bestuurd wordt.

Ingrid Coenradie - PVV
Staatssecretaris van Justitie en Veiligheid

ingrid coenradie, staatssecretaris van justitie en veiligheid in kabinet schoof namens de pvv

'Ik wil werken aan een stabiel gevangeniswezen waar recht wordt gedaan aan het strafrecht en waar medewerkers in een veilige omgeving met plezier werken. Ik sta voor een samenleving waarin iedereen meedoet, mensen zich beschermd voelen en hulpdiensten hun werk goed kunnen uitvoeren.'

Zsolt Szabó - PVV
Staatssecretaris Koninkrijksrelaties en Digitalisering

Zsolt Szabó staatssecretaris digitalisering en koninkrijksrelaties in kabinet schoof namens pvv

'Digitalisering raakt ons allemaal. Ik wil dat de overheid digitale technologie verantwoord inzet en goede dienstverlening biedt aan burgers en bedrijven. De relatie met het Caribisch deel van het Koninkrijk zie ik als waardevol en ik kijk uit naar de ontmoetingen.'

Mariëlle Paul - VVD
Staatssecretaris Funderend Onderwijs en Emancipati

mariëlle paul, staatssecretaris funderend onderwijs en emancipaties in kabinet schoof namens vvd

'Elke leerling moet goed leren rekenen, schrijven en lezen. Kinderen die basis meegeven, heeft mijn topprioriteit en creëert gelijke kansen. Samen met alle leraren zetten we ons in voor goed onderwijs, waarbij iedere leerling zichzelf mag zijn en zich veilig voelt. Zodat iedereen het beste uit zichzelf kan halen: als kind én als volwassene.'

Nora Achahbar - NSC
Staatssecretaris Toeslagen en Douane

nora achahbar, staatssecretaris van toeslagen en douane in kabinet schoof namens nsc

'Ik zet me in om ouders en kinderen te helpen die door de toeslagenaffaire in grote financiële problemen zijn gekomen. Samen met hen wil ik werken aan daadwerkelijk herstel. Zo wil ik ook bouwen aan het herstel van vertrouwen in de overheid. Daarnaast ben ik verantwoordelijk voor de Douane. Douaniers leveren een belangrijke bijdrage aan de bescherming van onze samenleving.'

Chris Jansen - PVV
Staatssecretaris Openbaar Vervoer en Milieu

chris jansen staatssecretaris openbaar vervoer en milieu in kabinet schoof namens PVV

'Of je nu in de stad woont, in een buitenwijk of in een dorp: Nederlanders hebben recht op een gezonde en schone leefomgeving en op goed, betrouwbaar en veilig openbaar vervoer. Met oog voor alle belangen zet ik mij daar 100% voor in.'

Jurgen Nobel - VVD
Staatssecretaris Integratie en Participatie

jurgen nobel, staatssecretaris integratie en participatie in kabinet schoof namens vvd

'Wie je ook bent – in ons land moet je mee kunnen doen. Dus kijken we naar wat je wel kunt en schrijven we niemand af. Voor nieuwkomers betekent het dat integratie cruciaal is. Nederlands leren, werk vinden én onze waarden omarmen. Dat is de basis. Kortom, iedereen die in ons land wil bijdragen, moet daar maximaal de ruimte voor krijgen.'

Vincent Karremans - VVD
Staatssecretaris Jeugd, Preventie en Sport

vincent karremans staatssecretaris jeugd, preventie en sport in kabinet schoof namens vvd

'Sporten is voor heel veel Nederlanders en ook voor mijzelf enorm belangrijk. Ik ga met veel plezier aan de slag om sporten, het maken van gezonde keuzes en mentaal welzijn te bevorderen. En om ervoor te zorgen dat de jeugd die dat nodig heeft, een steuntje in de rug krijgt. Zo bouwen we samen aan een gezonder en sterker Nederland.'

Teun Struycken - partijloos
op voordracht NSC
Staatssecretaris Rechtsbescherming

teun struycken staatssecretaris rechtsbescherming in kabinet schoof partijloos

'Begrijpelijke wetten, werkbare regels, toegang tot het recht, respect voor grondrechten, bescherming voor de meest kwetsbaren… Een stevige rechtsstaat is er voor ons allemaal! Hiervoor zet ik mij iedere dag vol overgave in.'

Eddie van Marum
Staatssecretaris Herstel Groningen

eddie van marum staatssecretaris herstl groningen in kabinet schoof namens bbb

'Ik vind het eervol me als Groninger in te mogen zetten voor andere Groningers. Want de problemen rond gestapelde mijnbouwschade in het gaswinningsgebied zijn nog niet opgelost. Iedereen in het aardbevingsgebied moet in een veilig, schadevrij en geïsoleerd huis kunnen wonen. De regio verdient een goed perspectief op de toekomst.'

Folkert Idsinga - NSC
Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst

'Ik ga me inzetten voor goede wetgeving, zoals op de korte termijn box 3. Ook wil ik samen met alle toegewijde mensen verder werken aan een Belastingdienst om trots op te zijn. En we gaan aan de slag met een hervorming van ons belastingstelsel.'

Gijs Tuinman - BBB
Staatssecretaris van Defensie

gijs tuinman staatssecretaris van defensie in kabinet schoof namens de bbb

'Een slagvaardige en veerkrachtige krijgsmacht is cruciaal voor onze veiligheid. De kracht zit in goed getrainde en uitgeruste militairen en de ideeën die hen richting geven. We moderniseren arbeidsvoorwaarden en veteranenzorg en investeren in materieel, digitale slagkracht en meer ruimte. We zetten in op onze eigen defensie-industrie en werken aan de weerbaarheid van de samenleving'

Jean Rummenie - BBB
Staatssecretaris van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur

jean rummenie staatssecretaris voor landbouw, visserij, voedselzekerheid en natuur in kabinet schoof namens bbb

'De Nederlandse landbouw, tuinbouw en visserij zijn wereldwijd toonaangevend als het gaat om duurzaamheid en efficiëntie. Ik zet mij in voor het behoud van een sterke sector die ook bijdraagt aan onze mooie natuur en het typisch Nederlandse cultuurlandschap. Onze vissers zijn onlosmakelijk verbonden met Nederland en van grote waarde voor onze voedselvoorziening.'

Vickey Maeijer - PVV
Staatssecretaris Langdurige en Maatschappelijke Zorg

vickey maeijer staatssecretaris langdurige en maatschappelijke zorg in kabinet schoof namens pvv

'Goede zorg en aandacht voor onze alleroudsten, mensen met een beperking en langdurig zieken, dat zijn de maatstaven waarlangs we ons (als samenleving) moeten meten. Ik ga me keihard inzetten juist voor hen die waardige en liefdevolle zorg en ondersteuning het hardst nodig hebben.'

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.