Staatssecretaris Folkert Idsinga is op 1 november 2024 opgestapt. Hij was staatssecretaris van Fiscaliteit en Belastingen in kabinet Schoof. Waarom is Folkert Idsinga opgestapt? opwiemoetikstemmen.nl legt het je uit.
Afbeelding: staatssecretaris Folkert Idsinga
Wie is Folkert Idsinga en waarom is de staatssecretaris opgestapt
Folkert Idsinga is op 2 juli 2024 namens Nieuw Sociaal Contract (NSC) beëdigd als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen in kabinet Schoof. Op 1 november 2024 stapt Idsinga op, omdat hij zijn aandelen niet openbaar wil maken.
Tweede Kamer vraagt Idsinga zijn aandelenportefeuille openbaar te maken
Tweede Kamerleden zijn buitengewoon kritisch, en eisen meer openheid van Idsinga. "Dit is een man die heel lang in de fiscale regelgeving heeft gewerkt, die moet begrijpen dat je hier totaal zuiver en open over moet zijn", zegt SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk. "Als je niks te verbergen hebt, kun je daar open over zijn. Dan is het ook helder en kun je de discussie aangaan of iemand beslissingen neemt in zijn eigen belang of in het landsbelang."
D66-Kamerlid Joost Sneller begrijpt eveneens niet waarom Idsinga niet open is over zijn aandelenbelangen, terwijl dat juist op het ministerie van Financiën gevoelig ligt. "Hij kan verregaande beslissingen nemen die invloed hebben op de waarde van zijn aandelen en financiële belangen. Juist daarom is het hier belangrijk dat we meer horen over waarom hij die openbaarheid niet geeft."
Of de staatssecretaris daar toe te bewegen is, is erg onzeker. "Ik doe mijn best om binnen de regels die gesteld zijn zo transparant mogelijk te zijn en ik vind niet dat ik verder hoef te gaan dan dat", aldus Idsinga. "Om nou één voor één al die belangen te benoemen, dat raakt ook mijn privacy."
Geert Wilders op X: geen goed bestuur en niet dragend gemotiveerd
Geert Wilders post een bericht op X: "Lijkt me geen goed bestuur en niet dragend gemotiveerd, dus maar beter openbaar maken die miljoenenbelangen NSC-Staatssecretaris Folkert Idsinga."
Folkert Idsinga weigert onder druk aandelen openbaar te maken en stapt op
Folkert Idsinga weigert met het mes op zijn keel zijn aandelenportefeuille openbaar te maken. Hij heeft zijn ontslag bij de Koning aangevraagd. Nadat hij geen staatssecretaris in kabinet Schoof meer is, zal hij zijn aandelenportefeuille openbaar maken.
Folkert Idsinga: "Tijdens mijn aantreden heb ik uitgebreid aandacht gehad en gevraagd voor het op afstand zetten van mijn zakelijke belangen die ik als ondernemer heb opgebouwd. Dit betekent dat ik er gedurende mijn ambtstermijn niet over kan beschikken en geen zeggenschap over heb. Ik heb hierover ook overlegd met de formateur en landsadvocaat. Dat heeft ook tot de uitgebreide passage geleid in het eindverslag van de formateur. Ik heb daarmee alle gestelde regels voor kandidaatbewindspersonen gevolgd en geen voorbehouden gemaakt.
Een meerderheid van uw Kamer heeft deze week een verzoek gesteund dat ik mijn zakelijke belangen tot in detail openbaar moet maken. De boodschap die hier vanuit gaat is dat er openlijk wordt getwijfeld aan mijn onafhankelijkheid en het scheiden van mijn zakelijke belangen en het landsbelang."
De rol van Geert Wilders in het besluit van Idsinga
Kabinet Schoof bestaat voornamelijk uit ministers en staatssecretarissen van de partijen PVV, VVD, NSC en BBB. Folkert Idsinga van de coalitiepartij NSC had niet verwacht dat coalitiepartner PVV het verzoek van Jimmy Dijk van de oppositiepartij SP zou steunen.
"Daarnaast heeft Idsinga moeite met de omgangsvormen", verklaarde partijgenoot Nicolien van Vroonhoven.
De aandelen van Folkert Idsinga
Folkert Idsinga heeft dus na zijn aftreden zijn aandelenportefeuille openbaar gemaakt. In dit artikel van RTL Nieuws lees je in welke bedrijven de afgetreden staatssecretaris aandelen heeft.
Folkert Idsinga had het debat aan kunnen gaan
De Telegraaf meldt: "Folkert Idsinga trad vrijdag af als staatssecretaris van Financiën, nadat meerdere partijen openheid van zaken wilden over zijn beleggingen. Het leidt weer tot ophef in Den Haag. Want moeten de omgangsvormen beter, of had Idsinga zich in de Tweede Kamer moeten verantwoorden?"
👁 Bekijk de video van de Telegraaf.
Jimmy Dijk is teleurgesteld over opstappen Folkert Idsinga
SP-fractievoorzitter Jimmy Dijk zegt bij WNL dat hij het "uitermate teleurstellend" vindt dat staatssecretaris Folkert Idsinga vrijdag 1 november 2024 is opgestapt. Dijk uitte deze week felle kritiek op Idsinga, vanwege het niet openbaren van zijn zakelijke belangen. De SP-leider had met Idsinga in debat willen gaan, maar deze gelegenheid is hem nu ontnomen, zegt hij. Hij eist nu openheid van andere bewindslieden.
👁 Bekijk de video van WNL hieronder.
Moeten alle bewindspersonen hun aandelenpakket openbaar maken?
"Maximale transpantie", vraagt SP-leider Jimmy Dijk naar aanleiding van het opstappen van Folkert Idsinga. De inmiddels opgestapte staatssecretaris weigerde in eerste instantie openheid te geven over zijn beleggingen en kreeg daarop zware kritiek uit de Tweede Kamer. Moet elke staatssecretaris én minister transparant zijn over hun aandelenportefeuille? Politiek verslaggever Peter Kee stelde die vraag Den Haag, meldt Bar Laat op YouTube.
Mirjam Bikker (ChristenUnie) en Geert Wilders (PVV): "Gelijke monniken, gelijke kappen."
Nicolien van Vroonhoven (NSC) "Ik zou dat wel toejuichen."
Joost Eerdmans (JA21): "Ik ben voor openheid, dus dat moet je in principe wel doen."
Hans Vijlbrief (D66): "Als je de politiek ingaat, dan weet je dat je onder een vergrootglas ligt. Dan kun je maar beter zo open mogelijk zijn."
👁 Bekijk de video van Bar Laat.
Idsinga voor zijn benoeming over zijn vermogen
Folkert Idsinga, de vandaag opgestapte NSC-staatssecretaris van Financiën, investeerde vóór zijn politieke carrière in een fiscaal gunstig algenbedrijf. Deze investering leverde mogelijk meteen belastingvoordeel op dat groter was dan zijn eigen inbreng. Idsinga, die als belastingadviseur op de Amsterdamse Zuidas een vermogen van ruim 6 miljoen euro opbouwde, bleef vaag over de precieze details van zijn investeringen.
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.
Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.
Reactie plaatsen
Reacties