Drugshandelaren, plofkrakers en geweldplegers zijn 'op grote schaal' actief in de zorgsector. Dat meldt RTL Nieuws op basis van een intern document van de politie met de titel Criminelen in de zorg, een grote zorg.
Afbeelding: Minister van Justitie en Veiligheid David van Weel
Criminelen in de zorg is al langer een probleem
Dit artikel begint met het nieuwsbericht van RTL Nieuws over een rapport van mei 2024 waarin staat dat er veel criminelen in de zorg werken. De huidige ministers David van Weel en Fleur Agema reageren op het bericht. Minister Agema hoopt dat de drie maatregelen die per 1 januari 2025 gaan werken, het probleem voor een deel op zullen lossen. Maar het probleem dat er criminelen in de zorg werken, is al veel langer bekend. Onderaan dit bericht zie je enkele video's. opwiemoetikstemmen.nl is benieuwd welke maatregelen de ministeries zullen nemen om het probleem op de lossen.
Criminelen in de zorg: bizar, verschrikkelijk en onacceptabel
Het is 'bizar', 'verschrikkelijk', 'ontluisterend', 'ernstig' en 'onacceptabel' dat zware criminelen aan het bed staan van kwetsbare cliënten. En toch gebeurt het op grote schaal, blijkt uit een intern politierapport. Verschillende partijen eisen onmiddellijke actie.
"We lopen in zekere zin altijd achter de criminelen aan", reageert minister David van Weel van Justitie en Veiligheid (VVD) op het vertrouwelijk politierapport Criminelen in de zorg, een grote zorg. De minister zegt het rapport al een tijdje te kennen. "Maar als je dat zo leest op een rijtje is het natuurlijk verschrikkelijk."
Zonder diploma werkzaam in de zorg
In het rapport zegt de politie zich ernstige zorgen te maken over een 'schrikbarende toename' van zware criminelen die zonder diploma werkzaam zijn in de zorg. Met valse papieren staan ze aan het bed van kwetsbare ouderen, jongeren met problemen en mensen met een zware verstandelijke beperking.
De criminelen verdienen er goud geld mee, maar de gezondheid en veiligheid van cliënten lijdt eronder. Zij krijgen verkeerde zorg, worden verwaarloosd, gepest en getreiterd.
Van Weel noemt het 'onacceptabel'. "Niet alleen omdat het kwetsbare mensen betreft, maar juist ook omdat het de rücksichtslosheid weergeeft van deze criminelen. Die trekken zich helemaal niets aan van mensen. Die infiltreren waar ze maar kunnen. Het gaat ze alleen om het geld."
Fleur Agema van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (PVV) laat in een reactie op het rapport weten dat haar 'bloed kookt'. "Dit kan gewoon echt niet."
Uitbuiting kwetsbare cliënten
In het rapport van de politie komen ook signalen naar voren over uitbuiting van kwetsbare cliënten. Shamir Ceuleers, hoofd van het Centrum Kinderhandel en Mensenhandel (CKM), spreekt van een 'ontluisterende situatie'. "Dit vraagt om onmiddellijke actie en nauwe samenwerking tussen politiek, zorginstellingen en handhavende instanties. We kunnen het ons niet permitteren om kwetsbare cliënten, die daar voor hun eigen veiligheid zitten, aan hun lot over te laten."
Het CKM verwijst onder meer naar een rapport van het Expertisecentrum Mensenhandel, waaruit blijkt dat tussen 2019 en 2023 circa 1 op de 5 Nederlandse slachtoffers van seksuele en criminele uitbuiting in een zorginstelling is gerekruteerd. Volgens het CKM is meer onderzoek nodig, zodat ronselen in zorginstellingen wordt gestopt.
Aanpak zorgfraude schiet in Nederland ernstig tekort
De Algemene Rekenkamer, één van de belangrijkste instanties die controle uitoefenen op de kosten en opbrengsten van beleid, constateerde in 2022 al dat de aanpak van zorgfraude in Nederland ernstig tekortschiet. In een snoeihard rapport werd geconstateerd dat signalen van fraude door alle betrokken instanties nauwelijks worden opgepakt en partijen vooral veel vergaderen.
Collegelid Ewout Irrgang van de Rekenkamer ziet in de berichtgeving over het politierapport opnieuw een signaal dat er sindsdien geen echte verbetering heeft plaatsgevonden.
"De rapportage van de politie ken ik niet. Maar het beeld dat hieruit oprijst toont parallellen met ons onderzoek in 2022. Alle instanties die betrokken zijn met het aanpakken en tegengaan van fraude in de zorgsector slagen er niet in effectief te zijn. De signalen die wij sinds de publicatie van ons onderzoek ontvangen, lijken niet te duiden op verbetering van die aanpak."
Alle spelers samenbrengen om dit probleem aan te pakken
Volgens justitieminister Van Weel en zorgminister Agema is het niet zo dat er niets is gebeurd in tussentijd. Maar de hoeveelheid instanties die bij het toezicht op de zorgverlening betrokken zijn, maakt het er niet eenvoudiger op, volgens Van Weel.
"We hebben te maken met veel verschillende spelers die hierbij zijn betrokken. Als we dit willen aanpakken, moeten we al die partijen samenbrengen en dat doen we ook."
Vergunningplicht zorgbedrijf per 1 januari 2025
Minister Agema wijst erop dat er vanaf 1 januari verschillende wijzigingen in gaan. Zo moet het makkelijker worden om criminelen op te nemen in een waarschuwingsregister en moeilijker om een zorgbedrijf te beginnen vanwege een vergunningplicht. Ook verwacht ze dat een nieuwe zzp-wet zorgt voor minder criminelen in de zorg.
"Uiteindelijk is het heel ingewikkeld. Het zal zeker een verandering geven, maar deze mensen zijn meedogenloos. Ik bang dat ze zeker nieuwe wegen zullen vinden. Ik ga inventariseren wat we daar nog meer tegen kunnen doen.
Het is een schande dat er graaiers zijn die misbruik maken van geld dat bedoeld is voor de zorg en patiënten. We moeten zorgfraude beter tegen gaan. [1/2]https://t.co/8k9oYrw2Go
— Fleur Agema (@ministerVWS) October 3, 2024
Een nieuwe wet, de Wbsrz, regelt vanaf 2025 met het Informatieknooppunt Zorgfraude (IKZ) en het waarschuwingsregister dat we fraudeurs beter kunnen opsporen en aanpakken. [2/2]
— Fleur Agema (@ministerVWS) October 3, 2024
Criminelen pesten mensen met een verstandelijke beperking
Eerder reageerde directeur Mariska Schutte van KansPlus, een belangenorganisatie voor mensen met een beperking, al op het rapport. Daarin wordt onder meer omschreven hoe mensen met een verstandelijke beperking worden vernederd en gepest door de criminelen die hen zouden moeten verzorgen. Zo wordt het voorbeeld aangehaald van een jongen die werd gedwongen om urenlang met zijn blote billen tegen een raam te staan.
Schutte: "Het is toch bizar dat dit kan? Het is een hele harde werkelijkheid die naar voren komt. Onze cliënten hebben extra bescherming en toezicht nodig, daar hebben ze recht op."
PVV-Kamerlid René Claassen noemt de bevindingen uit het rapport 'een ernstige zaak'. De voormalig verpleegkundige laat via X weten dat er wat hem betreft snel een debat over moet komen in de Tweede Kamer.
Bron: RTL Nieuws
Fraude in de zorg neemt toe
Zorgverzekeraars, gemeenten en het Openbaar Ministerie maken zich ernstig zorgen over de toename van fraude in de zorg. En zij zien dat de fraude steeds een stapje verder gaat: criminelen zijn nu ook uit op het geld dat mensen betalen voor hun zorgverzekering. En met succes. Aad de Groot, directeur van DSW, luidt de noodklok.
Fraude met premiegeld is onacceptabel
“Het grote probleem in Nederland is dat er heel veel gefraudeerd wordt in de zorg”, stelt De Groot vast. Als directeur van zorgverzekeringsmaatschappij DSW zet hij zich al jarenlang in om de toenemende zorgfraude tegen te gaan. “Het is fraude met premiegeld, dat door verzekerden moet worden opgebracht. En dat is onacceptabel”, aldus De Groot.
10 miljard euro
Landelijk wordt er voor zo’n tien miljard gefraudeerd, melden onderzoekers van het OM aan Follow the Money begin augustus. Dat zou betekenen dat er met tien procent van het jaarlijkse zorggeld van de overheid wordt gefraudeerd. Dat geld wordt besteed via gemeenten en zorgverzekeraars. Of het nou gaat om het bestellen van een rolstoel of het betalen van therapie en medicijnen: het wordt allemaal betaald via dit systeem. En daarvan verdwijnt dus een deel in de zakken van criminelen.
DSW gaat de strijd aan
De Groot is landelijk meermaals in het nieuws geweest met zijn uitspraken over de Nederlandse aanpak van zorgfraude. “Het was makkelijker om een zorgbedrijf te beginnen dan een snackbar”, aldus De Groot. Hoewel er de afgelopen jaren veel is veranderd qua regels blijft er volgens hem nog veel te winnen.
“DSW behandelt jaarlijks miljoenen declaraties”, schetst De Groot. “En in totaal geven wij zo’n tweeënhalf miljard euro uit.” Hoeveel daarvan in de zak van fraudeurs belandt weet De Groot niet. Hij schat het bedrag veel hoger dan wat er bij DSW geconstateerd en teruggevorderd wordt.
Fraude ontstaat door de marktwerking
Geen zorg leveren, maar geld verdienen. Volgens De Groot ontstaan veel van de frauduleuze praktijken door de marktwerking die zich steeds verder verspreid in de zorgsector. “Wijkverpleging is daar een heel goed voorbeeld van. Dat is in 2015 overgeheveld naar de zorgverzekeringswet. En sindsdien wordt er heel veel gefraudeerd, omdat er dan een verdienmodel is.”
“Als je voor twee ton fraudeert dan moet je hoogstens die twee ton terugbetalen.” – DSW directeur Aad de Groot.
Oplossingen om fraude tegen te gaan
Maar ondanks deze problemen ziet De Groot een driedelige oplossing voor het fraude probleem: “Ten eerste moet je ervoor zorgen, aan de voorkant, dat je niet zomaar een zorgbedrijf kunt beginnen. Het tweede is dat het voor ons vanwege privacy heel lastig is om informatie uit te wisselen met bijvoorbeeld de belastingdienst, gemeenten en andere zorgverzekeraars. En het derde is dat je nu risicoloos kan frauderen. Als je voor twee ton fraudeert, dan moet je hoogstens die twee ton terugbetalen.”
Bijzonder Onderzoek Bij DSW werkt een team aan het opsporen van fraude bij de talloze declaraties die er jaarlijks binnenkomen. Het team Bijzonder Onderzoek ontvangt signalen van binnen- en buiten DSW en stelt waar nodig verder onderzoek in. “Als we kijken naar fraude voor verzekerden dan gaat het voornamelijk om het indienen van valse nota’s”, vertelt de coördinator van het team.
De criminele dreiging is zo hoog dat de coördinator per se anoniem wil blijven. “Bij zorgaanbieders kun je denken aan de inzet van ongekwalificeerd personeel en het gebruik maken van valse diploma’s.”
Criminele circuit
Na onderzoeken van onder meer het Regionale Informatie- en Expertise Centrum (RIEC) komt er steeds meer naar buiten over de betrokkenheid van criminelen in de zorgwereld. Het kenniscentrum publiceerde schrikbarende cijfers in het onderzoek ‘Criminele zzp’ers in de zorg’ (2023): “In totaal vonden de onderzoekers 192 veroordelingen bij 28 van de 87 onderzochte zzp'ers”, concludeerde het onderzoek.
Sindsdien zijn er meer onderzoeken geweest. Zorgverzekeraars en gemeenten waarschuwen voor de betrokkenheid van bredere netwerken van het criminele circuit dat de zorgsector binnendringt. In de regio Vlaardingen, Maassluis en Schiedam is er volgens uitvoerder Mevis nog geen signaal aangetroffen van criminele inmenging. Op het gebied van zorgfraude (zonder dat er georganiseerde misdaad achter zit) zijn er wel signalen, maar geen bewijzen gevonden.
Bron: @ditistwee
Steeds meer criminelen in de zorg is al langer een bekend probleem
10 mei 2023 Omroep Gelderland: Steeds meer criminelen in de zorg
Ze werken als zzp'er in de zorg, maar rijden in een peperdure dikke auto en hebben een strafblad zolang als een wc-rol. Criminelen werken steeds vaker in de zorg om hun criminele activiteiten te maskeren. Dat blijkt uit onderzoek van het Regionaal Informatie en Expertise Centrum Oost Nederland in opdracht burgemeester René Verhulst van Ede.
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.
Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.
Reactie plaatsen
Reacties