Folkert Idsinga, NSC, Staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst: wat zegt, doet en besluit Idsinga?

Folkert Idsinga is in kabinet Schoof staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst namens Nieuw Sociaal Contract. opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de staatssecretaris doet en zegt. 

folkert idsinga, staatssecretaris fiscaliteit en belastingen

Folkert Idsinga, staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst

Staatssecretaris Folkert Idsinga stapt op

Staatssecretaris Folkert Idsinga (Fiscaliteit en Belastingdienst) heeft in een persconferentie zijn vertrek toegelicht. Hij kreeg afgelopen week felle kritiek uit de Tweede Kamer over het niet-openbaren van zijn zakelijke belangen, ook van coalitiepartner Geert Wilders. 

Bron: RTL Nieuws

Geert Wilders op X over zakelijk belang NSC-staatssecretaris Idsinga

bericht van Geert Wilders op X over de miljoenenbelangen van staatssecretaris Folkert Idsinga

Folkert Idsinga heeft aangekondigd op te stappen als staatssecretaris

Folkert Idsinga heeft zojuist (vrijdag 1 november 2024, red.) aangekondigd op te stappen als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen. Als Nieuw Sociaal Contract betreuren we het vertrek van Folkert als staatssecretaris, maar respecteren zijn persoonlijke besluit.

Waarnemend fractievoorzitter Nicolien van Vroonhoven: “Ik vind het aftreden van onze Folkert Idsinga als staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingen echt enorm jammer. Vooral voor hem persoonlijk vind ik dit vreselijk. Ik wens hem namens de fractie van Nieuw Sociaal Contract veel kracht in deze moeilijke tijd. Nederland is nu een gedreven en kundig bestuurder armer."

Folkert wilde na een succesvolle loopbaan als fiscalist graag zijn kennis en ervaring inzetten om de publieke zaak dienen. Dat siert hem.

De afgelopen maanden is hij als staatssecretaris namens Nieuw Sociaal Contract voortvarend aan de slag gegaan met onder meer het rechtsherstel bij box 3 en het vereenvoudigen van het toeslagenstelsel. Hij heeft zich in die korte tijd als een zeer kundig staatssecretaris laten zien. Daarvoor zijn wij hem zeer dankbaar.

Eddy van Hijum, vicepremier en minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid: “Ik respecteer de keuze van Folkert om op te stappen, maar betreur het zeer. Folkert heb ik zowel in de Tweede Kamer als in het kabinet leren kennen als een fijne collega en een vakman op het gebied van fiscale zaken met grote ambities, bijvoorbeeld als het gaat om de hervorming van het belastingstelsel. Ik gun hem het beste bij de vervolgstappen die hij zet.”

Wij benadrukken dat Folkert Idsinga zich volledig aan de geldende regels heeft gehouden waar het gaat om het melden van particuliere financiële belangen van bewindspersonen. Dat is ook door de minister-president bevestigd.

Een en ander is gebeurd in volledige overeenstemming met onder andere de landsadvocaat, de formateur en de minister-president. Folkert heeft daarnaast van diverse kanten advies ingewonnen. Hij is hierbij dus niet over een nacht ijs gegaan.

Als Kamerlid heeft Folkert al alles op afstand gezet en ging hierbij dus verder dan verwacht.

Zoals iedereen zal kunnen zien, als hij zijn beleggingsportefeuille heeft geopenbaard, gaat het om beleggingen waarop hij als staatssecretaris geen invloed had kunnen uitoefenen. De verdachtmakingen van de afgelopen tijd zijn op niets gebaseerd.

Goed Bestuur en transparantie zijn kernwaarden van Nieuw Sociaal Contract. Folkert Idsinga heeft uit zichzelf in lijn met de geldende regels gehandeld. Had hij dat niet gedaan, dan was hij niet namens ons als staatssecretaris aangetreden.

Folkert heeft als persoon en dankzij zijn kennis en ervaring een belangrijke rol gespeeld in het eerste jaar van het bestaan van Nieuw Sociaal Contract en het functioneren van de Tweede Kamerfractie. Daarvoor hebben wij heel veel waardering en zijn wij hem enorm dankbaar.

Wij wensen Folkert Idsinga kracht toe in deze moeilijke tijd en alle goeds voor de toekomst.

Bron: partijnieuwsociaalcontract

Staatssecretaris Idsinga heeft Koning verzocht ontslag te verlenen

De staatssecretaris van Financiën, drs. F.L. Idsinga, heeft op 1 november 2024 Zijne Majesteit de Koning verzocht hem ontslag te verlenen als staatssecretaris van Financiën. Dit heeft het Kabinet van de Koning medegedeeld.

De Koning heeft dit ontslag, op voordracht van de minister-president, op de meest eervolle wijze verleend, onder dankbetuiging voor de vele en gewichtige diensten door de staatssecretaris aan hem en het Koninkrijk bewezen.

Bron: Rijksoverheid.nl

Brief van Folkert Idsinga aan Kamervoorzitter Martin Bosma

Geachte voorzitter,

Na een lange carrière in het bedrijfsleven en daarna relatief kort in de politiek wilde ik me als staatssecretaris inzetten voor Nederland en het landsbelang. Het verder brengen van complexe vragen rond fiscaliteit en de Belastingdienst was daarbij mijn belangrijkste motivatie en opdracht. Denk aan het vereenvoudigen van het fiscaal stelsel, te werken aan de toekomst van de Belastingdienst en het oplossen van box 3.

Tijdens mijn aantreden heb ik uitgebreid aandacht gehad en gevraagd voor het op afstand zetten van mijn zakelijke belangen die ik als ondernemer heb opgebouwd. Dit betekent dat ik er gedurende mijn ambtstermijn niet over kan beschikken en geen zeggenschap over heb. Ik heb hierover ook overlegd met de formateur en landsadvocaat. Dat heeft ook tot de uitgebreide passage geleid in het eindverslag van de formateur. Ik heb daarmee alle gestelde regels voor kandidaatbewindspersonen gevolgd en geen voorbehouden gemaakt.

Een meerderheid van uw Kamer heeft deze week een verzoek gesteund dat ik mijn zakelijke belangen tot in detail openbaar moet maken. De boodschap die hier vanuit gaat is dat er openlijk wordt getwijfeld aan mijn onafhankelijkheid en het scheiden van mijn zakelijke belangen en het landsbelang.

Laat ik duidelijk zijn. Ik heb al mijn beslissingen geïnformeerd, op basis van informatie en gesprek met mijn ambtenaren, met inachtneming van het hoofdlijnenakkoord, het regeerprogramma en het belang van ordentelijke wetgeving en goede uitvoering genomen.

Het verzoek dat nu door een meerderheid van de Kamer is gedaan trekt dit in mijn beleving in twijfel. Dit raakt voor mij direct aan het vertrouwen dat de Tweede Kamer heeft in mij als bewindspersoon. Ik heb dit alles gewogen en mijn conclusie getrokken. Dit betekent dat ik vandaag aan Zijne Majesteit de Koning heb verzocht mij ontslag te verlenen. De minister-president heeft mijn verzoek doorgeleid.

Tot slot wil ik toevoegen dat ik ben geraakt door de omgangsvormen en toon in het politieke debat. Dit is niet de manier waarop we met elkaar een land moeten besturen. Ik wil via deze weg dan ook mijn zorg uitspreken voor wat deze kijk op zakelijke belangen betekent voor toekomstig kandidaat-bewindspersonen, specifiek die van buiten de politiek. Ondernemers en anderen met een maatschappelijke carrière hebben vaker zakelijke belangen uit hun eerdere leven. Zij moeten evengoed op vertrouwen kunnen rekenen. Zeker wanneer zij de aan hen gestelde regels en procedures hebben gevolgd.

Ik zal binnenkort, op persoonlijke titel, alsnog verder inzage geven in mijn zakelijke belangen. Hoogachtend,

de staatssecretaris van Financiën – Fiscaliteit en Belastingdienst,

Folkert L. Idsinga 

Staatssecretaris Belastingen geen openheid over zijn zakelijke belangen 

Folkert Idsinga (Nieuw Sociaal Contract), de staatssecretaris voor belastingen, wil geen openheid geven over zijn zakelijke belangen. Idsinga heeft onder meer aandelenbelangen in beursgenoteerde bedrijven, maar zegt niet in welke. Hij noemt dit een 'privéaangelegenheid'. Integriteitsexperts zijn kritisch en vinden dat het privébelang niet boven het landsbelang zou mogen gaan.

Op herhaalde verzoeken om openbaarheid laat Idsinga weten dat hij niet van plan is om opening van zaken te geven. Tijdens de formatie heeft hij zijn belangen besproken met de formateur en Landsadvocaat, en daarmee is, wat de staatssecretaris betreft, de kous af.

Lees hier het hele nieuwsbericht van RTL4

Kamerleden dienen het algemeen belang, toch?

👁 Bekijk hier de video van Nieuwsuur, waarin uitgelegd wordt waarom het belangrijk is dat Kamerleden open zijn over hun bijbanen en nevenactiviteiten naast hun werk als Kamerlid. Samengevat: de Kamerleden dienen het algemeen belang, ons belang. En het is niet de bedoeling dat zij in de Tweede Kamer op voorstellen of moties stemmen om hun eigen belang te dienen.

Staatssecretaris Folkert Idsinga beantwoordt vragen over belastingen

Moet je crypto’s vermelden in je belastingaangifte? Ja, dat is verplicht. Betekent dit dat je belasting moet betalen over je crypto’s? Niet altijd. Wanneer wel en niet? Dat en meer leg ik uit in een nieuwe aflevering van de Belastingvraag.

In de Belastingvraag beantwoord ik wekelijks een vraag over belastingen. Heb je ook een vraag? Laat het weten op het Instagram-account @minfinancien.

Kun je met verbruiksbelasting gezonde keuzes stimuleren?

Waarom is havermelk duurder geworden? Alle dranken zonder alcohol zijn dit jaar duurder geworden door een verhoging van de verbruiksbelasting, om meer belastinggeld op te halen. Dat ging dus niet alleen om havermelk, maar ook om frisdrank en groente- en fruitsappen.

Het vorige kabinet heeft ook onderzocht of je met verbruiksbelasting gezonde keuzes kunt stimuleren. Door de belasting te baseren op de hoeveelheid suiker, worden dranken met veel suiker duurder en dranken met weinig suiker minder duur dan nu. Dit kan ervoor zorgen dat mensen een andere keuze maken. Met dit kabinet gaan we de komende tijd beslissen wat we doen met de uitkomsten van het onderzoek.

Taken staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst

  • Fiscale aangelegenheden en alle aangelegenheden met betrekking tot de Belastingdienst
  • Financiële verhoudingen tussen het Rijk en de decentrale overheden
  • Staatsdeelnemingen Holland Casino en Nederlandse loterij
  • Domeinen Roerende Zaken

Kamerlid Folkert Idsinga (NSC) over de terugbetaling teveel belasting op rendement

Het oordeel van de Hoge Raad over de terugbetaling van teveel belasting op rendement roept veel vragen op. Tijdens het vragenuurtje vroeg NSC-Kamerlid Folkert Idsinga aan de staatssecretaris (Marnix van Rij, CDA, in kabinet-Rutte IV red.): "Wat betekent dit voor burgers, wat betekent dit voor de schatkist én wat vind de staatssecretaris van de verwarring die ontstaat door verschillende herstelplannen?"

Loopbaan Folkert Idsinga

  • 2 juli 2024
    Benoeming drs. F.L. Idsinga tot staatssecretaris Fiscaliteit en Belastingdienst in het kabinet-Schoof
  • 6 december 2023 – 2 juli 2024
    Lid Tweede Kamer voor NSC, portefeuille o.a. fiscaliteit en Belastingdienst
  • 31 maart 2021 – 5 september 2023
    Lid Tweede Kamer voor VVD, portefeuille o.a. fiscaliteit en Belastingdienst
  • 2002 – 2021
    Fiscalist, gespecialiseerd in indirecte belastingen (omzetbelasting/btw), bij kantoor Baker McKenzie Amsterdam; diverse functies waaronder voorzitter Raad van Bestuur (2015 – 2018),  hoofd van de NL tax group (2012 – 2015) en hoofd  Europese Indirect Tax group (2003 – 2012)
  • 2004 – 2014
    Parttime docent belastingrecht (omzetbelasting), Vrije Universiteit Amsterdam
  • 1996 – 2002
    Fiscalist bij accountantskantoor Arthur Anderson & Co

Bron: rijksoverheid.nl

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.