"Goed nieuws! Weer stemt de Kamer vóór het SP-voorstel voor een verbod op private equity in de zorg. Verbied de commerciële beleggers die onze zorg kapot maken. Geen smoesjes meer. Nu snel aan de slag, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport", schrijft Jimmy Dijk van de SP op X.
Afbeelding: Jimmy Dijk, lid van de Tweede Kamer namens SP
Coalitie verdeeld over 'verbod op private equity'
Meerderheid Tweede Kamer wil geen commerciële investeerders in de zorg
De Tweede Kamer wil toch af van commerciële investeerders in de zorg die vooral snel veel rendement willen hebben. Een meerderheid schaarde zich dinsdag achter een motie van de SP die het kabinet oproept tot een verbod op private equity. De motie haalde het door de steun van de grootste regeringspartij PVV, ook al liet de eigen zorgminister Fleur Agema onlangs weten dat ze geen verbod wil. Volgens haar is zo’n maatregel juridisch kwetsbaar en brengt die de financiering van onderdelen in de zorg in het gedrang.
Mening Fleur Agema over private equity in de zorg
Fleur Agema toonde zich als Kamerlid ook altijd kritisch over private equity in de zorg. Maar als minister denkt ze anders over dit onderwerp. Ze schreef aan de Kamer dat een verbod tot gevolg kan hebben dat het betalen van onderdelen van de zorg moeilijker wordt en dat het daarmee de toegankelijkheid van zorg kan beperken.
Vorige week zei Agema in de Kamer dat ze de 'graaiers' in de zorg wil aanpakken, maar dat ze het zonde zou vinden om "het kind met het badwater weg te gooien" en dat ze daarom de motie ontraadde.
Als voorbeeld noemde ze private investeerders die bijvoorbeeld de backoffice van huisartspraktijken op orde brengen en daarmee de administratietijd verminderen. Volgens haar zijn dat soort investeerders hard nodig. [bron: NOS]
Verdeeldheid in de Tweede Kamer over private equity
Minister Fleur Agema volgt daarmee de lijn van het vorige kabinet (kabinet-Rutte IV, red.). Toenmalig VVD-minister Conny Helder gaf dezelfde argumenten tegen een verbod tijdens debatten met de Kamer in het voorjaar. Maar ook toen was er al een meerderheid voor een verbod. De huidige coalitie is op dit onderwerp verdeeld. VVD is juist tegen een verbod. Ook BBB en NSC steunen dit niet.
Zorggeld opstrijken
De PVV is altijd al tegen dit soort investeerders in de zorg, omdat die invloed hebben in de zorg en vooral geld willen verdienen. Daarmee zouden ze veel zorggeld opstrijken, vinden de voorstanders van een verbod. Naast de SP en PVV zijn dat ook GL-PvdA, CDA, CU, PvdD en DENK.
Motie 'verbod op private equity in de zorg'
Wijziging van een aantal wetten op het terrein van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport om de grondslagen voor gegevensverwerkingen te verstevigen
(Verzamelwet gegevensverwerking VWS I)
Nr. 15 MOTIE VAN DE LEDEN DIJK EN DOBBE
Voorgesteld 5 september 2024
De Kamer,
gehoord de beraadslaging,
constaterende dat puur op winst gerichte investeerders een groot risico vormen voor onze zorg;
overwegende dat de Kamer het kabinet al meerdere keren heeft opgeroepen om private equity in de zorg een halt toe te roepen;
verzoekt de regering om een verbod in te stellen op private equity in de zorg,
en gaat over tot de orde van de dag.
Dijk (Jimmy Dijk, SP, red.)
Dobbe (Sarah Dobbe, SP, red.)
Stemmingsuitslag motie 'verbod op private equity in de zorg'
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.
Reactie plaatsen
Reacties