Op 22 november 2023 heeft de Partij voor de Vrijheid de verkiezingen met 37 zetels gewonnen. Tijdens de informatie tussen PVV, VVD, NSC en BBB zijn de grondrechten serieus besproken en zijn daar afspraken over gemaakt. Kort samengevat wordt er niet aan de grondrechten getornd. Maar Mirjam Bikker van de ChristenUnie maakt zich zorgen over 'vrijheid' met de Partij voor de Vrijheid als grootste politieke partij van Nederland. Geert Wilders legt uit dat juist zijn partij vanaf dag 1 een groot voorstander is van vrijheid.
Partij voor de Vrijheid is voor vrijheid
Op 14 februari 2024 debatteert de Tweede Kamer over het verslag van informateur Ronald Plasterk. Geert Wilders legt uit dat juist de Partij voor de Vrijheid een groot voorstander is van vrijheid. In zijn antwoord benoemt Wilders dat 'blasfemie uit het wetboek is geschrapt'.
Wat is blasfemie?
Blasfemie betekent 'godslastering'. Godslastering is het kwaadspreken van een godheid of van aan de goden gewijde zaken. Dit kan het bespotten van een god of opperwezen zijn of van godsdienstige tradities, door gesproken woord, geschrift of door andere uitingen. Ook iets zeggen of doen wat geacht wordt aan de godheid te zijn voorbehouden kan als godslastering aangemerkt worden [bron].
In Nederland is blasfemie op 1 maart 2014 uit het wetboek van Strafrecht geschrapt. Het Verenigd Koninkrijk schafte de strafbaarheid van blasfemie af in 2008.
Het verbod op godslastering staat sinds 1932 in het Wetboek van Strafrecht. Het houdt in dat het verboden is om kwaad te spreken over God of de spot te drijven met godsdienstige tradities.
Een meerderheid in de Eerste Kamer heeft voor een wetsvoorstel van D66 en de SP gestemd, waardoor artikel 147 uit het Wetboek voor Strafrecht op 1 maart 2014 is geschrapt.
Er is ook een motie aangenomen waarin het kabinet wordt verzocht om te kijken of een ander wetsartikel (artikel 137) zo kan worden aangepast, dat burgers toch worden beschermd tegen ernstige belediging van hun geloof. Onder die voorwaarde stemden 49 van de 75 senatoren voor.
Schrijver Gerard Reve voor de rechter (1966)
In de praktijk werd het artikel vrijwel niet meer toegepast. In 1966 moest schrijver Gerard Reve voor de rechter verschijnen, omdat hij beschreef hoe hij gemeenschap had met een als ezel gereïncarneerde God. Hij werd vrijgesproken.
Doodstraf op godslastering
In islamitische landen is er een grotere religieuze onverdraagzaamheid, waarin godslastering als een ernstig misdrijf wordt gezien. Ook het stellen van een andere godheid naast God wordt als godslastering gezien. Het rechtsstelsel van de islam (sharia) stelt op godslastering de doodstraf, een straf die daadwerkelijk is voltrokken in onder meer Pakistan, Iran en Afghanistan. In Pakistan, bijvoorbeeld, is in 2010 een christelijke vrouw ter dood veroordeeld op beschuldiging van blasfemie.
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.
Reactie plaatsen
Reacties