Pieter Omtzigt HJ Schoo-lezing

Gepubliceerd op 11 september 2024 om 17:10

Pieter Omtzigt hield op maandag 2 september 2024 de HJ Schoo-lezing. Opiniemaker Leo Lucassen schreef naar aanleiding van de lezing van Pieter Omtzigt in het dagblad NRC: “Vrouwen moeten volgens Pieter Omtzigt meer kinderen krijgen, omdat Nederland anders massamigratie uit Afrika te wachten staat.” Dit werd later gerectificeerd maar tot op dit moment staan woorden met dezelfde strekking op de website van deze krant. Nieuwsuur ging de straat op en stelde de vraag: “Pieter Omtzigt vindt dat Nederlanders meer kinderen moeten krijgen. Wat vindt u daarvan?” In een blog op de website van NSC zegt Pieter Omtzigt: "Vooropgesteld: dit heb ik niet gezegd." Wat heeft hij wel gezegd? Je leest het in dit artikel.

pieter omtzigt, lid tweede kamer namens nsc en partijleider nsc

Woningnood belemmert toekomst van jongeren

"In mijn HJ Schoo-lezing van maandag 2 september behandelde ik meerdere hardnekkige problemen en hoe zij op elkaar inwerken. Zo zorgt het schreeuwende woningtekort ervoor dat jongeren later een eigen woning kunnen betrekken en een gezin kunnen starten. Hiermee belemmert de woningnood hen direct in het maken van vrije keuzes over hun toekomst. 

Ik hoop op een serieuze discussie op inhoud over de gevolgen van de hierboven besproken demografische ontwikkelingen mogelijk is. Een discussie zoals die in andere landen al lang plaatsvindt. Dat is gezien de grote impact van dit thema zeer wenselijk", aldus Pieter Omtzigt.

Wat is de HJ Schoo-lezing?

De HJ Schoo-lezing is een jaarlijkse lezing georganiseerd door Elsevier Weekblad, en is vernoemd naar de oud-hoofdredacteur Hendrik Jan Schoo (1945-2007). De lezing wordt omschreven als prestigieus en geldt als 'de officieuze opening' van het parlementaire jaar. [bron: Wikipedia]

Bekijk de HJ Schoo-lezing van Pieter Omtzigt 2024

Samenvatting HJ Schoo-lezing Pieter Omtzigt

Nieuw Sociaal Contract-partijleider Pieter Omtzigt biedt in zijn HJ Schoo-lezing oplossingen voor jaren ontkende, verwaarloosde en onderschatte problemen in Nederland: migratie, volkshuisvesting en onderwijs. Hij rekent af met het doorgeslagen neoliberalisme en pleit voor het terugnemen van de regie, in Europa en de private sector. Ook pleit Omtzigt voor een terugkeer naar de sociale markteconomie.

Wat is neoliberalisme?

Neoliberalisme ('nieuw liberalisme') is een stroming binnen het liberalisme, waarin de overheid de rol heeft van schepper en handhaver van markten en concurrentie, met de nadruk op het maximaliseren van individuele vrijheid.

Deze visie op de overheid onderscheidt het van het oude klassieke liberalisme, dat de overheid een minimale rol in het economisch verkeer toebedeelt, en van het sociale of progressieve liberalisme, dat de overheid wil inzetten als rem op de ongewenste sociale effecten van de markteconomie.

Het neoliberalisme legt sterke nadruk op marktwerking en vrijhandel en het terugdringen van de invloed van vakbondenstaatsbedrijven en andere collectieve voorzieningen.

Denken in oplossingen: een pleidooi voor meer regie en een nieuwe ordening

‘Denken in oplossingen: een pleidooi voor meer regie en een nieuwe ordening’ is de titel van de lezing. De HJ Schoo-lezing werd voor de 16de keer georganiseerd voor weekblad EW als de officieuze aftrap van het nieuwe politieke seizoen.

Taaie problemen: migratie, woningnood en onderwijs

In zijn lezing bespreekt Pieter Omtzigt drie kerntaken, grondwettelijke opdrachten, die de afgelopen decennia ernstig verwaarloosd zijn.

  • Gebrek aan grip op migratie: er is sprake van een fors en stijgend migratieoverschot, met arbeidsmigratie als voornaamste onderdeel. Migratie is de grootste drijver geworden achter de bevolkingsgroei. Daarbij zien we sinds kort een negatieve natuurlijke bevolkingsgroei.
  • De woningnood: door de liberalisering van de woningmarkt hebben we de grip verloren. Ruim 400.000 huishoudens kunnen geen huis vinden.
  • Dalende kwaliteit van ons onderwijs: De kwaliteit van het Nederlandse onderwijs daalt flink op internationale ranglijsten, met name wat betreft leesvaardigheid. En juist geletterdheid is nodig om de weg te vinden in de kennismaatschappij.

De problemen worden politiek wel benoemd door links en door rechts– heel veel zelfs, maar ondanks veel beloftes, groeit de omvang van deze problemen. De problemen versterken elkaar. Volkshuisvesting en goed onderwijs zijn gewoon onderdeel van een functionerend sociaal contract. Met de omvang van de Nederlandse staat en met wat de staat allemaal van de burger verwacht, is het terecht dat de burger ook reële oplossingen verwacht. 

Werken aan oplossingen

Op alle drie de terreinen wordt al lang erkend dat er een probleem is. Er zijn parlementaire onderzoeken gedaan, die met zeer concrete aanbevelingen gekomen zijn: de commissie Koopmans over grip op arbeidsmigratie, de commissie-Dijsselbloem over ondoordachte onderwijshervormingen en de commissie-Verhoeven over de huizenprijzen. Ze hadden zeer concrete aanbevelingen zoals verbieden malafide uitzendbureaus, zoals het enkel gebruiken van bewezen effectieve lesmethodes of zoals niet sturen op schaarst bij huizen. Die oplossingen zijn niet geïmplementeerd.

Nieuw Sociaal Contract vindt dat dit alsnog moet gebeuren en heeft uiteenlopende oplossingen voor deze jaren ontkende, verwaarloosde en onderschatte problemen en maakt daar werk van: constitutionele toetsing om grondrechten beter te borgen, 1,5 miljard per jaar extra voor woningbouw, aanpak arbeidsmigratie, een nationaal herstelplan onderwijs, met nadruk op kennisoverdracht en basisvaardigheden.

In zijn lezing spreekt Pieter Omtzigt het kabinet ook op de problemen aan: het moet écht vooruitgang boeken op deze dossiers en oplossingen implementeren om zo het vertrouwen in de politiek en de bestaanszekerheid te herstellen: “Het bestaansrecht van dit kabinet is daar onlosmakelijk mee verbonden. Het is ook de enige manier om het vertrouwen te herstellen. Wij willen een breuk met het verleden.”

Ook de Tweede Kamer roept hij op zich constructief op te stellen en niet in polarisatie te blijven steken: ‘We hebben een Tweede Kamer nodig die samenwerkt, echt durft te controleren en volop gebruik maakt van haar wetgevende taak. … We moeten het aandurven om boven klassieke, bevroren links-rechts schema’s uit te stijgen.’

Regie terugnemen en terugkeer naar een sociale markteconomie

Om de problemen op te lossen pleit Pieter Omtzigt voor het terugnemen van de regie, dát is goed bestuur. Enerzijds door het terughalen van regie uit Brussel, soms door taken terug te halen, soms door een opt-out te vragen en soms door de regie in het overleg in Brussel te pakken. Ook bij het sluiten van verdragen en overeenkomsten moet Nederland veel voorzichtiger zijn.

Ook pleit hij ervoor de regie terug te nemen die de overheid uit handen heeft gegeven in het doorgeslagen neoliberalisme. Te lang is gedacht: de markt lost het wel op. Dat pakte verkeerd uit en daarom moet de regie teruggenomen worden. Met een compleet nieuw vereenvoudigd belastingstelsel, het in EU verband versoberen of afschaffen van speciale voordelen voor buitenlandse kapitaal en arbeid en door het publieke element in de publieke sector terug te brengen. Dat betekent ook het fors terugdringen van private equity.

Wat is private equity?

Private Equity omvat het kopen van private bedrijven en het verbeteren van hun waarde voordat ze weer worden verkocht.

Terugkeer sociale markteconomie

In zijn lezing roept Omtzigt op tot een andere kijk op mens en samenleving, een nieuw sociaal contract. Een kijk waarin de markt enkel een middel is en de mens meer is dan een economische waarde, maar een doel is op zichzelf. Hij pleit daarom voor een terugkeer naar een sociale markteconomie, waar de verbinding tussen arbeid en kapitaal of organisatie betekenisvol is en ook zo wordt beschouwd.

Wat is een sociale markteconomie?

Een sociale markteconomie, ook wel sociaal kapitalisme genoemd, is een markteconomie waarin naast het nastreven van winsten via het bedrijfsleven, ook een belangrijke rol voor de overheid is weggelegd middels een sociale politiek die geassocieerd wordt met de verzorgingsstaat.

Het is een soort van middenweg tussen enerzijds een socialistisch systeem waarin de overheid een grote of zelfs centrale rol heeft in de markteconomie en anderzijds het Angelsaksisch model, waarbij de overheid een minimale rol speelt en die geassocieerd wordt met het klassiek liberalisme. Sociale markteconomie blijft gebaseerd op het principe van de vrije markt, zoals de term zelf al aangeeft, maar wel met een regulerende rol van de overheid.

HJ Schoo-lezing 2024 door Pieter Omtzigt

Aan het eind van zijn lezing gaat Pieter Omtzigt in op zijn persoonlijke politieke drive: ‘Ik kan er niet tegen als er iets gebeurt dat niet klopt. … Dat maakt me soms kritisch, soms zien mensen mij als eigenzinnig. Ik vind het niet erg om een outsider te zijn. Ik vind het erg als men de ogen sluit voor onrecht. Daar ben ik 20 jaar geleden de politiek voor in gegaan. En daarom zit ik nu nog steeds in de politiek.’

Een uitgebreidere versie van de HJ Schoo-lezing 2024 door Pieter Omtzigt wordt door EW uitgebracht in boekvorm.

Jaarlijks wordt het politieke seizoen officieus gestart met de HJ Schoo-lezing. De lezing, dit jaar voor de 16de keer georganiseerd door weekblad EW, wordt georganiseerd ter ere van de in 2007 overleden journalist, columnist en essayist HJ Schoo - oud-hoofdredacteur van Elsevier Weekblad, en uitgever van Vrij Nederland, Opzij en Psychologie Magazine. Eerdere sprekers van de HJ Schoo-lezing waren Meindert Fennema (politicoloog, red.), Frans Vera (bioloog en natuurbeschermer, red.), Frits Bolkestein, Thierry Baudet, Mark Rutte, Frans Timmermans, Ahmed Aboutaleb, Edith Schippers, Sybrand Buma, Peter Altmaier (Duits politicus, red.), Wopke Hoekstra, Klaas Knot (econoom, red.), Sigrid Kaag, Dilan Yeşilgöz en Caroline van der Plas.

Weekblad EW brengt daarnaast een uitgebreidere versie van de lezing uit in boekvorm. Een digitale versie van dit boek is hier te downloaden

Wat is jouw mening?

Wat is jouw mening over de ideeën van Nieuw Sociaal Contract? Vind jij het bijvoorbeeld een goed idee om terug te gaan naar de sociale markteconomie?

Geef je mening onderaan dit artikel.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.