Wopke Hoekstra (CDA)

Wopke Hoekstra is een politicus voor het CDA, die tot 1 september 2023 minister van Buitenlandse Zaken was. Voordat hij de politiek inging, werkte hij bij McKinsey en Shell. In 2011 werd hij verkozen als lid van de Eerste Kamer. Gedurende zijn lidmaatschap van de Eerste Kamer was hij actief in de Eerste Kamercommissie voor Financiën. Van 2017 tot 2022 was was hij minister van Financiën. Hoekstra was politiek leider van het CDA van december 2020 tot augustus 2023 en hij was fractievoorzitter in de Tweede Kamer van 2021 tot 2022. Van januari 2022 tot september 2023 was Hoekstra minister van Buitenlandse Zaken en tweede vicepremier in kabinet-Rutte IV. In augustus 2023 is Hoekstra door het kabinet voorgedragen als Eurocommissaris namens Nederland. 

    wopke hoekstra CDA

    Afbeelding: CDA.nl

    Europees Parlement positief over Hoekstra

    De milieucommissie van het Europees Parlement is positief over de voordracht van Wopke Hoekstra als Eurocommissaris voor Klimaat. Een stemming in het parlement moet donderdag duidelijk maken of de benoeming definitief wordt.

    GroenLinks-Europarlementariër Bas Eickhout zegt: "Het mag duidelijk zijn: we hadden twijfels over de geloofwaardigheid van de groene woorden tijdens het verhoor. Nu deze beloftes zwart-op-wit staan, is het duidelijk dat voor de Commissie de Green Deal een topprioriteit blijft. Dat is cruciaal."

    Bron: https://www.nu.nl/klimaat/6283781/weg-vrij-voor-benoeming-hoekstra-tot-klimaatman-van-europese-commissie

    Wopke Hoekstra nog steeds niet zeker over baan als Eurocommissaris

    Na het overleg van dinsdag 3 oktober 2023 hebben de Europarlementariërs nog een aantal vragen aan Wopke Hoekstra. De sociaaldemocraten en de groenen willen namelijk van Hoekstra weten wat zijn doelen zijn als klimaatman van de Europese Commissie. Daarom moet Hoekstra voor morgenochtend 07.00 uur nog enkele schriftelijke vragen beantwoorden. Er komt vandaag nog geen duidelijkheid voor Wopke Hoekstra over zijn baan als Eurocommissaris. Kritische Europarlementariërs van de sociaaldemocraten en de groenen willen eerst van Hoekstra weten wat zijn doelen zijn als klimaatman van de Europese Commissie. Hij moet daarom voor morgenvroeg extra schriftelijke vragen beantwoorden, bijvoorbeeld over de klimaatfinanciering en hoe snel hij van kolen, olie en gas af wil. 

    Bron: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/politiek/artikel/5411074/nog-geen-duidelijkheid-voor-wopke-hoekstra-commissie-heeft-meer

    Besluit over benoeming Wopke Hoekstra uitgesteld

    De milieucommissie van het Europees Parlement heeft gisteravond de beslissing over de benoeming van Wopke Hoekstra tot nieuwe Eurocommissaris Klimaat uitgesteld. Na de hoorzitting waren de leden er nog niet van overtuigd dat Hoekstra geschikt is om Frans Timmermans op te volgen als klimaatcommissaris. Dinsdag 3 oktober 2023 komen de vertegenwoordigers van de verschillende fracties opnieuw bij elkaar voor overleg.

    Zijn kandidatuur wordt kritisch ontvangen vanwege zijn verleden, klimaatdoelstellingen en politieke steun: 

    • Hij moest zich verantwoorden voor zijn werkzaamheden voor Shell en McKinsey. De parlementariërs bleven wijzen op zijn verleden bij Shell en McKinsey. ,,Ik hoor veel beloftes voor het klimaat, en dat mag natuurlijk ook wel van een klimaatcommissaris’’, zei Mohammed Chahim (PvdA). ,,Of zien we u nu terugvallen op uw rol als consultant en vertelt u enkel en alleen wat een groot deel van het parlement wil horen?
    • Hoekstra wil:
      • wereldwijde kerosineheffingen
      • maritieme heffingen
      • belasting op fossiele brandstoffen invoeren
      • 90% vermindering van de EU-CO2-uitstoot tegen 2040

    Hoekstra's voorstel voor 90% CO2-vermindering in 2040 wordt in twijfel getrokken, omdat dit niet alleen aan hem ligt, maar ook aan het parlement en de commissie. Bas Eickhout, Europarlementariër voor GroenLinks, hekelde ook de belofte van Hoekstra dat om ervoor te zorgen dat fossiele subsidies geen onderdeel meer uitmaken van de volgende langetermijnbegroting van de EU. "Elke lidstaat heeft al beloofd om fossiele subsidies af te bouwen."

    Hoekstra benadrukte zijn betrokkenheid bij klimaatverandering en kreeg kritiek op zijn eerdere opmerkingen over EU-lidstaten tijdens de pandemie.

    Wie is Hoekstra?

    Hoekstra zit in een spagaat, omdat hij:

    • links ervan moet overtuigen dat hij het bestaande klimaatbeleid zal voortzetten
    • terwijl rechts juist wil dat hij dat afzwakt

    De christendemocraten, waartoe Hoekstra zelf behoort, hebben zich bijvoorbeeld met hand en tand verzet tegen de Natuurherstelwet, het laatste grote voorstel van Frans Timmermans als Eurocommissaris.

    De sociaaldemocraten en groenen bleven vragen wie nou de echte Hoekstra is: de consultant en de Shell-man van vroeger, of de man die zich hier vanavond liet zien?

    Foutje

    Toen hij een vragensteller wilde antwoorden in haar eigen taal, zoals zijn voorganger Frans Timmermans pleegde te doen, en hij in het Duits begon, zei zij: ,,Ik ben een Deense.”

    Hoekstra wordt verhoord door Europarlementariërs

    RTL Nieuws 2 oktober 2023

    Wopke Hoekstra ondergaat op maandagavond 2 oktober 2023 een cruciale hoorzitting bij het Europees Parlement om zijn kandidatuur als Eurocommissaris voor Klimaat te verdedigen. Hij zal maar liefst 3 uur lang grondig ondervraagd worden door een klimaatcommissie. Hoekstra zal 25 vragen beantwoorden over zijn visie op het Europese klimaat. Ongetwijfeld zal ook zijn verleden bij Shell ter sprake komen. 

    Sigrid Kaag ook interesse

    Wopke Hoekstra is door het kabinet onder druk van christendemocraten zoals Ursula von der Leyen en Manfred Weber voorgedragen. De voordracht ging ten koste van Sigrid Kaag, die ook interesse had in de functie.

    "Uit de wandelgangen in Brussel en Den Haag blijkt, dat Sigrid Kaag eigenlijk buitenspel is gezet ten gunste van Wopke Hoekstra. Want Hoekstra is eigenlijk een rare keuze, omdat Sigrid Kaag per definitie een enorm goed internationaal profiel heeft. Ook de stap naar Brussel was een hele elegante manier geweest om haar uit Den Haag te laten vertrekken. In mijn ogen was Sigrid Kaag de beste kandidaat, ook in Europees belang. En dan ineens komt Wopke Hoekstra als product van de politieke spelletjes", zegt EU-correspondent Stefan de Vries in Goedemorgen Nederland van WNL.

    Kritiek op benoeming

    Kritiek op zijn benoeming komt onder andere van de Europese Groenen, die zijn gebrek aan ervaring aanhalen. Maar ook zijn verleden, inclusief banden met Shell en zijn spaarpotje in een belastingparadijs, werken tegen hem.

    Stemmen

    Vanavond moet Hoekstra twee derde van de stemmen in de commissie winnen. Als dat lukt, zal over zijn kandidatuur donderdag in het Europees Parlement worden gestemd.

    Als Hoekstra de parlementariërs niet overtuigt, volgt er mogelijk een herkansing voordat er definitieve besluitvorming plaatsvindt.

    Bronnen:
    rtlnieuws.nl
    WNL

    Hoekstra naar Brussel

    Rijksoverheid.nl 1 september 2023

    Hoekstra begint in Brussel als kandidaat Europees Commissaris van Klimaat, waar hij bij zijn voorbereidende werk wordt ondersteund door een klein team van de Europese Commissie.

    Hoekstra is van 10 januari 2022 tot 1 september 2023 minister van Buitenlandse Zaken geweest.[bron]

    Ontslag Wopke Hoekstra als minister van Buitenlandse Zaken

    NOS 1 september 2023

    Wopke Hoekstra heeft zijn ontslag als minister van Buitenlandse Zaken ingediend bij de Koning. Hoekstra is kandidaat om naar de Europese Commissie te gaan als commissaris van Klimaat. Hij wil zich de komende tijd op de overstap voorbereiden. 

    Hoekstra werd vorige week door het kabinet voorgedragen als Eurocommissaris. Hij moet de opvolger worden van Frans Timmermans. Die stapte vorige week op, omdat hij lijsttrekker is geworden van de combinatie GroenLinks-PvdA bij de Kamerverkiezingen.

    De portefeuille van Wopke Hoekstra wordt waargenomen door minister Liesje Schreinemacher, totdat er een nieuwe minister van Buitenlandse Zaken aantreedt.

    Niet iedereen is blij met Hoekstra in Brussel

    NOS 25 augustus 2023

    De voordracht van Wopke Hoekstra als opvolger van Frans Timmermans als Eurocommissaris doet bij milieuorganisaties de wenkbrauwen fronsen.

    Omdat Timmermans de portefeuille klimaat had, is het vrijwel zeker dat dat ook Hoekstra's portefeuille wordt als zijn voordracht wordt goedgekeurd in Europa. Milieuorganisaties vrezen vooral dat hij te weinig kennis heeft over deze portefeuille.

     

    Directeur van Greenpeace witheet

    Directeur van Greenpeace Nederland Andy Palmen zegt "witheet" te zijn over de voordracht. "Hoekstra is een oud-Shell-medewerker en heeft als minister miljarden euro's steun gegeven aan KLM in de coronacrisis", zegt hij. "En hij heeft als CDA-leider de stikstofcrisis doen ontploffen."

    Met dat laatste verwijt doelt Palmen op de draai die het CDA vorige zomer maakte. Hoewel het kabinetsdoel was om in 2030 de stikstofuitstoot met 50 procent te hebben verminderd, verraste Hoekstra met name coalitiepartij D66 toen hij vorig jaar augustus zei dat dat doel niet heilig is.

     

    Twijfel over kennis

    Andere klimaatorganisaties twijfelen vooral aan de kennis die Hoekstra heeft op milieugebied. Voorzitter Dion Huidekooper van De Jonge Klimaatbeweging wil Hoekstra een kans geven, maar zegt ook dat er logischere kandidaten zijn "die aantoonbaar meer ervaring hebben". Urgenda-directeur Marjan Minnesma zegt "de hart en ziel voor het klimaat" bij Hoekstra te missen.

     

    Reactie van Wopke Hoekstra

    Hoekstra zelf zei vandaag in een korte reactie dat hij zich als minister van zowel Financiën als Buitenlandse Zaken met klimaat heeft beziggehouden. "Het is een van de grote thema's van deze tijd."

     

    Reactie van EU-correspondent Kysia Hekster van NOS:

    "De kritiek in Brussel spitst zich toe op twee dingen: Hoekstra wordt een gebrek aan affiniteit met het klimaatdossier verweten én een gebrek aan onderhandelingsgaven die nodig zijn. Dat laatste gaat vooral over uitspraken die Hoekstra gedaan heeft aan het begin van de coronacrisis, toen hij zuidelijke landen die om Europese hulp vroegen voorhield dat ze eerst hun financiën op orde moesten hebben voor ze in Brussel kwamen aankloppen. Daarvan heeft hij zelf later ook gezegd dat hij meer empathie had moeten tonen.

    Met Hoekstra's benoeming is haast geboden. De grote klimaatconferentie in Dubai begint al eind november en die wordt natuurlijk al veel eerder voorbereid. Als Hoekstra namens de EU de klimaatonderhandelaar wordt, heeft hij weinig tijd om zich goed in te werken."[bron]