Frans Timmermans, Tweede Kamerlid en fractievoorzitter GroenLinks-PvdA

Frans Timmermans keerde vanuit 'Europa' terug naar Nederland en werd in augustus 2023 gekozen als de lijsttrekker voor GroenLinks-PvdA voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2023.  Timmermans nam de functie van partijleider aan met de ambitie om minister-president van Nederland te worden.

Frans Timmermans, lijsttrekker GroenLinks-PvdA

Binnenhoflezing 2024 door Frans Timmermans

Op 4 september 2024 spreekt Frans Timmermans op de Binnenhoflezing. Hij spreekt uit wat hij van het beleid van de afgelopen jaren vindt. Hij geeft zijn kijk op de radiaal rechtse politiek. En hij doet vier voorstellen voor een betere toekomst. De vier voorstellen zie je hieronder. De samenvatting en de gehele lezing vind je in het artikel Frans Timmermans Binnenhoflezing 2024.

Voorstellen van Frans Timmermans Binnenhoflezing 2024

GroenLinks-PvdA streeft naar een toekomst waarin welvaart eerlijk verdeeld wordt en er ruimte is voor iedereen om goed te leven, met aandacht voor natuur en gemeenschap. In de Binnenhoflezing benoemt Frans Timmermans vier voorstellen voor een betere toekomst.

Minimumloon 16 euro per uur

Loon behoort voldoende te zijn om van te leven, zonder afhankelijk te zijn van onzekere toeslagen. Daarom is het zo belangrijk de lonen van miljoenen Nederlandse werknemers te verhogen en toeslagen overbodig te maken, met een minimumloon van 16 euro per uur. Werknemers die het minimumloon verdienen, doen vaak werk dat onmisbaar is voor onze samenleving. Het zijn de thuiszorgmedewerkers die voor onze ouderen zorgen, de docenten die onze kinderen leren zwemen, en het supermarktpersoneel dat de boodschappen aanvult. Doordat de lonen zo laag zijn, betalen zij vaak weinig belasting en profiteren ze ook amper van de lastenverlichting die hen door het kabinet is beloofd. Een hoger minimumloon is geen willekeurige koopkrachtknop, maar een principiële keuze voor een zeker boven een onzeker inkomen voor miljoenen werkenden.

Wettelijk geregelde verzekering voor alle werkenden tegen ziekte en pech en een pensioenopbouw

Je kunt de toekomst pas met vertrouwen tegemoet zien, als je weet dat er hulp is als het tegenzit in het leven. Daarvoor moeten we de gaten in ons sociale vangnet dichten en ervoor zorgen dat iedereen beschermd is bij ziekte, werkloosheid en pech. Vier op de tien werkenden mist deze fundamentele bescherming, omdat ze een tijdelijk of onzeker contract hebben of als zelfstandige werken, al dan niet noodgedwongen. Daarom verdient iedereen die werkt, ongeacht de contractvorm, een wettelijk geregelde verzekering tegen ziekte en pech, en pensioenopbouw vanaf dag één.

In een rap tempo overstappen op schone energie en duurzame productie

Om de klimaatcrisis het hoofd te kunnen bieden, zullen we in een versneld tempo moeten overstappen op schone energie en duurzame productie. Op ons allemaal rust de plicht de werknemers in fossiele sectoren te ondersteunen bij de overgang naar nieuw werk. Met ons plan voor een werkgarantie wordt dit een kwestie van solidariteit: een collectieve verantwoordelijkheid van de overheid, werkgevers, vakbonden en werknemers zelf. Werknemers die hun baan dreigen te verliezen, kunnen met behoud van inkomen omscholen naar werk dat onze nieuwe, duurzame economie moet dragen. De overheid, werkgevers en vakbonden maken daar jaarlijks afspraken over en betalen eraan mee.

Snel betaalbare woningen bouwen

Als we mensen houvast willen geven, dan is de stabiliteit van een fijne en betaalbare woning onmisbaar. Hugo de Jonge krijgt terecht complimenten voor de keuze huurders beter te beschermen. Het komt er nu op aan snel meer betaalbare woningen te bouwen en daarvoor hebben we meer locaties nodig. We zullen een andere manier naar de indeling van ons land moeten kijken. Ongeveer de helft van de grond in Nederland wordt gebruikt voor landbouw, en nog geen 10% voor wonen. Nederland is een klein land. Landbouwgrond moet gebruikt worden voor betaalbare huizen en natuur.

GroenLinks-PvdA nummer twee bij Tweede Kamerverkiezingen 2023

Frans Timmermans kreeg van de kiezers niet de taak om een regering te vormen, want de partij werd niet de grootste partij van Nederland. Met 25 zetels behaalde de partij de tweede plaats. Het was voor Timmermans een zwarte dag in zijn leven. Toen de verslagen Timmermans op de verkiezingsavond zijn publiek toesprak, was het verdriet van zijn gezicht af te lezen.

Frans Timmermans: "Ik wil niet wakker in een land met Wilders als leider van de grootste partij

Op 18 november 2023 schreef hij op X: "Ik wil donderdag niet wakker worden in een land waar Wilders de leider is van de grootste partij."

bericht op X van Frans Timmermans: ik wil donderdag niet wakker worden in een land waar Wilders de leider is van de grootste partij

Frans Timmermans, partijleider van GroenLinks-PvdA

Na de val van kabinet-Rutte IV besloten de partijen GroenLinks en Partij van de Arbeid met een gezamenlijke lijst deel te nemen aan de vervroegde Tweede Kamerverkiezingen van november 2023. Frans Timmermans werd gezien als de meest geschikte partijleider en nam het aanbod van toenmalig PvdA-partijleider Attje Kuiken aan. Attje Kuiken zelf stopte met de politiek. De partijleider van GroenLinks, Jesse Klaver, stond zijn eerste plaats op de kandidatenlijst af aan de eurocommissaris. Jesse Klaver kwam op nummer drie te staan, want op nummer twee stond de GroenLinks-wethouder uit Tilburg, Esmah Lahlah.

Opleidingen

Frans Timmermans is geboren in 1961 in Maastricht. Hij studeerde Franse taal- en letterkunde aan de Radboud Universiteit in Nijmegen en behaalde zijn masterdiploma in 1985. Vervolgens studeerde hij Europese studies aan de Universiteit van Nancy in Frankrijk en behaalde hij zijn diploma in 1986.

Politieke Carrière

  • 1987 lid van de gemeenteraad van Heerlen 
  • 1998 lid van de Tweede Kamer voor de Partij van de Arbeid (PvdA)
    • hij was woordvoerder buitenlandse zaken en defensie
    • staatssecretaris van Europese Zaken in het kabinet-Balkenende IV van 2007 tot 2010
  • 2012 minister van Buitenlandse Zaken in het kabinet-Rutte II.
    • verantwoordelijk voor de Nederlandse reactie op de ramp met vlucht MH17 in 2014
  • 2014 werd hij ook gekozen als lid van het Europees Parlement voor de PvdA.
  • 2019 vicevoorzitter van de Europese Commissie onder leiding van Ursula von der Leyen.
    • verantwoordelijk voor de Green Deal en het klimaatbeleid van de Europese Unie.

Voorstander Europese samenwerking

Frans Timmermans heeft een lange staat van dienst in de Nederlandse en Europese politiek. Hij is een uitgesproken voorstander van Europese samenwerking en heeft zich ingezet voor de rechten van vluchtelingen en migranten.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.