Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid namens NSC

Eddy van Hijum is op 2 juli 2024 beëdigd als minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en 3e viceminister-president namens Nieuw Sociaal Contract (NSC). Wat zegt, doet en besluit minister van Hijum? 👁 Bekijk de video's en krijgt een goed beeld van minister Van Hijum.

eddy van hijum, minister van sociale zaken en werkgelegenheid namens nsc

Eddy van Hijum, minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid

Eddy van Hijum: "Ons land is een magneet voor arbeidsmigranten"

Ons land is een magneet voor arbeidsmigranten.
Dat komt doordat veel bedrijven en arbeidsbureaus leunen op grote aantallen laagbetaalde arbeidsmigranten. Die bedrijven profiteren van hoge winsten, vaak over de rug van kwetsbare mensen. Terwijl de lasten voor de samenleving zijn: overlast en extra druk op de overspannen woningmarkt.
Ik vind: dat verdienmodel moeten we doorbreken.
Daarom moeten we veel kritischer zijn. Wie willen we in dit land als arbeidsmigrant aantrekken, en wie niet? Hoe maken we bedrijven productiever, ondanks de moeite om nieuw personeel te vinden? En hoe zorgen we ervoor dat de mensen die nu nog in deeltijd werken of langs de kant staan, wél mee kunnen doen? Voor iedere statushouder of asielzoeker die een baan vindt, hoeven we één arbeidsmigrant minder aan te trekken.
Ook met innovatie zoals robotisering kunnen we onze afhankelijkheid van arbeidsmigratie fors verminderen. Een sociale en innovatieve economie; dáár moeten we op sturen. En daarin moeten we investeren.

Minister Eddy van Hijum over de asieldeal en problemen met uitkeringen

'Het heeft te lang geduurd, mensen verwachten stevige migratie maatregelen,’ aldus Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum over de asieldeal van kabinet Schoof.

Hij is tevreden dat er over inhoud gesproken kan worden: ‘Ondanks dat er lang omheen is gedraaid is er een knoop over doorgehakt.’

Hij is bezorgd over het aantal fouten dat is gemaakt bij het UWV, vindt dat mensen niet de gevolgen zouden moeten dragen van overheidsfouten, maar kan ‘niet garanderen dat dat voor iedereen geldt’. Het kabinet-Schoof zet zich in voor het waarborgen van sociale zekerheid. ‘Dat moeten we dus goed en zorgvuldig doen voordat we met die herstelactie beginnen. Volgens van Hijum betekent dat er ‘fundamenteel naar dat hele gebouw gekeken moet worden’. Beginnend met de ‘dingen die we al wel kunnen doen’. Het is een doolhof geworden waar heel veel mensen zich ook niet meer een weg weten te vinden.’

Sociale zekerheid is een doolhof

De sociale zekerheid is een doolhof geworden waarin veel mensen hun weg niet meer kunnen vinden. Een eerlijker en eenvoudiger stelsel zie ik dan ook als een van mijn belangrijkste opgaves.

Toeslagen en regelingen zijn goed bedoeld. Maar ze kunnen een hoop ellende veroorzaken door bijvoorbeeld foutjes of terugvorderingen. Tegelijkertijd zijn er ontzettend veel mensen van afhankelijk. Zomaar afschaffen kan dus niet, maar het systeem hervormen kan wél.

We zijn nu hard aan het werk om een eerlijker, eenvoudiger stelsel van sociale zekerheid te maken. Dat moet zorgvuldig gebeuren. In de tussentijd kijken we waar we mensen nú al mee kunnen helpen. De handhaving menselijker maken door niet meteen straf op te leggen als iemand een foutje maakt. Maar ook door mensen voor wie het nu te ingewikkeld is, te helpen met het aanvragen en gebruiken van voorzieningen waar ze recht op hebben.

Benieuwd naar mijn hele gesprek? Je kunt het terugkijken via vpro.nl/buitenhof

@buitenhoftv

Minister Eddy van Hijum sluit akkoord over vroegpensioen

Heel mooi nieuws van minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid Eddy van Hijum (Nieuw Sociaal Contract). Namens het kabinet heeft hij met de vakbonden en werkgevers een onderhandelaarsakkoord bereikt over een structurele en gerichte vroegpensioenregeling voor mensen met zwaar werk. 

Eddy van Hijum: Minder regeldruk voor het MKB

Eddy van Hijum zegt op 19 september 2023: "De komende periode moet het mes in de rapportage verplichtingen en in de administratieve verplichtingen van het MKB."

Eddy van Hijum, Minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en vicepremier

Naam: Yde Johan (Eddy) van Hijum
Geboorteplaats en leeftijd: Delft, 52 jaar
Woonplaats: Laag Zuthem, gemeente Raalte
Burgerlijke staat: gehuwd
Hobby's: Hardlopen en gitaarspelen

Opleiding en carrièreverloop:

Na de middelbare school in Sneek studeerde Eddy van Hijum bestuurskunde aan de Universiteit Twente. Daarna promoveerde hij aan dezelfde universiteit en werkte hij bij de adviesbureaus Infram, PwC en KPMG. Daarnaast was hij vanaf 1998 ruim vijf jaar gemeenteraadslid in Zwolle voor het CDA. In september 2003 werd Eddy lid van de Tweede Kamer, waar hij onder meer de portefeuilles sociale zaken en financiën vervulde. In 2014 maakte hij de overstap naar de provincie Overijssel, waar hij gedeputeerde werd voor regionale economie en arbeidsmarkt. Vanaf 2019 was Eddy tevens lid van het Europees Comité van de Regio’s in Brussel. Na ruim acht jaar verliet hij de provinciale politiek, om voorzitter te worden van de Maatschappelijke Raad Schiphol en toezichthouder bij netbeheerder Rendo. In augustus 2023 sloot Eddy zich aan bij Nieuw Sociaal Contract en schreef hij het verkiezingsprogramma voor de partij. Op 6 december 2023 werd hij opnieuw geïnstalleerd als Tweede Kamerlid.

Maak kennis met Eddy van Hijum, Nieuw Sociaal Contract

Waarom bent u de juiste persoon op dit departement?

Het bouwen aan bestaanszekerheid in een sociale markteconomie, waarbij we oog houden voor kwetsbare mensen, loopt als een rode draad door mijn politieke en bestuurlijke loopbaan. Al in de gemeenteraad van Zwolle hield ik mij bezig met sociale kwesties zoals de sterke toename van het aantal daklozen en de participatie van mensen met een beperking. Als Tweede Kamerlid van 2006 tot 2012 zette ik mij al in voor bestaanszekerheid als woordvoerder op het gebied van arbeidsmarkt, sociale zekerheid en inkomensbeleid. In Overijssel hield ik mij als provinciebestuurder daarna ruim acht jaar bezig met de thema’s werkgelegenheid, innovatie en arbeidsmarkt, met bijzondere aandacht voor het midden- en kleinbedrijf. Ik wil mijn ervaring en kennis graag blijven inzetten voor bestaanszekerheid in een samenleving waarin mensen hun talenten kunnen inzetten, waarin ondernemingen bloeien én waarin we solidair blijven met mensen die door ziekte, arbeidsongeschiktheid of ongeluk getroffen worden.

Wat is voor u de grootste uitdaging die u denkt tegen te komen op uw departement?

De sociale zekerheid is een doolhof geworden. Te veel mensen kunnen in de ingewikkelde regelingen maar moeilijk de weg vinden en belanden onder het sociaal minimum. Het vereenvoudigen en verbeteren van het stelsel van toeslagen, uitkeringen en belastingen is een ingewikkelde opgave en een kwestie van lange adem. Maar we moeten er nu serieus werk van maken. Tegelijkertijd moeten we maatregelen treffen die armoede en bestaansonzekerheid op de korte termijn terugdringen.

Wat is het eerste dat u gaat doen op uw eerste werkdag als minister of staatssecretaris?

In je eentje krijg je weinig voor elkaar. Ik ga dus investeren in samenwerking, om te beginnen met collega’s in het kabinet en met de ambtelijke organisatie. Ook wil ik snel in gesprek gaan met onder meer werkgevers, vakbonden, zelfstandigen, uitkeringsgerechtigden, gepensioneerden, uitvoeringsorganisaties en gemeenten. En natuurlijk met de Tweede Kamer, om breed draagvlak te zoeken voor het regeringsbeleid.

Wat hoopt u te bereiken met uw departement?

Ruimte geven aan werkenden en ondernemers om in te spelen op veranderingen, met behoud van onderlinge solidariteit in de sociale zekerheid en een overheid die het sociaal minimum voor iedereen waarborgt. En we gaan aan de slag met het terugdraaien van de doorgeschoten arbeidsmigratie.

Wat is er anders in Nederland en voor de Nederlanders na uw ambtstermijn?

Het vertrouwen in de politiek en de overheid kan terugkeren als mensen ervaren dat het kabinet hun zorgen over bestaanszekerheid serieus neemt. Mensen moeten voldoende inkomen kunnen halen uit een vaste baan, sneller een betaalbare woning kunnen vinden en beschikken over voldoende middelen om voedsel, zorg en de energierekening te kunnen betalen. En zij moeten hun kinderen een goede toekomst kunnen geven. Voor ouderen betekent bestaanszekerheid een pensioen dat koopkrachtbehoud centraal stelt en voldoende zekerheid biedt.

Uw motto?

Als Fries zeg ik: ”Doch dyn plicht en lit de lju mar rabje.” (neem je verantwoordelijkheid en laat je niet afleiden door het geklets van mensen)

Bron: Nieuw Sociaal Contract

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.

Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.