Voorlopige uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2023

Gepubliceerd op 25 november 2023 om 20:49

Op woensdag 22 november 2023 worden de 150 leden van de Tweede Kamer gekozen door de Nederlandse kiesgerechtigden. Het waren de spannendste Tweede Kamerverkiezingen in jaren. Drie partijen streden om de grootste partij van Nederland te worden, namelijk VVD, GroenLinks-PvdA en PVV. Om 21.00 uur kwam het verbluffende nieuws: volgens de exitpoll is de PVV de grootste partij met 35 zetels. Nadat de laatste stemmen geteld waren, stond de voorlopige teller zelfs op 37 zetels. Dat wil zeggen dat 2,4 miljoen mensen op de PVV hebben gestemd. Deze overwinning van de partij van Geert Wilders werd beschreven als historisch, ongekend en spectaculair.

Wanneer ben je kiesgerechtigd?

Je mag stemmen als je 18 jaar of ouder bent, de Nederlandse nationaliteit hebt en niet uitgesloten bent om te stemmen. Dat laatste gebeurt niet zo vaak. 

Peilingen Tweede Kamerverkiezingen 2023

De peilingen van 21 november 2023, dus een dag voor de verkiezingen, zagen er als volgt uit. Maurice de Hond vertelt in deze video dat hij de grote overwinning van PVV heeft voorzien en dat ook de concurrerende partijen deze overwinning hadden kunnen voorzien.

Peiling Maurice de Hond

  1. 29 PVV
  2. 28 GroenLinks-PvdA
  3. 26 VVD
  4. 19 Nieuw Sociaal Contract

Peiling Ipsos

  1. 29 VVD
  2. 27 PVV
  3. 24 GroenLinks-PvdA
  4. 19 NSC

Peiling I&O Research

  1. 28 PVV
  2. 27 VVD
  3. 27 GroenLinks-PvdA
  4. 21 NSC

Het verlies van de coalitiepartijen

Alle vier de coalitiepartijen worden tijdens de Tweede Kamerverkiezingen afgestraft voor het beleid dat de kabinetten-Rutte III en IV hebben gevoerd.

VVD was vanaf 2010 de grootste partij

De VVD is onder leiding van Mark Rutte sinds 2010 de grootste partij van Nederland en is daarom voor een groot deel verantwoordelijk voor het beleid dat in de afgelopen twaalf jaar is gevoerd. Na twaalf jaar VVD kent Nederland een asielcrisis, een klimaatcrisis, een koopkrachtcrisis en een wooncrisis. Daarnaast zijn er veel burgers slachtoffer geworden van de Toeslagenaffaire en ook de bewoners in Groningen zijn niet te spreken over het gevoerde beleid. Maar de nieuwe lijsttrekker Dilan Yesilgöz wenst tijdens de verkiezingscampagne niet achterom te kijken; ze wil vooruit kijken.

Dilan Yesilgöz is klaar om minister-president te worden

Naar eigen zeggen is Dilan Yesilgöz klaar om minister-president te worden. Maar de kiezer stemt anders. De VVD verloor onder leiding van Dilan Yesilgöz 10 zetels: van 34 naar 24 zetels. Yesilgöz gaf tijdens de verkiezingscampagne verschillende signalen over een samenwerking met de PVV. De ene keer zette ze de deur voor de PVV op een kier, de andere keer was ze stellig over het verkiezingsprogramma van de PVV. "Ik kan daar helemaal niets mee", was haar reactie.

VVD wil niet regeren met PVV

De ochtend na de verkiezingen, nog voordat er een verkenner was aangesteld, berichtte Dilan Yesilgöz via de media dat haar partij niet wil regeren met de PVV. Wel zal de partij met hun 24 zetels in de Tweede Kamer een kabinet over rechts steunen als gedoogpartij. 

Wat is een gedoogpartij?

Een gedoogpartij steunt een minderheidskabinet in de Tweede Kamer, maar de partij levert geen ministers en staatssecretarissen. 

D66 danst niet langer op tafel

In 2021 danste de toenmalige lijsttrekker van D66, Sigrid Kaag, op tafel omdat haar partij met 24 zetels de tweede partij van Nederland was. Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen 2023 verloor D66 onder leiding van Rob Jetten 15 zetels en mag de partij het volk met 9 zetels in de Kamer vertegenwoordigen.

Rob Jetten: 'PVV wint door de keuzes van de VVD'

Rob Jetten feliciteert de vier partijen die in deze verkiezingen zetels hebben gewonnen, namelijk GroenLinks-PvdA, NSC, BBB en PVV. Maar Jetten gelooft niet in de gematigde toon van Wilders. "Want Geert Wilders heeft altijd extreme ideeën: hij wil uit Europa stappen en wil stoppen met het klimaatbeleid", zegt Jetten in zijn speech. "Geert Wilders wil hele bevolkingsgroepen over één kam scheren, dat is politieke intolerantie", gaat Jetten verder met zijn betoog. "Maar de overwinning van de PVV is niet alleen het werk van Geert Wilders. Die overwinning komt ook door de keuzes van de VVD. De VVD heeft er afgelopen zomer voor gekozen om campagne te voeren over de ruggen van vluchtelingen. Dilan Yesilgöz heeft de deur voor de PVV wagenwijd open gezet en zij heeft daarmee politieke intolerantie genormaliseerd, terwijl die nooit normaal mag zijn", verwijt Jetten de VVD. 

CDA lijsttrekker Bontenbal kan niet rechttrekken wat in de afgelopen 10 jaar verkeerd is gegaan

Dat zijn de woorden van CDA-leider Henri Bontenbal een dag voor de verkiezingen op Radio 1. Want ook het CDA is een coalitiepartij van kabinet-Rutte IV dat genadeloos wordt afgestraft met een verlies van 10 zetels. Niet alleen het kabinet heeft de problemen van Nederland niet op weten te lossen. Ook binnen de partij was het een rommeltje. Voordat de VVD de stekker uit het kabinet-Rutte IV trok, leek het er even op dat voormalig partijleider Wopke Hoekstra het regeerakkoord open wilde breken.

Bontenbal is optimistisch

Henri Bontenbal blijft optimistisch over het CDA, ook na de historische nederlaag van 22 november 2023. "Het CDA is toekomstgericht en ik zie dat als een grote opdracht om door te gaan op de ingeslagen weg. Wij zullen altijd onze verantwoordelijkheid nemen en dat kan vanuit verschillende rollen, dus ook als wij in de oppositie zouden komen. Het algemeen belang gaat altijd boven het partijbelang of boven privébelangen."

CDA vormt geen coalitie met PVV

De CDA-leider blijft bij zijn standpunt: "Wat ik voor de verkiezingen heb gezegd, zeg ik ook na de verkiezingen. Ik ga niet regeren met de PVV."

ChristenUnie lijdt onder het ongelukkige huwelijk

En ook de kleinste coalitiepartij van kabinet-Rutte IV moet twee van de vijf zetels inleveren na het ongelukkige huwelijk, zoals de partijleider van de ChristenUnie, Mirjam Bikker, het vorige kabinet omschreef. 

"Hier staat geen verslagen partij, maar een partij vol kracht en hoop. Vertrouwen komt te voet, daar bouwen wij aan voort", aldus Mirjam Bikker tegen de NOS.

Afbeelding Tweede Kamer Mirjam Bikker

Voorlopige uitslag Tweede Kamerverkiezingen 2023

Maar liefst 17 partijen mogen vanaf 6 december 2023 het volk vertegenwoordigen in de Tweede Kamer. De blauwe staven geven het huidige aantal zetels van de partijen in de Tweede Kamer aan, dus niet het aantal zetels dat gewonnen is bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021.

uitslag tweede kamerverkiezingen in kolommengrafiek

PVV de grote winnaar: van 17 naar 37 zetels

De partij van Geert Wilders, de Partij voor de Vrijheid, wint de Tweede Kamerverkiezingen van 2023 op spectaculaire wijze. Na de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 vertegenwoordigde de PVV met 17 zetels het volk. Op 6 december 2023 nemen 37 PVV-Kamerleden plaats in de Tweede Kamer. Geert Wilders kon het zelf nauwelijks geloven.

Op X kondigt Geert Wilders aan dat zijn partij 35 zetels heeft. Deze uitslag is na de exitpoll van 21.00 uur. Na de laatste telling van de stemmen blijkt dat PVV voorlopig 37 zetels heeft behaald. 

ipsos exitpoll met 35 zetels voor pvv

GroenLinks-PvdA op de tweede plaats

Na de Tweede Kamerverkiezingen 2021 zat GroenLinks met 8 zetels in de Tweede Kamer en Partij van de Arbeid met 9 zetels. De twee partijen namen met een gezamenlijke lijst deel aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Volgens de peilingen in juli 2023 zou de gefuseerde partij goed zijn voor 28 zetels. Uiteindelijk staat de partij onder leiding van Frans Timmermans op nummer 2 met 24 zetels.

Frans Timmermans wilde minister-president worden

Een grote teleurstelling voor zowel de partij als voor de lijsttrekker. Want Frans Timmermans was vanuit Europa naar Nederland gekomen met de ambitie om minister-president te worden. Frans Timmermans is tijdens de verkiezingscampagne heel duidelijk geweest. "Ik ga niet regeren met de PVV."

Timmermans heeft nu alleen nog een kans om minister-president te worden, als het Geert Wilders niet lukt om een rechts kabinet te vormen. 

Peilingen juli 2023

Frans Timmermans speecht na de verkiezingen

Frans Timmermans is teleurgesteld

Frans Timmermans 'Ik heb jullie nodig'

De teleurstelling van Frans Timmermans hoorde je terug in elke regel van zijn speech. Hij begon zijn speech met "Ik heb jullie nodig, houd elkaar even vast." Daarna sommeerde hij zijn achterban om 'ja' te zeggen als mensen aan hen zouden vragen of ze hier nog wel horen. "Doe me een plezier", vraagt Timmermans aan de leden van GroenLinks-PvdA. "Doe me een plezier en zeg er dan meteen bij GroenLinks-Partij van de Arbeid die linkse samenwerking is aangegaan om tegen jullie te kunnen zeggen 'We've got your back'. Nadat hij gezegd heeft, dat mensen die vluchten voor oorlog en geweld welkom zijn in Nederland, zegt hij: "Maar we blijven netjes, ik feliciteer Geert Wilders met zijn verkiezingsoverwinning."

Boe-geroep van leden na de felicitaties aan Geert Wilders

Vanuit de zaal klinkt een 'boe-geroep'. "Nee", gaat Timmermans verder, "wij zijn democraten. De democratie heeft gesproken. Nu breekt het uur aan dat wij de democratie gaan verdedigen. Wij zullen schouder aan schouder, met alle andere democraten die het met ons eens zijn, de rechtsstaat verdedigen. Want de rechtsstaat is heilig voor ons. En ja, ik ben teleurgesteld in de uitslag, ik had op meer gehoopt."

BBB Caroline van der Plas blij met 7 zetels in de Tweede Kamer

Caroline van der Plas, de lijsttrekker van BBB, is blij met 7 zetels in de Tweede Kamer. Na de verkiezingsuitslag zegt ze: "We zijn verzevenvoudigd, dus we hebben iets goed gedaan. En we hebben 16 zetels in de Eerste Kamer, dus niemand kan meer om ons heen." "De volgende stap is aanschuiven bij de coalitieonderhandelingen", gaat Caroline van der Plas verder. "Wij kunnen goede punten inbrengen. Want er moet een ander beleid komen, meer gebaseerd op natuur dan op stikstof. En wij willen de landbouwminister leveren. Een stikstofminister is niet nodig, want die heeft tot heel veel onrust geleid."

Peiling 17 juli 2023: BBB 21 zetels

In de afbeelding hiernaast zie je dat de BBB in de peiling van 17 juli 2023 maar liefst 21 zetels zou krijgen als er op dat moment verkiezingen zouden zijn. In juni 2023 waren dat zelfs 28 zetels.

Hoe kwam de BBB in juni aan al die zetels?

Je ziet dat in de peiling van juni 2023 drie van de vier coalitiepartijen samen 35 zetels verloren.

  • VVD van 34 naar 22 zetels is een verlies van 12 zetels
  • D66 van 24 naar 10 zetels is een verlies van 14 zetels
  • CDA van 15 naar 6 zetels is een verlies van 9 zetels

Een groot deel van die zetels gaat naar de BoerBurgerBeweging van Caroline van der Plas. Áls er op dat moment Tweede Kamerverkiezingen gehouden zouden worden.

Waar zijn de zetels gebleven?

In augustus 2023 kwam het nieuws dat Pieter Omtzigt met een nieuwe partij, Nieuw Sociaal Contract, deelnam aan de Tweede Kamerverkiezingen van 2023. Caroline van der Plas had graag gezien dat Omtzigt zich bij haar partij zou voegen. Maar Omtzigt besloot een eigen partij op te richten en de kiezers waren dolenthousiast. En zo moest BBB weer wat 'peilingzetels' inleveren. 

Met de trekker naar Den Haag

Uiteindelijk heeft ze in november 2023 nog genoeg stemmen voor haar partij weten te winnen en is de partij gegroeid van 1 naar 7 zetels. Na de verkiezingen van 2021 kwam Van der Plas op de trekker naar de Tweede Kamer en nam ze plaats op de voor haar gereserveerde zetel. Na de uitslag van de verkiezingen van 2023 kwamen de 7 potentiële Kamerleden met 7 trekkers naar Den Haag.

Nieuw Sociaal Contract vanuit het niets naar 20 zetels

Zoals gezegd is Nieuw Sociaal Contract eind augustus 2023 opgericht door Pieter Omtzigt. De eerste peilingen na de oprichting van NSC toonden aan dat de partij veel vertrouwen kreeg van de kiezers. De nieuwe partij stevende alle partijen voorbij en werd met 29 zetels in één klap de grootste partij van Nederland. Als er op 26 augustus 2023 Tweede Kamerverkiezingen gehouden zouden worden.

Geen verkiezingsprogramma

Deze gebeurtenis is bijzonder, want NSC werd de grootste partij zonder verkiezingsprogramma en zonder kandidatenlijst. 

De premiersvraag

Een van de meest gestelde vragen tijdens deze verkiezingen was de vraag aan Pieter Omtzigt: "Wordt u minister-president?" Op deze vraag gaf Omtzigt tijdens de verkiezingscampagne geen antwoord met een simpel 'ja' of 'nee'. Hij gaf wel aan dat zijn voorkeur uitgaat naar de Tweede Kamer. Maar de media en de concurrerende partijleiders benadrukten tijdens de campagne dat Pieter Omtzigt een twijfelaar is en dat de kiezers willen weten of hij al dan niet minister-president wordt. Waarschijnlijk heeft de 'premiersvraag' hem zetels gekost en is Nieuw Sociaal Contract niet de grootste partij van Nederland geworden. Zo wordt het luxeprobleem van Omtzigt door derden opgelost en kan hij met 19 collega's de Tweede Kamer in.  

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.