Reacties op overwinning van PVV

Gepubliceerd op 24 november 2023 om 21:51

Na de uitslag van de Tweede Kamerverkiezingen op 22 november 2023 gingen groepen mensen de straat op om te demonstreren tegen de winst van de PVV. Mensen die op linkse partijen zongen leuzen als: PVV, weg ermee!"

demonstraties tegen de overwinning van de pvv

Reactie van GroenLinks-PvdA op overwinning PVV: Wethouder in Amsterdam geschokt

De Amsterdamse wethouder van Sociale Zaken Groot Wassink (GroenLinks-PvdA) was geschokt door de uitslag. "Extreem rechts heeft in Nederland gewonnen en dat vind ik natuurlijk buitengewoon problematisch. Want de partij heeft een fascistoïde tendens en, laten we zeggen, een partij die een groot deel van de Amsterdammers niet tot volwaardige burgers rekent. 

Frans Timmermans werd wakker met Wilders als leider van de grootste partij

De partijleider van GroenLinks-PvdA, Frans Timmermans schreef op 18 november 2023 op X: "Ik wil donderdag niet wakker worden in een land waar Wilders de leider is van de grootste partij."

Timmermans sprak op de verkiezingsavond verslagen zijn leden toe: "Wij laten in Nederland niemand los. Wij zullen nooit in een coalitie stappen met een partij die Nederlanders uitsluit."

Marjolein Moorman (GroenLinks-PvdA), de wethouder van Onderwijs in Amsterdam vindt het afschuwelijk. "Hij beledigt mensen in onze samenleving en is er zelfs tot drie keer toe voor veroordeeld. Als de PVV een minister van Onderwijs zou leveren, betekent dat dat bepaalde scholen er niet meer mogen zijn. En op basis van de Grondwet denk ik niet dat dat mogelijk is. Dus dat laat zien hoe onrechtsstatelijk deze partij is.

marjolein moorman, wethouder van onderwijs in amersterdam (groenlinks-pvda)

They built your fucking country

Op een podium spreekt een dame het publiek toe:

"Geert is a racist who hates Moroccans and who hates Turks, who hates foreigners. But I will tell him that when the Moroccans came and when the Turks came... they built your fucking country."

de dame spreekt haar publiek toe: they built your fucking country

Polarisatie

De linkse demonstranten vinden niet dat hier sprake is van polarisatie. Want in dit geval is er een emotionele noodzaak, omdat veel mensen zich bedreigd voelen.

Niet iedereen is het eens met de linkse demonstranten. Een voorbijganger vindt dat het 'hele zooitje op moet rotten'.

PVV met NSB vergelijken

Het is niet heftig om de PVV te vergelijken met de NSB, want beide partijen sluiten bevolkingsgroepen uit en dat heet fascisme. Ook delen de demonstranten niet de mening dat dit een demonstratie tegen de democratie is. "Want er zijn ook veel mensen die niet op de PVV gestemd hebben."

PowNews is in Utrecht

Ook daar zijn demonstranten de straat opgegaan. Niet alleen de demonstranten tegen de winst van de PVV hebben de weg naar buiten gevonden. Ook een groep mannen die tegen de demonstraties lieten van zich horen.

"Het lijkt op oorlog", zei de presentator van PoWNews, die overigens ook aangevallen werd. Ook de politie te paard was aanwezig om de boel onder controle te houden. 

Transgender

Niet alleen Turken en Marokkanen voelen zich onveilig, maar ook transpersonen voelen zich onveilig. "In zijn verkiezingsprogramma zegt hij dat tegen gendermaatregelen is en tegen diversiteit. Hij wil dit allemaal niet en noemt het diversiteitsgeneuzel." De transpersoon gelooft niet Wilders er voor elke Nederlander is."

Ongehoord Nederland

Ongehoord Nederland heeft Harm Beertema uitgenodigd om te reageren de reacties en de demonstraties van links. Beertema is veertien Kamerlid voor de PVV geweest. En hij heeft altijd geprobeerd om uit te leggen dat de PVV niet tegen de rechtsstaat is en geen groepen buitensluit. "Ik ben een democraat in hart en nieren. De PVV heeft altijd geprobeerd om belangrijke thema's, die de midden- en lagere middenklasse bezig houdt, bespreekbaar te maken. Want die mensen voelden zich buitengesloten en daar mocht niet over gesproken worden, want daar lag een taboe op. En die boodschap is nu aan alle kanten doorgebroken", zegt Harm Beertema.

Reinette Klever (PVV) vindt dat de linkse partijen juist groepen mensen en de rechtsstaat buiten spel zet. Als voorbeeld noemt ze de Partij van de Arbeid, die het coronabeleid heeft gesteund. "Met dit beleid werden ongevaccineerden buiten spel gezet. PVV'ers worden buiten spel gezet", aldus Klever.

Over eigen schaduw heen springen

Wilders heeft na de verkiezingsuitslag meteen gezegd dat de PVV over zijn eigen schaduw heen moet springen. "Het zou handig zijn als links niet meteen begint te gillen, want dat is pas polarisatie", vindt Rutger van den Noort.

"De linkse partijen zijn discrimator", zegt Paul Cliteur, emeritus hoogleraar rechtswetenschap. "Want het is politieke discriminatie om de PVV uit te sluiten."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.