Als ouders kun je vanaf 2024 je kind een gecombineerde achternaam van beide ouders geven. De dubbele achternaam geldt ook voor alle volgende kinderen van dezelfde ouders. Het is niet verplicht een gecombineerde achternaam te kiezen. Zou jij je kind(eren) een dubbele achternaam willen geven?
Hoe geef je je kind een dubbele achternaam
Als ouders kun je samen bij de gemeente jullie voorkeur voor een gecombineerde achternaam aangeven. Je kunt dit doen tijdens de zwangerschap, bij de geboorteaangifte of bij het erkennen van het kind. De keuze van de gecombineerde achternaam is eenmalig en geldt ook voor de volgende kinderen van deze ouders. De keuze voor een dubbele achternaam is gratis.
Overgangsregeling gecombineerde achternaam
Als het oudste kind op of na 1 januari 2016 is geboren, kun je gebruik maken van een overgangsregeling. Dan mogen jullie alsnog een gecombineerde naam kiezen voor je kinderen. Als je gebruik maakt van de overgangsregeling, dan brengt de gemeente kosten in rekening, namelijk € 75 voor het eerste kind en € 50 voor elk volgend kind.
Wetsvoorstel gecombineerde achternaam is van D66
Minister voor Rechtsbescherming Franc Weerwind (D66) heeft in 2021 dit wetsvoorstel ingediend. Weerwind zegt het volgende over de toegevoegde waarde van de gecombineerde achternaam.
Combinatie dubbele achternaam
Op Rijksoverheid.nl lees je welke combinaties mogelijk zijn.
Gecombineerde achternaam bij adoptie
Bij adoptie kun je kiezen voor de oorspronkelijke achternaam van het kind. Maar je kunt de oorspronkelijke achternaam van het kind ook combineren met de achternaam van een van de adoptieouders. Als de (adoptie)ouders voor hun eerste kind hebben gekozen voor de achternaam van een van hen of voor een combinatie daarvan, dan moet voor een volgend adoptiekind rekening gehouden worden met die keuze. De achternaam van een volgend geadopteerd kind kan afwijken van de achternaam van eerdere (geadopteerde) kinderen in het gezin.
Maximaal aantal achternamen die doorgegeven kunnen worden
Er zit een maximum van twee naamdelen aan deze regeling. Als personen met een gecombineerde achternaam zelf kinderen
krijgen dan kunnen zij voor deze kinderen ook maximaal twee naamdelen uit hun gecombineerde achternamen kiezen. Er zullen
dan naamdelen vervallen om tot de gecombineerde achternaam te komen.
Kinderen met een buitenlandse nationaliteit
Als je kind geen Nederlandse nationaliteit, maar een buitenlandse nationaliteit heeft, dan bepalen de buitenlandse regels de keuze voor de achternaam.
Regels voor kinderen die in het buitenland een naam krijgen
Als je kind volgens buitenlandse regels een gecombineerde achternaam heeft, wordt deze meestal in Nederland erkend.
Bron: Rijksoverheid.nl
Wat vinden de politieke partijen van dit wetsvoorstel?
De wet werd in de Tweede Kamer met 104 van de 150 stemmen aangenomen. De partijen die tegenstemden waren:
Bezwaren tegen wetsvoorstel gecombineerde achternaam
Het bezwaar van het CDA tegen dit wetsvoorstel is dat de wet geen maatschappelijk probleem oplost. De geboorteakte bevestigt de band van beide ouders met het kind. De hechtheid van de familieband hangt niet af van de achternaam. Daarnaast is het CDA van mening dat de keuze voor de achternaam wordt doorgeschoven naar de volgende generatie, omdat die maar één van beide achternamen mag doorgeven aan hun kinderen.
Kees van der Staaij (SGP) waarschuwt dat er een verrommeling van het namenrecht dreigt. Ook hij ziet weinig heil in het geven van dubbele achternamen aan kinderen: het veroorzaakt meer problemen dan dat het oplost.
Als ouders geen keuze maken, krijgt het kind de achternaam van de vader
Wat gebeurt er als ouders geen keuze maken over de achternaam, bijvoorbeeld omdat ze het niet eens zijn? Bij een huwelijk of geregistreerd partnerschap geldt nu dat het kind dan de achternaam van de vader krijg. Dit komt neer op seksediscriminatie, vindt Mutluer (PvdA). Zij wil daarom in de wet vastleggen dat een kind in zo'n geval de naam van beide ouders in alfabetische volgorde krijgt.
Maar volgens minister Weerwind is er in de praktijk nog steeds een voorkeur voor de achternaam van de vader. Als de dubbele achternaam de vangnetnorm zou worden, betekent dit dat ouders meer administratieve lasten krijgen omdat ze bij de gemeente moeten regelen dat het kind toch de achternaam van de vader krijgt.
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.
Wat is jouw mening?
Ben jij blij met deze wet? Zou jij je kind(eren) een gecombineerde achternaam geven? Of ben jij het eens met tegenstanders, zoals CDA en SGP?
Reactie plaatsen
Reacties