In Griep, prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen zet arts-epidemioloog Dick Bijl vraagtekens bij de effectiviteit en betrouwbaarheid van de jaarlijkse griepprik. 👁 Bekijk ook de video waarin Dick Bijl vertelt over dit boek. Verschenen 30 september 2020
De effectiviteit van de griepprik: Feit of fabel?
Volgens Bijl ontbreekt wetenschappelijk bewijs dat de griepprik daadwerkelijk beschermt tegen griep. Toch blijft de overheid de griepprik actief promoten, en sommige Tweede Kamerleden willen deze zelfs verplichten voor zorgmedewerkers. Bijl legt uit waarom deze aanpak problematisch is en zelfs het vertrouwen in andere effectieve vaccins, zoals tegen BMR en polio, kan schaden.
Belangenverstrengeling en wantrouwen
Een belangrijk thema in het boek is de rol van belangenverstrengeling. Bijl beschrijft hoe specialisten die de griepprik adviseren vaak nauwe banden hebben met de vaccinindustrie. Tegelijkertijd ontbreekt er inhoudelijke expertise op het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS), wat lobbywerk extra invloedrijk maakt. Volgens Bijl leidt deze situatie tot een groeiend wantrouwen onder burgers richting de overheid.
De gevolgen voor vaccinatiebeleid
Bijl waarschuwt dat het blindelings promoten van de griepprik zonder solide wetenschappelijk bewijs het vertrouwen in het gehele vaccinatiebeleid kan ondermijnen. Hij pleit voor een transparantere en onafhankelijke benadering van gezondheidsadviezen.
Een boek voor iedereen
Griep, prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen biedt duidelijke uitleg voor een breed publiek. Bijl combineert wetenschappelijke inzichten met kritische reflecties op het huidige gezondheidsbeleid. Het boek nodigt lezers uit om kritisch na te denken over vaccinatie en de invloed van politiek en industrie op onze gezondheid.
👁 Video: Dick Bijl vertelt over zijn boek Griep
Marlies Dekkers in gesprek met Dick Bijl over zijn boek ‘Griep: prikken, slikken of heel voorzichtig niets doen?’. “Er is een structureel probleem met hoe overheden en fabrikanten omgaan met gegevens over werking en bijwerking van medicijnen en vaccins.”
Mysterie rond het griepvaccin
Bijl is oud huisarts en epidemioloog. In zijn boek probeert hij de mysteriën omtrent het griepvaccin te ontrafelen. Het feit dat deze aandoening met een virus te maken heeft, weten we pas kort, zo vertelt hij. “Dat weten we nog geen 100 jaar. Dus met de Spaanse griep wist men nog niet wat dat veroorzaakte.”
Later kwamen natuurlijk de vaccinaties: verzwakte vormen van het virus worden geïnjecteerd, “dan is het immuunsysteem als het ware goed voorbereid op dat virus.”. Toch staan we bij griep meestal een andere methode voor: “In principe is de behandeling: voorzichtig niets doen.”
Effectiviteit griepprik
Van de effectiviteit van de griepprik en nu ook de coronavaccins is Bijl niet overtuigd. “Wij maken ons druk om de griep en ook aan corona omdat de zweer kwetsbare mensen eronder lijden en aan overlijden. En dus wil je in het algemeen bewijzen in handen krijg dat een medicijn of een vaccin bij die groep werkt. Dat is niet gebeurd.”
Ministerie VWS geen inhoudelijke deskundigheid
Bij hekelt hierbij de aanpak van de overheid. “In de top van het VWS (ministerie van Volkshuisvesting, Welzijn en Sport, red.) is geen enkele inhoudelijke deskundigheid.” Daardoor zijn deze mensen extra vatbaar voor de lobby van de farmaceutische industrie. Bijl vertelt over de belangenverstrengeling van Ab Osterhaus bij de (uiteindelijk zinloze) aankoop van vaccins voor de Mexicaanse griep. “Die ambtenaren hebben gewoon heel slecht werk gedaan. [..] Aan bescherming van kwetsbaren wordt eigenlijk geen enkele aandacht besteed.”
Structureel probleem
De overheid en bedrijven dienen transparant te zijn, over de werking, verspreiding en effectiviteit. Dat gebeurt volgens Bijl onvoldoende. “Er is een structureel probleem met hoe overheden en fabrikanten omgaan met gegevens over werking en bijwerking van medicijnen en vaccins. En ik heb niet het idee dat daar nu wat van geleerd is.”
Wat is jouw mening?
Heb jij het boek 'Griep' gelezen? Wij zijn benieuwd naar jouw mening. Schrijf daarom hieronder je reactie. Je e-mailadres wordt niet op de website gepubliceerd.
Reactie plaatsen
Reacties