Boeken over Klimaat en Stikstof

Klimaatverandering is een van de grootste uitdagingen van deze tijd. Politici, wetenschappers en activisten schrijven er volop over, met uiteenlopende perspectieven. Op deze pagina vind je een overzicht van boeken over klimaatverandering, duurzaamheid en milieubeleid. Van kritische analyses tot inspirerende oplossingen – deze boeken helpen je om de complexe discussies beter te begrijpen.

Wil je weten hoe politieke partijen omgaan met het klimaatprobleem? Of ben je benieuwd naar de impact van stikstof, CO₂-uitstoot en energietransitie? Lees dan verder en ontdek welke boeken je een helder beeld geven van dit actuele en veelbesproken onderwerp.

Alledaags activisme geschreven door Chris Julien

In Alledaags activisme: Van onrust naar daadkracht in het klimaattijdperk neemt klimaatfilosoof Chris Julien de lezer mee voorbij het gevoel van machteloosheid dat vaak gepaard gaat met de klimaatcrisis. Verschenen 27 augustus 2024. 👁 Bekijk de video waarin Chris Julien vertelt over de acties van Extinction Rebellion.

Lees meer »

De stikstoffuik. Politici in de ban van de ecolobby door Arnout Jaspers

Arnout Jaspers zet in De stikstoffuik vraagtekens bij het stikstofbeleid in Nederland. Volgens hem is het stikstofprobleem overdreven en gebaseerd op onjuiste aannames. Hij stelt dat de invloed van stikstof op de natuur minder ernstig is dan vaak wordt beweerd en dat de overheid te veel luistert naar milieulobby’s en actiegroepen. Dit boek biedt een kritische blik op de stikstofcrisis en de politieke keuzes die Nederland in een houdgreep houden. Verschenen 28 februari 2023. 👁 Bekijk ook de video van de discussie tussen Arnout Jaspers en milieuactivist Johan Vollenbroek en de video waarin de auteur over zijn boek vertelt bij Vandaag Inside.

Lees meer »

Stikstof. De sluipende effecten op natuur en gezondheid

Het boek Stikstof – De sluipende effecten op natuur en gezondheid legt uit hoe stikstofuitstoot een groot probleem vormt voor zowel het milieu als onze gezondheid. De auteurs, Jan Willem Erisman en Wim De Vries, beschrijven hoe een teveel aan stikstof, vooral afkomstig van landbouw, verkeer en industrie, de biodiversiteit in Nederland bedreigt. Planten die goed groeien op stikstofrijke grond, zoals brandnetels en grassen, verdringen andere soorten, waardoor ecosystemen uit balans raken. Dit heeft gevolgen voor insecten, vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van een gevarieerde natuur. Verschenen 15 november 2021. 👁 Bekijk ook de video's van Jan Willem Erisman over stikstof.

Lees meer »

'Nu het nog kan' van Extinction Rebellion

Extinction Rebellion is een internationale, activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering. Het boek 'Nu het nog kan' geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en vóór het leven. Verschenen 22 april 2020. 👁 Bekijk ook de video waarin Kees Amstel de complexiteit van klimaatacties in 2023 benadrukt.

Lees meer »