Boeken over Asiel en migratie

Asiel en migratie zijn belangrijke en vaak besproken onderwerpen in de politiek. Ze raken aan thema’s zoals mensenrechten, veiligheid, economie en cultuur. Op deze pagina vind je een overzicht van boeken die deze complexe thema’s vanuit verschillende perspectieven belichten. Of je nu meer wilt weten over de feiten, de geschiedenis of de maatschappelijke impact van asiel en migratie, deze boeken bieden waardevolle inzichten en handvatten om je eigen mening te vormen.

Samenvattingen van de boeken over Asiel en Migratie

Migratiemagneet Nederland, boek Jan van de Beek

In het boek Migratiemagneet Nederland onderzoekt Jan van de Beek waarom Nederland zoveel migranten aantrekt en wat de gevolgen daarvan zijn. Van de Beek is dé expert op het vlak van de toestroom naar Nederland sinds de jaren vijftig en zestig. Hij promoveerde op de geschiedenis van het onderzoek naar de economische gevolgen van de immigratie naar Nederland en publiceerde uitvoerig over wat die immigratie met Nederland doet. Verschenen 4 september 2024. 👁 Bekijk ook de video waarin de Jan van de Beek vertelt over zijn boek 'Migratiemagneet Nederland'.

Lees meer »

Hoe migratie echt werkt, geschreven door Hein de Haas

Migratie-expert Hein de Haas vertelt het ware verhaal over migratie en de effecten ervan. Al jaren zorgt het debat over migratie voor verdeeldheid binnen de wereldpolitiek en inmiddels lijkt de kloof groter dan ooit. De media tonen bijna wekelijks beelden van gevaarlijke overtochten op de Middellandse Zee en politici beloven de toestroom van migranten en asielzoekers in te perken. Anderen beweren dat we immigranten juist hard nodig hebben om groei en innovatie te stimuleren. Maar wat zijn de feiten achter de krantenkoppen, de beweringen van politici en de beslissingen die zij nemen? Verschenen 21 september 2023. 👁 Bekijk ook de video 'Hein de Haas ontleedt de migratiecrisis bij Vandaag Inside'

Lees meer »

De Vluchtelingenrepubliek. Een migratiegeschiedenis van Nederland, David de Boer & Geert Janssen

Van Willem van Oranje tot Anne Frank en van Frans Hals tot Sifan Hassan: Nederland is in veel opzichten gevormd door vluchtelingen. Maar ook de angst voor asielzoekers als een bedreiging voor ‘onze’ veiligheid, welvaart en cultuur heeft diepe wortels. Is Nederland historisch gezien een land van vluchtelingen? En waarom gaat geen vluchtelingencrisis aan ons voorbij zonder een fikse identiteitscrisis? Hierover schrijven David de Boer en Geert Janssen in het boek 'De Vluchtelingenrepubliek'. Verschenen 6 januari 2023. 👁 Bekijk ook de video waarin gesproken wordt over dit boek.

Lees meer »

Kwaad, Nederlanders over immigranten door Joost Niemöller

In Kwaad onderzoekt journalist Joost Niemöller de boosheid en onvrede van miljoenen Nederlanders over massamigratie en de multiculturele samenleving. Hij stelt dat de bevolkingssamenstelling van Nederland ingrijpend is veranderd en dat veel mensen deze ontwikkeling als negatief ervaren. Velen zien hun cultuur verdwijnen en maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. De multiculturele samenleving en de komst van de islam leiden tot verdeeldheid en een breed gevoelde angst voor verlies van identiteit. Verschenen 26 januari 2017.  👁 Bekijk ook de video 'Kwaad wordt genegeerd' en de video waarin de Joost Niemöller vertelt over zijn boek Kwaad.

Lees meer »

Het immigratietaboe, 10 wetenschappers over feiten door Joost Niemöller

Met het openen van de grenzen naar Oost-Europa en de snelle bevolkingsgroei in Afrika staat Nederland aan de vooravond van een nieuwe grote immigratiegolf. Wordt onze economie met de komst van al die vreemdelingen primair versterkt of juist verzwakt? Verschenen 13 oktober 2011. 👁 Bekijk ook de video waarin Joost Niemöller vertelt over zijn boek Het immigratietaboe.

Lees meer »