Werk en inkomen: standpunten van de politieke partijen

Werk en inkomen zijn belangrijke thema’s in de politiek. Hoe zorgen we voor voldoende banen, eerlijke lonen en een sterke sociale zekerheid? Moeten belastingen omlaag om werken aantrekkelijker te maken, of moet er juist meer bescherming komen voor werknemers? En hoe gaan we om met flexwerk en het minimumloon? Politieke partijen hebben hier verschillende visies op. Op deze pagina vind je een overzicht van de standpunten van de partijen over werk en inkomen in Nederland.

Pensioen

NSC wil referendum voor de Nieuwe pensioenfonds

NSC (Nieuw Sociaal Contract) stelt voor dat leden van pensioenfondsen de mogelijkheid krijgen om zich uit te spreken over het nieuwe pensioenstelsel. Agnes Joseph, Kamerlid voor NSC, pleit voor een referendum waarin leden kunnen stemmen over de aanpassing van hun bestaande pensioenrechten, vooral wanneer deze worden omgezet naar variabele uitkeringen die afhankelijk zijn van de beurskoersen. NSC is van mening dat deze verandering, die de overgang van vaste naar variabele pensioenuitkeringen inhoudt, alleen doorgevoerd moet worden als de meerderheid van de leden instemt.

Het voorstel van NSC houdt in dat bij een opkomst van minimaal 30% en een meerderheid van 50% van de stemmen, de wijziging kan doorgaan. Als de meerderheid tegen is, blijft het oude pensioenstelsel behouden, en kunnen twee systemen naast elkaar blijven bestaan: het oude en het nieuwe stelsel. NSC vindt dit niet onuitvoerbaar, ondanks kritiek van de Pensioenfederatie, die vreest dat het plan tot verwarring en extra kosten zal leiden. Volgens NSC is het voorstel echter goed doordacht en noodzakelijk om draagvlak te creëren voor de nieuwe wet en een passend pensioen voor alle leden te waarborgen.

ZZP

BBB: Zorgen over handhaving schijnzelfstandigheid

De BoerBurgerBeweging (BBB) maakt zich zorgen over de manier waarop de Belastingdienst schijnzelfstandigheid handhaaft. Kamerlid Mariska Rikkers-Oosterkamp heeft samen met VVD en D66 schriftelijke vragen gesteld aan de staatssecretaris van Fiscaliteit en de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid. De partijen willen opheldering over signalen dat de Belastingdienst zich niet houdt aan de afspraak om eerst een waarschuwing te geven voordat een boekenonderzoek wordt gestart.

Onzekerheid voor zelfstandigen

Volgens BBB leidt de huidige aanpak tot onzekerheid bij zelfstandigen en opdrachtgevers. De partij vraagt hoeveel brieven en gesprekken de Belastingdienst sinds 1 januari 2025 heeft gevoerd over schijnzelfstandigheid en of waarschuwingen daadwerkelijk worden gegeven. Daarnaast wil BBB weten hoe een waarschuwing eruitziet en of dit schriftelijk wordt vastgelegd.

Capaciteit en transparantie

BBB maakt zich ook zorgen over de capaciteit van de Belastingdienst. Ze vragen hoeveel boekenonderzoeken sinds 2025 zijn gestart en hoeveel er afgerond kunnen worden. Ook wil de partij weten op welke basis de Belastingdienst een boekenonderzoek begint na een waarschuwing.

De antwoorden van het kabinet worden verwacht vóór het commissiedebat over zzp-zaken op 12 maart 2025. BBB blijft dit onderwerp nauwlettend volgen om te zorgen voor een eerlijke en transparante handhaving die zelfstandigen niet onnodig benadeelt.

Lees meer op boerburgerbeweging.nl

Werken

GroenLinks-PvdA: Een basisbaan voor iedereen

VVD: Agenda voor werkend Nederland

De VVD vindt dat hard werken moet lonen en dat mensen die werken financieel vooruit moeten kunnen komen. Volgens de partij is dit nu niet altijd het geval, waardoor de balans in Nederland is zoekgeraakt. Tijdens de Algemene Beschouwingen heeft de VVD aandacht gevraagd voor dit probleem, maar het kabinet heeft hier volgens hen te weinig mee gedaan.

Daarom presenteert de VVD een agenda voor werkend Nederland, met maatregelen om werken aantrekkelijker te maken en de koopkracht te verbeteren. Een aantal speerpunten:

  • Een koopkrachtwet, zodat werkenden er altijd meer op vooruitgaan dan niet-werkenden.
  • Een inflatieaanpak, waarbij de overheid minder uitgeeft en belastinggeld teruggeeft aan burgers.
  • Een ondernemersakkoord, waarin zowel de positie van ondernemers als de belangen van werknemers worden verbeterd.

Daarnaast wil de VVD de energierekening verlagen en de kinderopvangtoeslag verhogen om de middenklasse financieel te steunen. Dit willen ze betalen door onder andere minder uit te geven aan ontwikkelingssamenwerking en de koppeling tussen het minimumloon en uitkeringen los te laten.

De VVD erkent dat niet alle partijen in Den Haag direct achter deze plannen zullen staan, maar benadrukt dat ze blijven strijden voor ‘hardwerkend Nederland’.

Lees meer op VVD.nl