Extinction Rebellion is een internationale, activistische beweging die zich verzet tegen klimaatverandering. Het boek 'Nu het nog kan' geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en vóór het leven. Verschenen 22 april 2020. πŸ‘ Bekijk ook de video waarin Kees Amstel de complexiteit van klimaatacties in 2023 benadrukt.

Nu het nog kan van Extinction Rebellion

'Nu het nog kan' van Extinction Rebellion

We leven in een uitzonderlijke tijd. Alles staat op het spel: ons welzijn, onze toekomst, onze planeet.
Samen kunnen we een einde maken aan de wereldwijde klimaatcrisis en de ecologische ramp die zich aan het voltrekken is. Niemand hoeft machteloos toe te kijken. Maar het is nu of nooit.
Dit boek geeft je hoofd de kennis, je hart het vuur en je handen de instrumenten om in actie te komen tegen extinctie en vóór het leven. 
Lees, leer en rebelleer. Nu het nog kan.

Video πŸ‘ Kees van Amstel: 'Hoe perfect moet je zijn voordat je iets mag roepen over het klimaat'

De column van Kees van Amstel op NPO Radio 1 bespreekt de online reacties op klimaatprotesten, met een focus op de persoonlijke keuzes en hypocrisie rondom actievoerders. Hij begint met het verhaal van Jose Duindam, die op haar 50e verjaardag meedeed aan de A12-blokkade van Extinction Rebellion. Hoewel sommige mensen haar actie waardeerden, viel ze onder vuur toen bleek dat ze kort daarvoor met het vliegtuig op vakantie was geweest. Dit leidde tot online kritiek over inconsistent gedrag.

Ook Carice van Houten, die deelnam aan de blokkade, kreeg vergelijkbare reacties. Ze werd geprezen om haar actie, maar bekritiseerd vanwege haar frequente vliegreizen en exclusieve KLM-status. Dit bracht een discussie op gang over privileges en dubbele standaarden, met name tussen witte en zwarte actievoerders.

Van Amstel benadrukt de complexiteit van klimaatactie in 2023: kritiek op actievoerders lijkt vaak meer te gaan over persoonlijke perfectie dan over hun boodschap. Hij eindigt met een reflectie op zijn eigen klimaatimpact, waar hij verbeteringen benoemt, maar ook zijn imperfecties toegeeft. Hiermee roept hij op tot nuance in het debat en een minder harde oordelende houding.

πŸ‘ Bekijk de video.

Wat vind jij van dit boek?

Heb jij 'Nu het nog kan' gelezen? We zijn benieuwd naar jouw mening! Wat sprak je aan in het verhaal, welke inzichten kreeg je, of waar ben je het misschien niet mee eens? Deel jouw gedachten in de reacties hieronder. Zo helpen we elkaar om de thema’s uit het boek verder te begrijpen en te bespreken.
Je e-mailadres wordt niet op de website gepubliceerd.

Meer boeken van Extinction Rebellion

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.