Het boek Stikstof – De sluipende effecten op natuur en gezondheid legt uit hoe stikstofuitstoot een groot probleem vormt voor zowel het milieu als onze gezondheid. De auteurs, Jan Willem Erisman en Wim De Vries, beschrijven hoe een teveel aan stikstof, vooral afkomstig van landbouw, verkeer en industrie, de biodiversiteit in Nederland bedreigt. Planten die goed groeien op stikstofrijke grond, zoals brandnetels en grassen, verdringen andere soorten, waardoor ecosystemen uit balans raken. Dit heeft gevolgen voor insecten, vogels en andere dieren die afhankelijk zijn van een gevarieerde natuur. Verschenen 15 november 2021. 👁 Bekijk ook de video's van Jan Willem Erisman over stikstof.

Stikstof. De sluipende effecten op natuur en gezondheid

Gevolgen voor de volksgezondheid

Naast de impact op het milieu gaat het boek ook in op de gevolgen voor de volksgezondheid. Hoge concentraties stikstofverbindingen, zoals ammoniak en stikstofoxiden, kunnen bijdragen aan luchtvervuiling en gezondheidsproblemen, zoals longziekten en hart- en vaatziekten. De auteurs benadrukken dat de stikstofcrisis niet alleen een ecologisch probleem is, maar ook direct invloed heeft op de kwaliteit van leven van mensen.

Mogelijke oplossingen

Het boek bespreekt mogelijke oplossingen, zoals strengere regelgeving, innovatie in de landbouw en betere internationale samenwerking. De auteurs pleiten voor een brede aanpak, waarbij zowel overheid als bedrijven en burgers verantwoordelijkheid nemen om de stikstofuitstoot terug te dringen. Stikstof – De sluipende effecten op natuur en gezondheid maakt duidelijk dat het stikstofprobleem urgent is en dat maatregelen nodig zijn om natuur en volksgezondheid te beschermen.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.