Het boek 'Hoe gaan we dit uitleggen' is geschreven door klimaatjournalist Jelmer Mommers. De auteur beschrijft in dit boek hoe we de aankomende tien jaar het tij kunnen keren. En laat zien dat jouw bijdrage ertoe doet. Verschenen 15 maart 2022. 👁 Bekijk ook de video waarin Jelmer Mommers bij Spraakmakers vertelt over zijn boek of lees de samenvatting van dit gesprek.
Hoe gaan we dit uitleggen. Onze toekomst op een steeds warmere aarde
Klimaatverandering bedreigt alles wat ons lief is. Maar we zijn niet zo machteloos als velen denken. De komende tien jaar kunnen we tij keren.
Dit boek beschrijft hoe, en laat zien dat jouw bijdrage ertoe doet.
Want achter de somber stemmende berichten over verwoestende bosbranden, dodelijke overstromingen en passieve politici groeit een beweging die laat zien: onze toekomst op aarde schrijven we zelf.
Video 👁 Jelmer Mommers vertelt bij Spraakmakers over zijn boek 'Onze toekomst op een steeds warmere aarde'
Samenvatting van het gesprek met Jelmer Mommers over zijn boek 'Hoe gaan we dit uitleggen'
Jelmer Mommers, journalist en auteur, sprak in Spraakmakers over de geactualiseerde versie van zijn boek Hoe gaan we dit uitleggen. Het boek behandelt de klimaatcrisis en laat zien hoe positieve ontwikkelingen ons hoop kunnen geven. Sinds de eerste editie in 2019 zijn er wereldwijd grote stappen gezet in verduurzaming. Zo zijn wind- en zonne-energie goedkoper en toegankelijker geworden, hebben rechtszaken zoals die tegen Shell en de staat Nederland gezorgd voor meer klimaatverantwoordelijkheid, en zijn politieke initiatieven zoals de Europese Green Deal in werking getreden.
Mommers benadrukt dat het klimaatprobleem nog niet is opgelost en er veel werk aan de winkel blijft. Toch zijn de vooruitzichten minder somber dan een paar jaar geleden. Waar eerder een opwarming van 3-4 graden werd verwacht, ligt dit nu dichter bij 3 graden als bestaand beleid wordt nageleefd. Hoewel dit nog steeds te veel is, toont het aan dat vooruitgang mogelijk is.
Hij waarschuwt wel dat de energietransitie pijn kan doen, zoals verlies van banen in fossiele industrieën. Tegelijkertijd biedt het ook kansen, zoals groene banen en gezondheidsvoordelen door schonere lucht. Daarnaast speelt de geopolitieke rol van verduurzaming een belangrijke factor. Door minder afhankelijk te worden van fossiele brandstoffen uit landen zoals Rusland, versterken we onze energiezekerheid.
Volgens Mommers moeten media meer aandacht geven aan positieve ontwikkelingen, zodat mensen zien dat verandering mogelijk is. Hij gelooft dat we, ondanks de uitdagingen, een duurzame toekomst kunnen realiseren als we nu doorpakken.
Wat vind jij van dit boek?
Heb jij 'De verloren zoon' gelezen? We zijn benieuwd naar jouw mening! Wat sprak je aan in het verhaal, welke inzichten kreeg je, of waar ben je het misschien niet mee eens? Deel jouw gedachten in de reacties hieronder. Zo helpen we elkaar om de thema’s uit het boek verder te begrijpen en te bespreken.
Je e-mailadres wordt niet op de website gepubliceerd.
Reactie plaatsen
Reacties