Voormalig SP-Kamerlid Mahir Alkaya vecht al sinds zijn komst naar Den Haag voor meer kennis en kunde over digitaal geld. In het boek 'Van wie wordt ons geld? schrijft Mahir Alkaya over de opkomst van digitaal geld en waarschuwt tegen de invloed op het betalingsverkeer van techgiganten als Facebook en een grootmacht als China. Verschenen 3 maart 2022. 👁 Bekijk ook de video waarin de auteur in gesprek is over zijn boek.
Hervormingen voor een stabiel bankenwereld
Na de bankencrisis van 2008 was iedereen het erover eens: dit mag nooit meer zo uit de hand lopen. Hervormingen werden politiek besproken en nieuwe wetgeving voorgesteld. En toen gebeurde er niets. In de jaren die volgden groeide de banken als nooit tevoren en werd hun macht over ons en ons geld sterker dan ooit.
Digitaal geld in opmars
Maar wat de politiek niet lukte, lijkt nu toch te gebeuren: nieuwe concurrenten tornen aan de macht van de banken. Digitaal geld is bezig aan een opmars. Aan de knoppen zitten techneuten in Silicon Valley, technocraten in Brussel en Frankfurt en grootmachten zoals China. En onze gekozen politici? Die begrijpen de materie vaak maar half.
Politieke keuzes
Voormalig Tweede Kamerlid Mahir Alkaya vecht al sinds zijn komst naar Den Haag voor meer kennis en kunde over digitaal geld. Zijn strijd: niet afwachten totdat ons geld niet langer van onszelf is, maar nu ingrijpen en leiding nemen in de morele en politieke keuzes die de komst digitaal geld van ons vragen. In dit boek schetst hij zowel het ontluisterende onvermogen van onze politici om het voortouw in de strijd te nemen, als de stappen die we collectief moeten zetten om niet voorgoed de controle over ons eigen geld te verliezen.
Video 👁 SP-Kamerlid Mahir Alkaya in gesprek over digitaal geld
De video is een gesprek over de toekomst van ons geldstelsel, georganiseerd door de SP, met Tweede Kamerlid Mahir Alkaya als gastheer. Samen met Evert Vries van Bot Uitgevers en Edgar Wortmann van de burgerbeweging Ons Geld bespreken ze de problemen en mogelijke hervormingen van het huidige financiële systeem.
Belangrijkste punten:
-
Problemen met het huidige geldstelsel:
- Het huidige systeem is gebaseerd op schuld, waarbij commerciële banken de macht hebben over geldschepping.
- Dit leidt volgens de sprekers tot economische ongelijkheid, instabiliteit en een systeem dat meer gericht is op de belangen van banken dan op die van de samenleving.
-
Doel van hervormingen:
- De burgerbeweging Ons Geld pleit voor een systeem waarin geldschepping in publieke handen komt, bijvoorbeeld via een digitale euro die door de overheid wordt beheerd.
- Dit zou leiden tot een eerlijker en stabieler economisch systeem.
-
Digitale euro:
- De Europese Centrale Bank werkt aan een digitale euro. Hoewel dit potentieel biedt om onafhankelijker te worden van commerciële banken, zijn er risico’s zoals massatoezicht en programmeerbaar geld.
- De sprekers benadrukken dat de ontwikkeling van een digitale euro zorgvuldig moet worden gemonitord om deze risico’s te vermijden.
-
Rol van activisme en politiek:
- Grote veranderingen vereisen politieke strijd en organisatie vanuit de samenleving. De sprekers moedigen mensen aan zich actief in te zetten voor een eerlijker geldsysteem.
- Mahir Alkaya noemt zijn boek Van wie wordt ons geld?, waarin hij oplossingen biedt en oproept tot actie.
Conclusie:
Hoewel er nog veel werk te doen is, zien de sprekers kansen om het geldstelsel eerlijker en duurzamer te maken. Ze roepen op tot samenwerking en maatschappelijke betrokkenheid om dit te bereiken.
Wat vind jij van dit boek?
Heb jij 'Van wie wordt ons geld' gelezen? We zijn benieuwd naar jouw mening! Wat sprak je aan in het verhaal, welke inzichten kreeg je, of waar ben je het misschien niet mee eens? Deel jouw gedachten in de reacties hieronder. Zo helpen we elkaar om de thema’s uit het boek verder te begrijpen en te bespreken.
Je e-mailadres wordt niet op de website gepubliceerd.
Reactie plaatsen
Reacties