In 2021 is door de Tweede en de Eerste Kamer een voorstel aangenomen waarin staat dat de dieren die je houdt natuurlijk gedrag moeten kunnen vertonen. De PVV stemde toen met het voorstel in. Op 19 maart 2024 stemde de PVV tegen de wijziging van de Wet Dieren. Want de PVV zit nu aan de formatietafel na de verkiezingen van 22 november 2023.
Wet Dieren moest einde maken aan intensieve veehouderij
Er verandert de komende tijd weinig in de regels voor het houden van dieren. Het in 2021 aangenomen voorstel om dieren alleen nog op een manier te houden dat ze hun natuurlijk gedrag kunnen vertonen, gaat niet door. De doelstellingen worden afgezwakt of uitgesteld, zo heeft de Tweede Kamer besloten.
De wijziging van de Wet Dieren, die op 1 juli in moest gaan, was een initiatief van de Partij voor de Dieren. Het moest een einde maken aan de intensieve veehouderij. Demissionair minister van Landbouw, Piet Adema (ChristenUnie), maakte begin deze maand bekend dat hij grotendeels wilde afzien van de ingrijpende maatregelen, omdat die te grote investeringen vragen van veehouders. "Die stappen zetten we nu niet", zei hij.
Ook vanuit de agrarische sector kwamen veel bezwaren tegen de nieuwe regels. Die zouden wel eens het einde van de hele veehouderij in Nederland kunnen betekenen, zo werd gezegd. De kosten voor het verbouwen van stallen om dieren meer ruimte te geven zouden de producten van Nederlandse boeren zo duur maken, dat ze zichzelf uit de markt zouden prijzen.
Voorstel Partij voor de Dieren geen meerderheid
Vandaag stemde de Tweede Kamer over alle plannen die er nu liggen. Om haar voorstel te redden had PvdD-fractievoorzitter Ouwehand een nieuw voorstel ingediend, waarin de wetswijziging uit 2021 verder uitgewerkt werd. Volgens haar werd daarmee aan de belangrijkste bezwaren tegemoetgekomen.
Maar dat was een ruime meerderheid niet met haar eens. Na een hoofdelijke stemming bleken 99 Kamerleden tegen het voorstel van Ouwehand. Daaronder de VVD, NSC en bijna de hele PVV-fractie.
Ook PVV stemt tegen
De PVV was cruciaal voor de uitslag van de stemming. In 2021 stemde de partij nog volmondig in met het verregaande wetsvoorstel van de Partij voor de Dieren, maar inmiddels is er wel wat veranderd. Zo onderhandelt de partij van Wilders over een nieuw kabinet met de BBB, die fel tegen is.
Tijdens de debatten over de wet heeft niemand namens de PVV het woord gevoerd en dus bleef tot vandaag onduidelijk hoe er gestemd zou gaan worden. Kamerlid en dierenliefhebber Dion Graus zei daarover eerder dat hij na de verkiezingswinst van 22 november rekening heeft te houden met veel meer collega's in de fractie, van wie een aantal aan de zijde staat van de agrarische sector.
Bij de hoofdelijke stemming steunde alleen Graus nog het voorstel van de Partij voor de Dieren, de rest van de PVV-fractie stemde nu tegen.
Kabinetsformatie speelt een rol
Partijleider Wilders gaf toe dat de kabinetsformatie een rol heeft gespeeld bij de afwegingen. "Je moet rekening houden met wie je straks aan tafel zit bij de onderhandelingen." Hij heeft voor de stemming gebeld met de BBB over hun zorgen. "Die neem je serieus."
Ouwehand was zeer verbolgen over de uitslag van de stemming. Ze wees erop dat het oorspronkelijke plan in 2021 door zowel de Tweede als de Eerste Kamer is aangenomen, maar nu dus wordt teruggedraaid. "De dieren worden voor de bus gegooid", zei Ouwehand. "Maar we laten het er niet bij zitten."
Ze kondigde aan dat ze haar voorstel nu gaat omzetten in een initiatiefwet, die later in de Kamer behandeld moet gaan worden. "Om voor eens en voor altijd een eind te maken aan hartverscheurende bio-industrie."
Geen letsel veroorzaken bij dieren
Een voorstel van D66 en VVD, dat iets verder gaat dan de plannen van Adema, haalde het wel. In dat voorstel wordt geregeld dat er "geen reden meer kan zijn om een dier pijn te doen, bij een dier letsel te veroorzaken, dan wel de gezondheid of het welzijn van het dier te benadelen". Ook de PVV stemde voor dat plan, omdat het volgens die partij wel een verbetering van positie van dieren betekent.
Die doelen voor dierenwelzijn moeten in 2040 gehaald worden, staat in het aangenomen voorstel. De politiek kan samen met de sector afspreken hoe dat er precies uit gaat zien [bron].
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.
Reactie plaatsen
Reacties