Corona parlementaire enquête

Gepubliceerd op 16 februari 2024 om 13:10

Na de motie van Geert Wilders (PVV) op 13 december 2023 zijn op 30 januari 2024 de Kamerleden van de parlementaire enquêtecommissie Corona benoemd.

Leden parlementaire enquêtecommissie Corona

De parlementaire enquêtecommissie Corona bestaat uit de volgende leden:

  • Peter Smitskam (PVV)
  • Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA - ondervoorzitter)
  • Daan de Kort (VVD - voorzitter)
  • Rosanne Hertzberger (NSC)
  • Claudia van Zanten (BBB
  • Pepijn van Houwelingen (FVD)

Parlementaire enquêtecommissie van start

6 februari 2024

De constituerende vergadering op dinsdag 6 februari markeert de officiële start van de parlementaire enquêtecommissie Corona. Kamerlid Daan de Kort (VVD) is gekozen als voorzitter van de commissie. Kamerlid Anita Pijpelink (GroenLinks/PvdA) wordt ondervoorzitter. Conform de motie Wilders c.s. gaat de commissie eerst het onderzoeksvoorstel van de Tijdelijke commissie Corona bespreken en kijken of er behoefte is om het eventueel aan te passen. Als de commissie besluit het onderzoeksvoorstel aan te passen, dan wordt het gewijzigde voorstel voorgelegd aan de Kamer.

Tweeledige enquête

Na zijn verkiezing nam de nieuwe voorzitter het woord: "We gaan een bijzondere taak met elkaar volbrengen. De aanleiding voor het starten van een parlementaire enquêtecommissie was de motie Wilders. Wij gaan met het onderzoeksvoorstel van de Tijdelijke commissie Corona aan de slag. De motie biedt de mogelijkheid om wijzigingen aan te brengen, daarover zullen wij in gesprek gaan. Eventuele wijzigingen zullen we vanzelfsprekend aan de Kamer voorleggen. Succes aan de leden en zeker ook aan de ambtelijke staf. Corona had impact op ons allemaal, we moeten lessen trekken voor de toekomst. Ik sluit de vergadering af met de woorden: succes, constructiviteit en wijsheid."  

Forum voor Democratie

In deze video zie je dat de beëdiging van Pepijn van Houweling voor commotie zorgt. Jan Paternotte van D66 vraagt zich af of de vervanging van Jansen door Van Houwelingen in strijd is met de eed.

Kamervoorzitter afscheid Kamerlid Freek Jansen (Forum voor Democratie)

Na de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 heeft Forum voor Democratie drie Leden in de Tweede Kamer, namelijk Thierry Baudet, Gideon van Meijeren en Freek Jansen. Voor de parlementaire enquête over corona staat Freek Jansen voor een half jaar zijn zetel af aan Pepijn van Houwelingen.

Geert Wilders (PVV) dient motie in parlementaire enquête coronacrisis

Op 13 december 2023 dient Geert Wilders van de PVV een motie in om een enquêtecommissie Corona in te stellen. De medeindieners zijn

Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), Pieter Omtzigt (NSC), Caroline van der Plas (BBB), Joost Eerdmans (JA21), Chris Stoffer (SGP), Peter Grinwis (ChristenUnie), Thierry Baudet (Forum voor Democratie), Henri Bontenbal (CDA), Jimmy Dijk (SP), Rob Jetten (D66) en Marieke Koekoek (Volt). De motie is met 150 stemmen door de Tweede Kamer aangenomen.

36 471

Kabinetsformatie 2023

Nr. 6

MOTIE VAN HET LID WILDERS C.S.

Voorgesteld 13 december 2023 De Kamer,

gehoord de beraadslaging,

besluit op basis van artikel 2 van de Wet op de parlementaire enquête, een enquêtecommissie Corona in te stellen met als opdracht het onderzoeksvoorstel van de tijdelijke commissie corona (36 142, nr. 2);

verzoekt de fracties binnen vier weken aan te geven welk lid, welke leden zij voordragen als lid van de parlementaire enquêtecommissie;

verzoekt de commissie van start te gaan met de externe onderzoeken en vervolgens de Kamer mogelijk beperkte wijzigingen/inkortingen van het onderzoeksvoorstel voor te leggen,

en gaat over tot de orde van de dag.

28 juni 2023

De parlementaire enquête naar de coronacrisis is voorlopig uitgesteld. Er zijn te weinig partijen in de Tweede Kamer die momenteel afgevaardigden willen leveren.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.