Hoe gaat het met de formatie?

Gepubliceerd op 7 februari 2024 om 19:19

Pieter Omtzigt van Nieuw Sociaal Contract stapt op dinsdag 6 februari 2024 uit de formatiegesprekken.

pieter omtzigt, geert wilders, ronald plasterk, dilan yesilgoz en caroline van der plas

NSC-leider Pieter Omtzigt nodigt drie journalisten uit om het nieuws te delen, daarna stuurt hij een brief aan de pers en de NSC-leden. Omtzigt stuurt een appje naar de informateur en zijn gesprekspartners met dezelfde boodschap. Later die avond verklaart hij zijn besluit aan de talkshowtafel bij Jeroen Pauw. Na zijn optreden bij Pauw vertrekt Omtzigt naar zijn woonplaats Enschede en laat alle betrokkenen, zoals de informateur en gesprekspartners, journalisten en niet op de laatste plaats zijn kiezers, verbijsterd achter. Op maandag 12 februari 2024 overhandigt Ronald Plasterk zijn verslag aan de Tweede Kamer en op woensdag 14 februari 2024 debatteert de Tweede Kamer over dit verslag.

Pieter Omtzigt maakt einde aan onderhandelingen

7 februari 2024

Dinsdag 6 februari 2024 zal, wat de Nederlandse politiek betreft, de geschiedenisboeken ingaan als de dag dat Pieter Omtzigt de gesprekken aan de formatietafel beëindigt. Pieter Omtzigt wilde weten welke financiële lijken er in de kast liggen. Tussen 23 en 31 januari 2024 zijn er 21 brieven over de financiële situatie naar Ronald Plasterk gestuurd. Plasterk heeft deze stukken niet meteen doorgegeven aan de gesprekspartners. Op maandagmorgen 6 februari mocht Omtzigt de brieven uiteindelijk in vertrouwen lezen. Omdat 'financiën' nog een belangrijk onderwerp van gesprek was, was Omtzigt van mening dat de stukken meteen naar de formatietafel gestuurd moesten worden.

Dat de informateur, Wilders, Yesilgöz en Van der Plas verrast waren door de actie van Omtzigt zie je in de video. Journalisten proberen antwoorden te krijgen van de nummer twee van NSC, want Pieter Omtzigt is nergens te vinden. Omtzigt blijkt aan de talkshowtafel van Humberto Tan te zitten om uit te leggen waarom hij de gesprekken beëindigd hebben.

Detail: op het moment dat Pieter Omtzigt bij RTL4 zijn verhaal doet, hebben de gesprekspartners slechts een WhatsApp van de NSC-leider ontvangen over het beëindigen van de gesprekken.

6 februari 2024

Het is de laatste week dat ze kunnen besluiten of verder praten zin heeft. Met name NSC-leider Pieter Omtzigt lijkt te twijfelen of hij met PVV-leider Geert Wilders in een kabinet wil, lees je op NU.nl.

"We gaan gewoon verder", zei Omtzigt dinsdag. Verder wilde hij niets zeggen over de voortgang. Maandag 5 en dinsdag 6 februari spreken de kopstukken van de vier partijen elkaar zonder informateur Ronald Plasterk. Uiterlijk volgende week maandag moet Plasterk zijn bevindingen naar de Tweede Kamer sturen. Er is dus niet veel tijd meer.

Twijfels bij Pieter Omtzigt

Dat Omtzigt twijfelt, is geen geheim. Begin december werd hij gefotografeerd met een memo waarop stond dat hij niet met de PVV in een kabinet wil. Voor zijn partij is het uitgangspunt tijdens de onderhandelingen altijd geweest dat het kabinet zich anders gaat verhouden tot de Tweede Kamer. NSC pleit voor meer afstand tussen de twee organen. Daarbij zou het normaal moeten zijn dat een kabinet bestaat uit vakministers die niet lid zijn van een politieke partij.

Ook heeft Omtzigt grote zorgen over het waarborgen van de grondrechten met de PVV aan het roer. "Voor mij is de Grondwet de ondergrens", zei Omtzigt daar aan het begin van de formatie al over. Het lijkt er niet op dat de bezwaren zijn weggenomen.

Wilder, Yesilgöz en Van der Plas positief over formatiegesprekken

Het was opvallend dat Omtzigt maandagavond niets van zich liet horen, nadat Wilders, Dilan Yesilgöz (VVD) en Caroline van der Plas (BBB) zich op X positief hadden uitgelaten over de voortgang van de formatiegesprekken.

"Ik vind dat de inzet van de partijen die nu onderhandelen dan ook echt moet zijn om er samen uit te komen. Dat moet ook echt gaan lukken", schreef Wilders. Hij kreeg direct bijval van Yesilgöz en Van der Plas. Omtzigt reageerde als enige niet. Een woordvoerder van de partij is sinds maandagavond niet meer bereikbaar.

bericht op x van wilders en yesilgöz
bericht van van der plas en yesilgöz

Laurens Dassen van Volt vraagt zich op X af waar de reactie van Pieter Omtzigt blijft.

31 januari 2024

In de video van 31 januari 2024 praat Wouter de Winther van De Telegraaf je bij.

Financiële tegenslagen waarom Omtzigt opgestapt is

In deze video zie je een fragment uit het Kamerdebat waarin het verslag van Plasterk wordt besproken. Pieter Omtzigt somt een aantal financiële tegenvallers, waarover de Kamer niet is geïnformeerd. Rob Jetten (D66) is het er duidelijk niet mee eens.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.