Kabinet wil het woord 'moeder' schrappen

Gepubliceerd op 4 maart 2024 om 14:25

Het demissionaire kabinet wil het woord 'moeder' schrappen. 

demissionair minister van Binnenlandse Zaken Hugo de Jonge (CDA)

Geen 'moeder' maar 'ouder uit wie het kind geboren is'

Op maandag 4 maart 2024 bericht het Algemeen Dagblad dat het kabinet van plan is om het woord 'moeder'  in het bevolkingsregister te vervangen door de term 'ouder uit wie het kind geboren is'. Demissionair staatssecretaris Maarten van Ooijen (ChristenUnie) van Volksgezondheid, Welzijn en Sport is verrast door het voornemen van zijn eigen kabinet om het woord ‘moeder’ in het bevolkingsregister te vervangen door de term ‘ouder uit wie het kind geboren is’. De ChristenUnie is verrast, maar SGP is echt boos.

Wat is het kabinet?

Het kabinet zijn de ministers en de staatssecretarissen.

De wijziging van het woord 'moeder' staat in verzamelwet

Het kabinet wilde in het bevolkingsregister het woord ‘moeder’ vervangen door de term ‘ouder uit wie het kind is geboren’. Deze wijziging staat namelijk in een zogenoemde verzamelwet. Een verzamelwet is een wet waarmee in één klap meerdere aanpassingen aan bestaande wetten worden gedaan. Het gaat in deze wet vooral om ‘verschrijvingen’, ‘gebreken’ en ‘onjuiste verwijzingen’ die worden rechtgezet – zo wordt bijvoorbeeld een puntkomma veranderd in een komma. In de ambtelijke adviezen aan de minister over het wetsvoorstel staat onder het kopje ‘politieke context’ dat het ‘niet in de lijn der verwachting’ ligt dat ‘dit tot veel discussie in de Kamer zal leiden’. "Het wetsvoorstel bevat enkel technische wijzigingen”, schrijven ambtenaren aan minister De Jonge.

Medewerker SGP ontdekte wijziging woord 'moeder'

Maar een medewerker van SGP-Kamerlid André Flach merkte de wijziging van het woord 'moeder' op. Hij vond dat ‘een uiterst gevoelige wijziging’ door het kabinet wordt ‘weggemoffeld’. De orthodox-christelijke SGP was boos. SGP-Kamerlid André Flach spreekt van ‘een verregaande inhoudelijke wijziging’. ,"Het is buitengewoon kwalijk dat de regering deze aanpassing in een verzamelwet heeft verstopt.” André Flach wilde een debat met demissionair minister Hugo de Jonge.

Wat is de regering?

De regering bestaat uit de koning en de ministers

Waarom deze wijziging?

De wijziging is volgens de toelichting bij het wetsvoorstel het gevolg van een eerdere aanpassing van het besluit burgerlijke stand uit 2022. Toen werd er een uitzondering mogelijk voor transgender personen die een kind krijgen, bijvoorbeeld iemand die nog wel de biologische geslachtskenmerken heeft van een vrouw, maar juridisch al als man staat geregistreerd. In dat geval komt op de geboorteakte geen ‘moeder’ te staan, maar ‘ouder uit wie het kind is geboren’.

In 2021 benadrukte het kabinet juist dat er geen andere aanpassingen in wetten nodig waren. Toenmalig minister Sander Dekker (VVD) voor Rechtsbescherming schreef dat het ‘niet proportioneel is’ om het afstammingsrecht ‘verdergaand aan te passen’. "De ouder uit wie het kind geboren wordt, is in vrijwel alle gevallen een vrouw.”

André Flach: ,,Nu willen ze de aanduiding toch voor iedereen schrappen, terwijl er voor een kleine groep al een oplossing is.”

Geen reactie van ministerie van Binnenlandse zaken

Het ministerie van Binnenlandse Zaken zei eerder niet te kunnen reageren op de vraag waarom het woord ‘moeder’ nu toch in een wet wordt geschrapt terwijl het kabinet eerder stelde dit niet te gaan doen. Een woordvoerder van het ministerie zegt: "De SGP heeft Kamervragen gesteld en dan mogen we geen antwoord geven op vragen van de pers. Want het parlement moet eerst worden beantwoord.”

Wat is het parlement?

Het begrip 'parlement' wordt in twee betekenissen gebruikt:

1. Parlement als volksvertegenwoordig; meestal wordt dan de Tweede Kamer bedoeld

2. Het parlement is de Eerste Kamer en de Tweede Kamer, oftewel Staten-Generaal

Reactie demissionair minister Hugo de Jonge (CDA)

Hugo de Jonge reageert op X na de publicatie van het Algemeen Dagblad: "Een onnodige fout die wordt rechtgezet door een nota van wijziging aan de @2eKamertweets. Het woord 'moeder' is prachtig en verdient een plek in onze wet. En nu weer aan het werk!

Reactie ChristenUnie

“Dit kwam als complete verrassing toen ik het AD opensloeg”, reageert Van Ooijen (ChristenUnie) in Goedemorgen Nederland op NPO 1. “Ik heb geen idee wat hier precies achter zit. Ik weet ook niet wat minister Hugo de Jonge in gedachten heeft”, zegt de bewindsman. “Ik ben voor moeders. Ik zou zeggen: houden zo.”

Wat is een bewindspersoon

Een minister of staatssecretaris wordt ook wel bewindspersoon genoemd. Een andere benaming voor een mannelijke minister of staatssecretaris is een bewindsman. En je raadt het al: een andere benaming voor een vrouwelijke minister of staatssecretaris is een bewindsvrouw.

Wijziging woord 'moeder' is een pijnlijke aanpassing

Ook opvoedkundige Marina van der Wal, te gast in Goedemorgen Nederland, heeft kritiek op de voorgenomen wijziging. “Er zijn ook heel veel moeders waarbij het kind in het hart geboren is. Je hebt bonusmoeders, moeders die een kind geadopteerd hebben. Ik vind de aanpassing pijnlijk.” Van der Wal vervolgt: “Ik denk dat je een hele groep overslaat, ook de transgendermoeders. Ze denk dat het laatste woord hierover nog niet gezegd is. Want het ministerie van Binnenlandse Zaken kan tegen het AD niet zeggen waarom het woord ‘moeder’ wordt geschrapt, terwijl het kabinet hier eerder tegen was.

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.