Covid: wat zijn de standpunten van de politieke partijen?

Gepubliceerd op 22 december 2023 om 13:47

Wat zijn de standpunten van de politieke partijen over onderwerpen die betrekking hebben op het coronavirus en post-covid. Dit is een 'levend' artikel dat telkens bijgewerkt wordt. Zodat jij weet welke partij bij jou past. 

tijdlijn corona 2020

D66

In 2020 brak het coronavirus, ook wel COVID-19 genoemd, uit. Voor sommige mensen is dit virus niet meer dan een griepje, voor anderen is het virus dodelijk. De overheid nam ingrijpende maatregelen om verspreiding van het virus te minimaliseren, zoals een verplichte vaccinatie en lock-down. Deze maatregelen zorgden voor een tweedeling in de maatschappij. Wat zijn de standpunten van de politieke partijen rondom corona of covid-19?

D66 minister van Gezondheid Ernst Kuipers

Na de verkiezingen van 2021 leverde D66 de minister voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport Ernst Kuipers. Voorheen was Kuipers lid van het OMT, het Outbreak Management Team. Het OMT adviseerde de overheid over de maatregelen die genomen moest worden om verspreiding van het coronavirus te minimaliseren. 

Ruim € 32 miljoen extra voor onderzoek post-COVID

Op 1 juni 2023 kondigt Minister Kuipers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) de start aan van een nationaal expertisenetwerk post-COVID en een meerjarig onderzoeksprogramma post-COVID. Het expertisenetwerk en het onderzoeksprogramma vallen onder het programma ‘Onderzoek en kennisdeling post-COVID’ waarvoor € 32 miljoen extra beschikbaar wordt gesteld voor de periode 2023 tot en met 2026. Het programma moet ervoor zorgen dat kennis en expertise rondom post-COVID wordt vergroot en gedeeld, met als doel om perspectief te bieden aan mensen met post-COVID. ZonMw gaat dit programma de komende maanden verder ontwikkelen.

€ 0 voor behandelcentra post-COVID

Ongeveer 900.000 mensen lijden aan het post-COVID-syndroom. Zij kampen met langdurig ernstige klachten na besmetting met het coronavirus. De patiënten hebben behoefte aan gerichte zorg, want hun leven is ernstig verknald door het post-covid-syndroom. In een interview met Kassa van BNNVARA maakt demissionair minister Ernst Kuipers duidelijk dat hij geen vrijmaakt voor behandelcentra voor mensen die lijden aan post-covid. Hij verwijst de patiënten naar de reguliere gezondheidszorg. 

Minister Kuipers gaf onjuiste informatie over audiobestanden van OMT

20 oktober 2022 De minister van Gezondheidszorg (D66) meldde dat er geen geluidsopnamen bewaard waren van de vergaderingen van het OMT over corona. Maar deze uitspraak bleek niet waar. Want er waren wél geluidopnamen bewaard gebleven.

Kuipers schrijft in een brief aan de Tweede Kamer dat hij dat niet wist en dat het ook niet de bedoeling is dat opnamen worden bewaard. De regel is dat audio wordt vernietigd zodra het verslag van een OMT-vergadering klaar is. De Kamer is verontwaardigd, wil meer informatie en gaat zo snel mogelijk na het herfstreces in debat met de minister.

Kuipers betreurt dat hij er niet van op de hoogte was dat er onbedoeld toch opnamen bewaard zijn gebleven. Het gaat om ongeveer dertig fragmenten en die liggen op zijn eigen departement, is hem pas vorige week gebleken. De fragmenten gaan over de periode juni 2020 tot en met maart 2021, toen het OMT over corona vergaderde.

BRIEF VAN DE MINISTER VAN VOLKSGEZONDHEID, WELZIJN EN SPORT
Aan de Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Den Haag, 19 oktober 2022
De afgelopen maanden heb ik op verschillende momenten antwoorden gegeven op Kamervragen over geluidsopnamen van vergaderingen van het Outbreak Management Team (hierna: OMT), laatstelijk nog tijdens het dertigledendebat op 24 mei (Handelingen II 2021/22, nr. 83, item 25) en 4 oktober jongstleden (Handelingen 2022/23, nr. 7, Dertigledendebat over de staat van het hotspotarchief COVID-19).

In mijn reactie op de betreffende vragen heb ik mede aangegeven dat dergelijke opnamen – na het definitief vaststellen van het verslag – worden verwijderd.

Audiobestanden OMT-vergaderingen
Via deze brief informeer ik u dat recent helaas duidelijk is geworden dat er toch nog geluidsfragmenten van OMT-vergaderingen aanwezig blijken te zijn, namelijk bij het kerndepartement van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (hierna: VWS). De oorzaken liggen in het niet tijdig opvolgen van het hiervoor geldende protocol door het RIVM. In dit protocol is opgenomen dat geluidsopnamen na het definitief vaststellen van het verslag worden verwijderd. Vervolgens zijn er ook geluidsbestanden onverhoopt verzameld als onderdeel van grote hoeveelheden relevante COVID-19-data en documenten ten behoeve van openbaarmaking via de Wet open overheid (Woo). Dit gebeurt middels een geautomatiseerd proces van documenten- en dataoverdracht van het RIVM aan VWS.

Ik betreur het dat ik op bovengenoemde momenten niet over deze informatie beschikte waardoor ik dit op dat moment niet met u kon delen.

Hieronder vindt u een toelichting op de achterliggende oorzaken van deze gang van zaken. Lees de hele brief van de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de website van de Tweede Kamer

Minister van D66 wil audiotapes niet openbaar maken

Op 22 oktober 2022 schrijft WNL het volgende: "De nu beschikbare tapes wil Kuipers wel bewaren, maar evenwel niet openbaar maken in het belang van de Staat. Hij vindt het niet goed als de leden van het OMT zich niet meer vrij durven te uiten als ze weten dat later alles publiek wordt. Dat is niet goed voor de gedachtevorming en als het OMT niet goed functioneert, raakt dat het belang van de Staat en van de maatschappij, aldus minister Ernst Kuipers."

"De SP probeerde donderdag tevergeefs een debat te regelen, omdat Kuipers de Kamer meerdere keren verkeerd informeerde. “Is de minister nog wel in control?” vroeg SP-Kamerlid Maarten Hijink zich af. Ook de PVV en andere oppositiepartijen wilden hiervoor het begrotingsdebat van donderdag verplaatsen. Maar een meerderheid wilde eerst meer informatie en snel na het herfstreces een debat. VVD en CDA wilden de kwestie betrekken bij een ander debat."

opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat de politieke partijen beloven, wat de politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet welke partij bij jou past.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.