NPO laat Trouw-columnist aan het woord: Omtzigt en Timmermans zijn niet geschikt

Gepubliceerd op 19 november 2023 om 22:39

Het NPO-programma 'WNL op Zondag' laat columnist Sylvain Ephimenco van het dagblad Trouw aan het woord: "NSC-leider Pieter Omtzigt is niet geschikt. De partij zal de laatste dagen voor de verkiezingen nog meer zetels kunnen verliezen. "Frans Timmermans van GroenLinks-PvdA is verkeerd gecast", volgens de Trouw-columnist. En het hoofddoekje van Esmah Lahlah vindt de columnist vervelend. Onder de tekst kun je het interview met Ephimenco terugkijken.

columnist Sylvain Ephimenco van het dagblad Trouw

Omtzigt wordt afgestraft vanwege uitsluiting PVV

De Nederlandse Publieke Omroep, NPO, heeft de columnist gevraagd om naar de campagne te kijken. Ephimenco begint met de constatering dat er in de politiek sprake is van een gebrek aan stabiliteit. "Nieuwe partijen schieten als paddenstoelen uit de grond en verdampen dan weer." De columnist doelt op Forum voor Democratie in 2019 en de BBB tijdens deze verkiezingen. "Ik heb het gevoel dat hetzelfde gebeurt met Pieter Omtzigt." Volgens Ephimenco heeft Omtzigt fouten gemaakt. "Want hij twijfelt over het premierschap en hij is de enige partij die de PVV uitsluit." De columnist benadrukt dat hij geen waardeoordeel heeft over de PVV. Maar hij benadrukt dat Nieuw Sociaal Contract de enige partij van de mogelijke coalitiepartijen is, die de PVV uitsluit en de kiezers straffen hem hierop af."

Pieter Omtzigt, leider Nieuw Sociaal Contract

Ook GroenLinks-PvdA sluit PVV uit

De uitspraak van columnist Sylvain Ephimenco is niet geheel juist. Want ook de leider van GroenLinks-PvdA Frans Timmermans sluit Geert Wilders van de PVV uit. De Volkskrant kopt op 17 november 2023 het artikel: "Frans Timmermans sluit behalve Forum (voor Democratie, red.) en PVV geen partij uit. Maar bij de VVD zie ik geen enkel besef van wat ze hebben aangericht."

Omtzigt is niet gemaakt voor politieke leiding

"De mensen hebben gewoon een verkeerd beeld van de vechter, die zich in dossiers kan vastbijten. Maar die man is niet gemaakt voor politieke leiding", gaat Ephimenco verder. "Dat zie je aan een heleboel facetten van de personage. Hij twijfelt over een heleboel dingen. Gisteren had hij moeten reageren op de peilingen, maar hij had een privé-aangelegenheid." De columnist is van mening dat 'een gebakje eten met je vrouw' belangrijk is, maar drie dagen voor de verkiezingen....

Ephimenco: "In de laatste week voor de verkiezingen zie je een tendens. En de tendens voor Omtzigt is gewoon niet goed, het is gewoon neerwaarts. Misschien worden het zelfs 10 zetels." "Maar dat is nattevingerwerk, want ik ben geen peiler", sluit Ephimenco zijn oordeel over Pieter Omtzigt af. 

Frans Timmermans is verkeerd gecast

Volgens columnist Sylvain Ephimenco is de leider van GroenLinks-PvdA verkeerd gecast. "Het is een sympathieke man, hij is kundig, maar is niet op zijn plek in deze campagne. Frans Timmermans heeft geen enkele kans." "De linkse combinatie werd gepresenteerd als iets nieuws, als iets moois. Maar het was puur cosmetisch. Want de partij had twee nederlagen geleden bij de laatste verkiezingen", zegt de columnist. Sylvain Ephimenco wil niet te veel over de nummer 2 van GroenLinks-PvdA zeggen, want hij vindt het hoofddoekje van Lahlah vervelend. Dat onderwerp wordt verder niet besproken, want 'dat is haar eigen keuze'.

Frans Timmermans, leider GroenLinks-PvdA

Esmah Lahlah, de nummer 2 van GroenLinks-PvdA

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.