Wat is een democratie?

Gepubliceerd op 14 december 2023 om 21:13

In een democratie ligt de macht bij het volk. Dat wil zeggen dat iedereen mag meebeslissen over het bestuur van het land. 

Willem Boutkan in de Tweede Kamer

Democratische verkiezingen

In een indirecte democratie zoals Nederland stem je op volksvertegenwoordigers. Zij maken beslissingen over het land in onze plaats. Wij hebben op 22 november 2023 de Tweede Kamerleden gekozen. Maar we kiezen ook de leden van de Provinciale Staten en de gemeenteraad.

Verkiezingen zijn democratisch als:

  • je zelf mag bepalen op wie je stemt
  • je uit meerdere partijen mag kiezen
  • iedereen met een Nederlands paspoort en ouder dan 18 jaar mag stemmen
  • er om de zoveel jaar een nieuwe verkiezing is
  • je niet hoeft te vertellen op wie je stemt
  • de uitslag eerlijk verloopt

Iedereen dezelfde regels

Iedereen moet zich in een democratie aan dezelfde regels houden. Of het nou om jou gaat of om de premier van Nederland: volgens de wet heeft iedereen dezelfde rechten en plichten.

Grondwet

De belangrijkste rechten staan in de Grondwet. Denk aan het discriminatieverbod, de vrijheid van godsdienst en levensovertuiging, de vrijheid van meningsuiting en het demonstratierecht.

Grondrechten als het kiesrecht en het demonstratierecht zorgen ervoor dat je van je kan laten horen. Je hoeft bijvoorbeeld niet bang te zijn dat je voor je mening in de gevangenis belandt.

De Tweede Kamer is het hoogste orgaan, maar het Torentje beslist

Pieter Omtzigt is een maand voor de Tweede Kamerverkiezingen 2023 te gast bij Nieuwsuur. In dat programma legt hij uit dat er door de regering (=koning en ministers, red) geld uitgegeven wordt zonder toestemming te vragen aan de Tweede Kamer. Terwijl we in de video van NPO Kennis zien dat de beslissingen genomen worden door de volksvertegenwoordigers, zoals de leden van de Tweede Kamer.

Nieuw Sociaal Contract

Met zijn nieuwe partij Nieuw Sociaal Contract wil Pieter Omtzigt de macht weer terugbrengen naar de Tweede Kamer. Want dat is het hoogste orgaan in de Nederlandse democratie.

Is dit democratie of regeren vanuit het Torentje?

Rutte dreigt met opstappen demissionair kabinet over Oekraïne-motie

Op 13 december 2023 bericht RTL Nieuws:

Commotie in de Kamer gisteravond tijdens het Oekraïne-debat. Een deel van de Kamer wilde een motie indienen waardoor een voorgenomen steunpakket voor Oekraïne mogelijk niet door zou kunnen gaan. Demissionair premier Rutte dreigde op voorhand de motie niet uit te zullen voeren en zei:

"Als de motie aangenomen wordt (oftewel de Tweede Kamer zegt: 'ja, dat gaan we doen', red.), en u wilt dat ik hem uitvoer.... dat ga ik niet doen. Dan moet ik u een motie van wantrouwen indienen en dan zal het hele kabinet (=ministers en staatssecretarissen, red.) opstappen, daar kunt u vanuit gaan."

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.