Tweede Kamer bijeen voor besluit hertelling

Gepubliceerd op 7 december 2023 om 14:15

De Tweede Kamer komt zaterdagochtend bijeen voor een besluit over een eventuele hertelling van een aantal van de op 22 november uitgebrachte stemmen. Kamerleden zijn vrijdagavond op de hoogte gebracht, bericht NU.nl op vrijdagavond 1 december 2023.

Afbeelding NU.nl

Vergadering in Tweede Kamer over hertelling

Onder meer Pieter Omtzigt van NSC en BBB-leider Caroline van der Plas maken melding van de geplande plenaire vergadering over een een mogelijk hertelling van stemmen.

"Bij mijn weten uniek, in ieder geval sinds ik op het Binnenhof rondloop", schrijft Menno de Bruyne, de voorlichter van de Tweede Kamerfractie van de SGP, op X. De Bruyne is al 36 onderdeel van de Haagse politiek.

Vier stembureau's in Tilburg

Volgens VVD-Kamerlid Ulysse Ellian zijn er bij vier stembureaus in Tilburg "onverklaarbare telverschillen" geconstateerd, waardoor een aantal hertellingen nodig zijn. Daarover zal de Kamer zaterdagochtend moeten beslissen.

Tweede Kamer beslist: hertelling bij vier stembureaus in Tilburg

De stemmen die zijn uitgebracht in vier stembureaus in Tilburg worden opnieuw geteld. Dat heeft de Tweede Kamer tijdens een uitzonderlijke vergadering vandaag besloten. De kans is overigens klein dat door de hertelling de zetelverdeling in de Kamer zal veranderen.

De commissie had op de stembureaus in de Brabantse stad 'een onverklaarbaar telverschil van meer dan 15 stemmen in de vaststelling van de uitslag geconstateerd'.

Onderzoek naar telverschil in Tilburg

Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken laat de gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil in vier stembureaus in Tilburg onderzoeken. Het onderzoek moet aantonen 'hoe deze situatie zich heeft kunnen voordoen' en wat ervan kan worden geleerd. Ook moet duidelijk worden of de gehanteerde werkwijze en de protocollen voor het tellen en hertellen van de stemmen verder verbeterd kunnen worden.

De Tweede Kamer steunde een verzoek van Kamerlid Pieter Omtzigt om de gang van zaken te onderzoeken. De Jonge schrijft in een brief aan de Kamer dat hij ook vindt dat er onderzoek moet plaatsvinden en laat dit door een extern bureau doen. Het onderzoek wordt meegenomen met de algemene evaluatie van de verkiezingen, die naar verwachting uiterlijk 1 april aan de Tweede Kamer wordt aangeboden.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.