Gezondheidszorg: Menzis wil vrijwillig eigen risico afschaffen

Gepubliceerd op 9 november 2023 om 21:15

Op 26 september 2023 maakte DSW als eerste zorgverzekeraar de premie voor 2024 bekend, namelijk € 149 per maand. Op 9 november volgde coöperatie Menzis met de bekendmaking van de maandelijkse premie: € 146,75. Dat is € 5,50 per maand meer dan in 2023. De premie van Menzis is dan wel lager dan de premie van DSW, maar ook Menzis maakt zich zorgen over de stijgende zorgkosten. De coöperatie zou graag zien dat het vrijwillig eigen risico afgeschaft wordt. 

man in het ziekenhuis en gaat liggen om een scan te maken

Premie zorgverzekering duurder

Coöperatie Menzis verhoogt de premie voor de basisverzekering dus met 5,50 euro. Het demissionaire kabinet maakte op Prinsjesdag bekend dat de premie voor de basisverzekering € 12 per maand duurder zou worden.

Het is Menzis gelukt om de premie met 'maar' € 5,50 te verhogen, door scherp te kijken naar hun uitgaven. Topman Dirk Jan Sloots geeft ook aan dat de zorgkosten stijgen door de groeiende vraag naar zorg, dure behandelingen en de stijgende kosten door inflatie. 

Waarom is de zorg zo duur?

De stijgende zorgkosten zijn niet alleen een gevolg van de vraag, de dure behandelingen en de stijgende kosten. Ook artsen hebben de mogelijkheid om op eenvoudige wijze hun portemonnee te vullen. Bekijk hieronder de video van NPO Kennis. De effecten van de marktwerking in de zorg lees je in het artikel Gezondheidszorg: Premie zorgverzekering in 2024 € 149?  

Vrijwillig eigen risico niet solidair

Menzis wil van het vrijwillig eigen risico af dat mensen in ruil voor premiekorting kunnen nemen, omdat die regeling niet solidair is. Het zijn namelijk de gezonde en mensen met spaargeld die gebruik maken het vrijwillig eigen risico. Ik leg je uit hoe het werkt. 

Verplicht eigen risico

De overheid heeft bepaald dat iedereen een verplicht eigen risico van € 385 moet betalen. Dus als je een specialist in het ziekenhuis bezoekt of bijvoorbeeld medicijnen gebruikt, dan moet je de eerste € 385 zelf betalen. Daarna vergoedt je zorgverzekering de rekeningen van de specialisten, medicijnen enz. 

Vrijwillig eigen risico

Als je gezond bent en het geluk hebt, dat je nooit naar het ziekenhuis hoeft, dan kun je bovenop de € 385 eigen risico nog een vrijwillig eigen risico van bijvoorbeeld € 500 of € 800. Dan betaal je dus de eerste € 885 of € 1.185 zelf als je zorg nodig hebt. Je krijgt dan van een zorgverzekeraar een korting op je premie. 

Een vrijwillig eigen risico is alleen gunstig voor:

  • gezonde mensen
  • mensen met minimaal € 885 of € 1.185 op de (spaar)rekening

Solidariteitsbeginsel

Dirk Jan Sloots van Menzis noemt het vrijwillig eigen risico niet solidair. Daarmee doelt hij op het solidariteitsbeginsel. Het solidariteitsbeginsel houdt in dat de sterkeren in een samenleving de zwakkeren steunen. Maar door het vrijwillig eigen risico betalen de rijkere mensen minder premie dan mensen met een minder goed gevulde spaarrekening. En dat is natuurlijk niet eerlijk.

GroenLinks-PvdA afschaffen vrijwillig eigen risico

Ook GroenLinks-PvdA wil het vrijwillig eigen risico afschaffen, zodat gezonde, rijkere mensen net zoveel zorgpremie betalen als mensen die vaker zorg nodig hebben en zo'n hoog eigen risico niet kunnen betalen.

Eigen risico in verkiezingsprogramma Tweede Kamerverkiezingen 2023

Wat de plannen met het eigen risico zijn van de politieke partijen lees je in het artikel Standpunten van de partijen: eigen risico.

Overstappen zorgverzekeraar

We kunnen vanaf 1 januari 2024 weer kiezen voor een andere zorgverzekeraar. De zorgverzekeraars zijn verplicht om uiterlijk zondag 12 november 2023 hun premie voor 2024 bekend te maken. En vanaf dat moment branden ook de reclamecampagnes weer los om zoveel mogelijk mensen te verleiden over te stappen naar hun zorgverzekering.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.