Belang van Nederland: belasting is diefstal

Gepubliceerd op 5 november 2023 om 20:05

Nummer 44 op de kandidatenlijst van Belang van Nederland (BVNL) is Toine Manders (1969). Hij is een Nederlands jurist, ondernemer en anti-politicus. Als directeur van het Haags Juristen College heeft Toine Manders een naam opgebouwd op het gebied van belastingontwijking, estate planning, vermogensbescherming en oprichting en beheer van vennootschappen en trusts voor ondernemers, consultants en vermogende particulieren, zo’n 7000 vennootschappen in totaal. Het Haags Juristen College is bekend geworden met het adviseren van ongeveer 6000 weigeryuppen bij het ontwijken van de dienstplicht. Na het opschorten van de dienstplicht in 1996 gaan specialiseren in met name vennootschapsrecht en belastingontwijking. Eén van de grote doorbraken bij zijn werkzaamheden was het Inspire Art arrest, waarin het Europese Hof van Justitie tot het oordeel kwam dat iedere Europese ondernemer de vrijheid heeft zijn vennootschap in een andere lidstaat op te richten, en dus mag kiezen voor de lidstaat met het meest ondernemersvriendelijke vennootschapsrecht (bron).

Afbeelding De Gelderlander @RV

Inhoudsopgave

Belasting is diefstal

Toine Manders vindt belasting een vorm van diefstal. Want de overheid maakt inbreuk op het eigendomsrecht van de burgers door belasting te heffen, waren de woorden van Manders in 2017 tijdens een hoorzitting van de parlementaire ondervragingscommissie die onderzoek deed naar belastingontwijking.
“De staat komt aan haar geld door mensen te bedreigen met opsluiting in een hok.” Belang van Nederland plaatste deze video op 4 november 2023 op Instagram. 

Belastingheffing inbreuk op eigendomsrecht

De jurist stelt dat belasting 'gelegaliseerde roof is. Hij hielp duizenden Nederlanders hun vermogen te onttrekken aan de fiscus.
In 2014 werd hij opgepakt door de FIOD. Manders zegt zijn werk te hebben gedaan uit idealisme. Dat de overheid met belastingheffing inbreuk maakt op het eigendomsrecht is volgens hem een groot onrecht.

Hoorzitting Renske Leijten

Tijdens de hoorzitting vertelt Toine Manders aan Renske Leijten (SP) wat zijn visie op 'belasting' is. Lees je liever? De tekst vind je onder de video.

Renske Leijten: "U vindt belasting een vorm van diefstal?"

Toine Manders: "Ja."

Renske Leijten: "Met belasting zorgen wij voor faciliteiten voor alle burgers. Vind u dat een legitiem doel van belastingen?"

Toine Manders: "Nee."

Renske Leijten: "U woont nu in een sociale huurwoning?'

Toine Manders: "Ja."

Renske Leijten: "Mogelijk gemaakt...."

Toine Manders: "Mogelijk gemaakt?"

Renske Leijten: "Mogelijk gemaakt doordat anderen..."

Toine Manders: "Ja sorry, dat vind ik wel heel erg cru. Sorry, de overheid neemt alles af wat ik heb. Neemt mijn mijn huis af, zodat ik word gedwongen om in sociale flat te gaan wonen. En dan wilt u mij vertellen dat ik dankbaar moet zijn dat ze zo aardig zijn geweest om voor een sociale flat te zorgen?"

Renske Leijten: "Ik heb niet gezegd dat u dankbaar moet zijn."

Toine Manders: "Ik krijg een beetje een DDR-gevoel, moet ik zeggen, als u dat zegt."

Renske Leijten: "Gaan uw kinderen naar school?"

Toine Manders: "Dat is dezelfde redenatie, die ook werd gebruikt door de bestuurders van de DDR. U heeft een opleiding genoten op kosten van de Oost-Duitse staat. En nu wilt u vluchten. U bent asociaal. En dat is de redenering die ik hier bij u hoor. Ik vind het schokkend dat u dat durft te zeggen."

Renske Leijten: "Ik vroeg of u daar gebruik van maakte. Ik neem aan dat uw kinderen naar school gaan. Dat wordt betaald via belastinggeld. Vindt u dat een legitiem doel voor belastinggeld?"

Toine Manders: "Nou, ik wil daar best antwoord op geven, maar ik zie niet in wat dat bijdraagt aan de waarheidsvinding van deze commissie. Maar ik wil u best zeggen hoe ik daarover denk."

Renske Leijten: "Gisteren hadden wij hier een belastingadviseur en een hoogleraar, die alles weet van de inkomstenbelasting. Wat u ook pretendeert, die klanten helpt en informeert en begeleid. Maar die zegt: 'Ja, natuurlijk moet je wel belasting betalen'. Het zegt toch iets..."

Toine Manders: "Ik zal u vertellen hoe ik erover denk. Mijn visie is, dat ieder mens recht heeft op zijn eigen lijf en goed en dat ieder mens kan doen en laten wat hij wil, zolang hij geen inbreuk maakt op andermans lijf en goed. Dat is een fundamenteel mensenrecht, dat is het zelfbeschikkingsrecht. De overheid maakt daar op verschillende manieren inbreuk op. Waaronder door de militaire dienstplicht, die nog steeds niet is afgeschaft. En ook door middel van belastingheffing. Nou, ik heb mijn brood verdiend met het adviseren van militaire dienstplichtigen bij het ontwijken van militaire dienst. Omdat ik dat zag als een groot onrecht, een vorm van dwangarbeid, die wordt opgelegd aan onschuldigen. En toen die werd opgeschort, heb ik mijn aandacht verlegd naar belastingontwijking, omdat ik, uit diezelfde principes, ook vind dat belastingheffing een inbreuk is op het eigendomsrecht. Het recht om te beschikken over de vruchten van je arbeid. De overheid heeft dat geld vervolgens de eerste paar duizend jaar gebruikt ter verrijking van de Adel en de koning. Daarna is men het geld gaan weggeven, voor een deel aan het volk. Men heeft cadeautjes aan het volk uitgedeeld om daarmee de belasting even te legitimeren.  Maar die is daarmee niet gelegitimeerd. Je spreekt van roof als je eigendom wordt afgenomen onder bedreiging van geweld zonder dat je schade toegebracht die je weigert te vergoeden. En zonder dat je verplichtingen weigert na te komen die je vrijwillig bent aangegaan. En dat is precies wat de overheid doet als je belasting moet betalen volgens de regels die de staat oplegt.  En doet je dat niet... dan komen de mensen langs om je huis leeg te halen. En als je je ertegen verzet, dan word je als crimineel behandeld. Als je geen aangifte doet, dan word je maximaal vier jaar in een hok opgesloten voor het niet doen van aangifte. Dat is hoe de staat aan haar geld komt. Door mensen te bedreigen met opsluiting in een hok. En daar heb ik geen moeite mee als je dat doet met moordenaars, dieven, verkrachters, rovers, oplichters. Maar als je dat doet met onschuldige mensen die geen vlieg hebben kwaad gedaan... En zoals bijvoorbeeld dienstplichtigen zoals belastingbetalers dan is dat een heel groot onrecht. En dat grote onrecht: daar strijd ik tegen. En daarom heb ik niet alleen een heel groot deel van mijn leven besteed aan het spreiden van deze ideeën in de vorm van mijn politiek leiderschap van de Libertarische Partij. Maar heb ik ook besloten om mijn carrière te wijden aan het in bescherming nemen van individuen tegen het onrecht dat de staat hen probeert aan te doen. En het feit dat een deel van het geld niet wordt gebruikt door de politieke elite om haar eigen zakken te vullen, want een deel wordt gebruikt om cadeautjes uit te delen. Waar we niet om gevraagd hebben. Dat is geen legitimatie van roof."

Renske Leijten: "Ik stel vast dat u veel geld heeft verdiend."

Toine Manders: "Dat stelt u vast, want dat kunt u helemaal niet weten. En dat spreek ik ook bij deze tegen, dat ik er veel geld mee heb verdiend. Ik vind het ook heel raar dat u dat zegt. Hoe komt u daarbij?"

Renske Leijten: "U heeft geen geld verdiend met mensen adviseren, onder de wet uit te komen?"

Toine Manders: "Ik heb daar geld mee verdiend, maar ik heb daar niet veel geld mee verdiend."

Renske Leijten: "Nee, want U heeft geen vermogen in het buitenland staan?"

Toine Manders: "Nee precies."

Renske Leijten: "Ik ben klaar, voorzitter."

Wie is Toine Manders?

Leider van de Libertarische Partij

Manders was politiek leider van de Libertarische Partij (LP) van 1994 tot 2016, en nam deel als lijsttrekker aan de Tweede Kamerverkiezingen van 1994 en 2012. Ook trad hij op als landelijk voorzitter van 1994 tot 2014. Hij nam deel als lijstduwer aan de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2017. Manders is vice-voorzitter van IALP (International Alliance of Libertarian Parties). Het libertarisme is een politiek-filosofische stroming die streeft naar maximalisatie van economische en persoonlijke vrijheid voor het individu en minimalisatie van de overheid.

Belang van Nederland (BVNL)

Manders heeft zich verkiesbaar gesteld voor de Tweede Kamerverkiezingen van 22 november 2023 op de kieslijst van BVNL, met name vanwege het stemgedrag en het heldhaftige optreden van Wybren van Haga tijdens de Covid-tyrannie.

Parlementaire Commissie 2017

Manders trad op als getuige voor de Parlementaire Ondervragingscommissie Fiscale Constructies in juni 2017 naar aanleiding van de Panama Papers, waar Manders’ naam in voorkwam. Zijn scherpe argumentatie tegen belastingheffing zijn een hit op sociale media. Verschillende video's met ondertiteling in o.a. het Engels, Spaans, Portugees, Pools, Noors en andere talen zijn viraal gegaan en miljoenen keren bekeken.

Toine Manders in debat, in de media en als spreker

Manders ging in debat met o.a. minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken, minister Rita Verdonk van Vreemdelingenzaken en Integratie bij NPS, PvdA-Europarlementarier Paul Tang bij RTLZ en Radio 1, hoogleraar fiscale economie Leo Stevens bij BNR, CDA-kamerlid Pieter Omtzigt bij Radio 1, KRO-directeur Ton Verlind bij Radio 1, D66-kamerlid Boris van der Ham, en Emile Ratelband. Ook nam hij regelmatig deel aan het “Dwarse Denkers”-panel bij BNR.

Manders werd o.a. geïnterviewd door Frits Barend, Pieter Jan Hagens, Willemijn Veenhoven, Felix Meurders en Jan Roos voor Radio 1, door Paul van Liempt voor BNR en RTLZ, door Jort Kelder voor KRO’s “Bij ons in de BV”, door Roderick Veelo voor RTLZ, door Rutger Castricum voor Pownieuws, door Ancilla Tilia, Shoreh Feshtali en Pieter Stuurman voor Cafe Weltschmerz en door NOVA, TELEAC en Russia Today.

Ook werd Manders geïnterviewd door o.a. NRC, AD, FD, Volkskrant, Telegraaf, Trouw, Nederlands Dagblad, Katholiek Nieuwsblad, Parool, Eindhovens Dagblad, Humo, Elsevier, HP de Tijd, Vrij Nederland, Intermediair, Quote, Management Team, FEM Business, Bizz, De Zaak, Ondernemen!, Sprout en Zibb.

Manders sprak o.a. op de Neyenrode Business Universiteit, Erasmus Universiteit, Rotterdam School of Business en op de universiteiten van Aix-en-Provence, Leuven, Antwerpen en Brussel, en op conferenties in o.a. Berlijn, Marseille, Tanger, Puerto Rico, Kiev, Medellin, Los Angeles en Orlando.

Manders publiceerde artikelen in o.a. het Financieele Dagblad, Cayman Financial Review, Rendement, Fiscaal Rendement, Juridische Vraagbaak en Fiat Justitia.

Manders sprak op honderden seminars voor ondernemers en hun adviseurs. Ook is hij een graag geziene spreker op politiek-filosofische congressen en discussieavonden.

Manders is een compromisloos voorstander van belastingontwijking, belastingparadijzen, en belastingconcurrentie tussen landen, zowel op morele als economische gronden. Hij stelt dat belasting een gelegaliseerde vorm van roof is, dat ieder mens recht heeft op de vruchten van zijn arbeid, en dus ieder mens het morele recht heeft zich te onttrekken aan belastingheffing. Ook stelt hij dat belastingheffing en de daarmee gefinancierde overheidsinterventie en overheidsuitgaven leiden tot minder welvaart, welzijn en vrijheid.(bron)

 

Wat is jouw mening?


Is Belang van Nederland de partij die bij jou past?


Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.