€ 74 miljoen voor verbeteren leesvaardigheid kinderen

Gepubliceerd op 1 november 2023 om 14:45

Je wordt goed, in alles dat je veel doet. Dat geldt ook voor lezen. Kinderen verbeteren hun leesvaardigheid door veel te lezen. Maar dan moeten de kinderen lezen wel leuk vinden. Om het plezier in lezen te vergroten gaan bibliotheken samenwerken met scholen en de kinderopvang. Minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs Mariëlle Paul van de VVD en staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu van D66 stellen hiervoor de komende drie jaar in totaal € 74 miljoen beschikbaar. Met dat geld gaan leesdeskundigen uit de lokale bibliotheek de kinderen op school en op kinderdagverblijven enthousiast maken om te lezen. Ook kunnen de bibliotheken hun boekencollectie flink uitbreiden.

Wat doen leesdeskundigen?

  • leesdeskundigen helpen leerlingen bij het uitzoeken van een boek dat bij hen past
  • ze ondersteunen bij het organiseren van leesactiviteiten
  • ze kijken met schoolteams wat er nodig is om leerlingen sneller een boek te laten pakken
  • ook kunnen ze ondersteunen als een school een leesplan wil opstellen
  • ze helpen bij het opbouwen of uitbreiden van een bibliotheekcollectie

Scholen die dit het hardste nodig hebben omdat ze relatief veel leerlingen hebben met een risico op leerachterstanden, krijgen extra ondersteuning.

Stichting Lezen

De plannen zijn onderdeel van de programma’s BoekStart en de Bibliotheek op school. Deze zijn ontwikkeld door Stichting Lezen. De stichting verdeelt het geld over de bibliotheken. De stichting monitort samen met de bibliotheken en scholen de ontwikkeling van het leesgedrag en leesplezier van leerlingen.

Welke partij past bij jou?

Als je naar dit onderwerp kijkt, zou je dan op een van deze partijen stemmen?