Streamingsdiensten verplicht tot Nederlandse producties

Gepubliceerd op 31 oktober 2023 om 22:38

Grote streamingdiensten die in Nederland actief zijn, zijn verplicht om meer te investeren in Nederlandse producties. Zij moeten namelijk 5% van hun jaaromzet gaan investeren in Nederlandse series, films en documentaires. De streamingdiensten mogen investeren in alle typen producties met uitzondering van sport. Wat is het doel van D66-staatssecretaris Gunay Uslu?

televisiescherm met netflix logo

Meer Nederlandse verhalen op streamingsdiensten

Op 31 oktober heeft de Eerste Kamer ingestemd met dit wetsvoorstel van staatssecretaris van Cultuur en Media Gunay Uslu (D66). De wet gaat in op 1 januari 2024. Door de investeringsverplichting neemt het aanbod van Nederlandse verhalen toe op streamingdiensten.

Staatssecretaris Uslu: ,,Als je als streamingdienst succesvol bent op de Nederlandse markt dan draag je ook bij aan het Nederlandse aanbod. Zo kunnen Nederlandse kijkers en een internationaal publiek genieten van prachtige producties uit ons land.’’

In andere Europese landen zoals België, Frankrijk en Duitsland zijn al maatregelen genomen om private aanbieders bij te laten dragen aan nationale audiovisuele producties.

Wet bedoeld voor streamingsdiensten met jaaromzet > € 10 miljoen

De nieuwe wet geldt voor streamingdiensten met een jaaromzet in Nederland van meer dan € 10 miljoen euro. Het gaat bijvoorbeeld om Netflix, Disney+ en Amazon Prime. Dit levert naar verwachting meer dan € 40 miljoen aan investeringen op.

Ten minste de helft van het bedrag moet gaan naar Nederlandse films, series en documentaires. Juist dit culturele aanbod moet volgens de Raad van Cultuur worden gestimuleerd om te kunnen concurreren met het grote internationale aanbod.

Minimaal 60% van de producties moet gemaakt zijn door een onafhankelijke producent. Zo komt er meer variatie in het aanbod en worden makers in de audiovisuele sector versterkt: van scenarioschrijvers tot regisseurs en van cameramensen tot production designers.

Evaluatie na drie jaar

Er komt een jaarlijks overzicht in welk typen producties er wordt geïnvesteerd. Na drie jaar vindt er een evaluatie plaats die inzicht geeft in hoe de investeringsverplichting in de praktijk werkt.

Stemming Tweede Kamer en Eerste Kamer

In onderstaande tabel zie je hoe de politieke partijen in de Tweede Kamer en in de Eerste Kamer gestemd hebben.

Stemming in de Tweede Kamer

Stemming in de Eerste Kamer

✅ 34 VVD

✅ 24 D66

❌ 16 PVV Partij van de Vrijheid

✅ 14 CDA

❌  9 PvdA Partij van de Arbeid

❌  9 SP Socialistische Partij

❌  8 GroenLinks

❌  6 PvdD Partij voor de Dieren

✅  5 ChristenUnie

✅  5 FVD Forum voor Democratie

✅  4 BBB BoerBurgerBeweging

✅  3 SGP

❌  3 DENK

❌  2 Groep Van Haga

❌  2 Volt

❌  1 Fractie Den Haan

✅  1 Kamerlid Gündogan

❌  1 JA21

✅  1 Lid Omtzigt

✅ 16 BBB

✅ 14 GroenLinks-PvdA

✅ 10 VVD

✅ 6 CDA

✅  5 D66

❌  4 PVV

✅  3 SP

✅  3 ChristenUnie

✅  3 Partij voor de Dieren

❌  3 JA21

✅  2 Forum voor Democratie

✅  2 SGP

❌  2 Volt

✅  1 50Plus

✅  1 OPNL

Wat is jouw mening?