JA21 heeft het verkiezingsprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan zijn gepubliceerd op 8 november 2023. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen. De doorrekening zorgt ervoor dat politieke partijen hun plannen concreet maken en legt iedereen
langs dezelfde meetlat", schrijft het CPB in een persbericht. In dit artikel lees je de samenvatting van NU.nl van de doorrekening van de plannen van JA21.
Afbeelding Centraal Planbureau
Overheidsuitgaven ongeveer gelijk
Met de plannen van JA21 blijven de overheidsuitgaven met een plus van 0,3 miljard euro vrijwel ongewijzigd. Maar er zijn wel enkele verschuivingen.
Meer geld naar sociale zekerheid
JA21 geeft de komende vier jaar vooral meer uit aan sociale zekerheid, onderwijs, veiligheid en defensie. JA21 trekt 6,6 miljard euro extra uit voor de sociale zekerheid, vooral door de introductie van een inkomensonafhankelijke huishoudtoelage. Daar staat tegenover dat de partij de zorgtoeslag, het kindgebonden budget en de kinderbijslag afschaft en uitkeringen verlaagt. Voor veiligheid wordt 4,1 miljard euro extra vrijgemaakt. Dan gaat het vooral om een verhoging van uitgaven aan binnenlandse veiligheid.
Minder geld naar klimaat en milieu
De partij zet het mes in internationale samenwerking en klimaat en milieu. Ook bezuinigt JA21 zo'n 5,5 miljard euro op internationale samenwerking. Het Transitiefonds, het Nationaal Groeifonds en het Klimaatfonds worden afgeschaft.
Asiel
De partij komt verder met een pakket maatregelen om de asielinstroom terug te dringen. Dat moet leiden tot lagere uitvoeringskosten en minder bijstandsuitkeringen. De bezuinigingen op het gebied van klimaat en milieu moeten een bezuiniging van 7,5 miljard euro opleveren.
Belastingen
JA21 heeft een lastenverlichting van 6,4 miljard euro in 2028 voor ogen. Gezinnen betalen 5,2 miljard euro minder aan belasting en premies. Voor bedrijven gaat het om een bedrag van 1 miljard euro.
Overheidsfinanciën
De maatregelen van JA21 zorgen ervoor dat de economische groei uitkomt op 1,3 procent per jaar. De gemiddelde koopkracht stijgt met 0,2 procent per jaar. De armoede stijgt met 0,6 procentpunt naar 6,7 procent.
Reactie plaatsen
Reacties