GroenLinks-PvdA Kamerlid Kati Piri heeft een spoeddebat aangevraagd over het terughalen van Afghaanse beveiligers die voor Nederland hebben gewerkt. Want Kabinet Rutte IV (VVD, CDA, D66 en ChristenUnie) vond dat deze mensen voor Nederland hebben gewerkt en teruggehaald moeten worden, Maar Kabinet Schoof (PVV, VVD, NSC en BBB) vindt het te duur om de Afghaanse beveiligers naar Nederland te halen.
GroenLinks-PvdA Kamerlid Kati Piri op Instagram over Afghaanse beveiligers
Enkele tientallen Afghaanse beveiligers die voor het Nederlandse leger hebben gewerkt, vrezen al twee jaar voor hun leven en verblijven op geheime locaties. Inmiddels zijn er al 15 van hen gedood door de Taliban.
Het vorige kabinet noemde het een ‘erekwestie’: mensen die voor Nederland hebben gewerkt en nu gevaar lopen, moeten naar Nederland worden gehaald.
Coalitiepartij NSC stond daar ook destijds voor. Maar het huidige kabinet zegt nu dat het ‘te duur’ is. 😵💫
Ons Kamerlid Kati Piri heeft een spoeddebat aangevraagd. Want deze mensen lopen nu levensgevaar, mede omdat ze gewerkt hebben voor Nederland. We mogen hen niet in de steek laten!
Kabinet Schoof haalt Afghaanse beveiligers niet terug
Het kabinet "breekt een belofte", "tekent een doodvonnis", is een "kille boekhouder", "neemt een hardvochtig besluit", heeft een "morele plicht" en "brengt mensen in levensgevaar". De kwalificaties van de oppositie over het kabinetsbesluit om een groep Afghaanse beveiligers toch niet naar Nederland te halen zijn stevig, zo bleek donderdagavond in het debat over de bewakers.
De negen aanwezige oppositiepartijen (alleen JA21 was er niet) zijn het met elkaar eens: het is schandalig dat dit kabinet terugkomt van het voornemen van het vorige kabinet over een groep Afghaanse beveiligingsmedewerkers.
Bron: NOS
CDA: 'Een ereschuld is gebroken'
Deze mensen hebben soms met gevaar voor eigen leven Nederlandse militairen beschermd. Nederland zat bijna twintig jaar, van 2002 tot 2021, in Afghanistan, met name in de provincies Uruzgan en Kunduz. "Een ereschuld is gebroken", vat CDA-Kamerlid Boswijk de opvatting van de oppositiepartijen samen.
Kabinet Schoof: 'Groep van 4500 mensen is te groot'
Vrijdagavond stuurde het kabinet een kort briefje naar de Tweede Kamer. Er gaat een streep door het idee om een "afgebakende groep" Afghaanse bewakers en hun familie hierheen te halen. Het gaat namelijk niet om 145 beveiligers, maar om bijna duizend bewakers, zegt het kabinet.
En dat komt met hun gezinnen erbij neer op een groep van zo'n 4500 mensen. Het kabinet vindt de groep te groot, de opvang wordt te duur en het blijkt moeilijk te achterhalen te zijn waar de beveiligers nu zijn, is de argumentatie uit de brief en de bijgevoegde ambtelijke stukken.
Briefje van kabinet naar de Tweede Kamer
Geachte voorzitter,
Vorige kabinetten hebben, naar aanleiding van de val van Kaboel in augustus 2021, een ruimhartige benadering gekozen bij het overbrengen van groepen Afghanen die in aanmerking kwamen voor overbrenging. Uit eerdere berichtgeving aan de Kamer kan worden afgeleid dat Nederland veel heeft kunnen doen en zich nog steeds inspant om mensen, die daarvoor in aanmerking kwamen, over te brengen naar Nederland.
1 Tijdens de acute fase (15 tot 26 augustus 2021) zijn 1860 personen geëvacueerd en vervolgens zijn 2746 personen overgebracht naar Nederland. Momenteel werkt het kabinet nog aan de overbrenging van de laatste 64 personen.
2 In de Staat van het Consulaire 2024 van 28 juni jl. heeft het vorige kabinet de intentie uitgesproken om, aanvullend op de eerdere overbrengingen, een extra inspanning te willen plegen voor “een afgebakende groep” voormalige Afghaanse bewakers.
3 Hierbij informeren wij uw Kamer dat het huidige kabinet heeft besloten om hier geen opvolging aan te geven en deze groep dus niet voor overbrenging naar Nederland in aanmerking te laten komen.
Het huidige kabinet maakt derhalve een andere afweging. Wel blijft het kabinet binnen het bestaand beleid oog houden voor schrijnende gevallen, net als het vorige kabinet heeft gedaan.
De minister van Buitenlandse Zaken, Caspar Veldkamp (NSC, red.)
De minister van Defensie, Ruben Brekelmans (VVD, red.)
De minister van Asiel en Migratie, M.H.M. Faber-Van de Klashorst (PVV, red.)
Bron: rijksoverheid.nl
Pieter Omtzigt was als Kamerlid voor het laten overkomen van de beveiligers
Niet alleen de oppositie, maar ook regeringspartij NSC valt het kabinetsbesluit zichtbaar zwaar. NSC-leider Omtzigt was onder het vorige kabinet als Kamerlid toch vurig voor het laten overkomen van de beveiligers, wordt NSC-Kamerlid Kahraman bij herhaling gevraagd.
Breekt de partij die staat voor goed bestuur geen afspraken met mensen "die drie jaar ondergedoken hebben gezeten en nu dachten veilig te zijn?", wil GroenLinks-PvdA-Kamerlid Piri weten.
Kahraman spreekt over een "duivels dilemma" en "morele afwegingen" en noemt de kwestie "zeer ingewikkeld". Dat het kabinet de Afghanen niet wil vanwege de kosten vindt de NSC'er belachelijk. "Het financiële plaatje doet er niet toe." NSC wil nog wel kijken of er gekeken kan worden naar bewakers die in een "schrijnende situatie" zitten.
PVV wil niet nog meer buitenlanders in Nederland
Regeringspartijen PVV en VVD hebben daarentegen geen twijfels. PVV-Kamerlid de Roon: "Wij willen niet nog meer buitenlanders in Nederland". Hij denkt ook niet dat de bewakers zich opgeofferd hebben voor Nederland door het militaire kamp te bewaken in wachttorens. "Ze deden het voor het geld."
VVD vindt dat er genoeg Afghanen zijn opgevangen
De VVD vindt dat er genoeg Afghanen zijn opgevangen in Nederland en wijst erop dat het ten opzichte van een eerdere berekening om een aanzienlijk grotere groep gaat.
Ministers geven nog geen uitleg
De ministers Brekelmans (VVD, red.) van Defensie, Veldkamp (Buitenlandse Zaken) en Faber (PVV, red.) (Asiel en Migratie) hebben nog geen uitleg gegeven over hun besluit, omdat het debat opgeschort werd. De Kamer krijgt de tijd om nog nieuwe stukken te lezen en het is onduidelijk wanneer het vervolgdebat wordt gepland.
De ministers hebben al wel laten doorschemeren dat ze willen vasthouden aan het besluit. De kans is heel klein dat NSC de steun voor dit gevoelige onderwerp zal intrekken, omdat dat de toch al broze onderlinge verhoudingen in de coalitie verder zal beschadigen.
Bron: NOS
Schriftelijke vraag aan de ministers
2024Z14833
(ingezonden 2 oktober 2024)
Vraag van de leden Paternotte (D66), Piri (GroenLinks-PvdA), Boswijk (CDA) en Ceder (ChristenUnie) aan de ministers van Buitenlandse Zaken, van Defensie en van Asiel en Migratie over de interne communicatie en adviezen met betrekkingen tot de overbrenging van Afghaanse bewakers
Kunt u uiterlijk donderdag 3 oktober om 12.00 uur alle interne communicatie en adviezen met betrekking tot het besluit om Afghaanse bewakers niet over te brengen naar Nederland binnen en tussen de ministeries van Buitenlandse Zaken, Defensie en Justitie & Veiligheid/Asiel & Migratie sinds het aantreden van uw kabinet naar de Kamer sturen?
Bron: tweedekamer.nl
opwiemoetikstemmen.nl houdt bij wat politieke partijen beloven, wat politici zeggen en wat politiek Den Haag daadwerkelijk doet. Zodat jij weet op wie je moet stemmen.
Reageren? Ja graag! Je e-mailadres wordt niet op de website geplaatst.
Reactie plaatsen
Reacties