GroenLinks-PvdA Hoe worden de partijplannen betaald?

Gepubliceerd op 8 november 2023 om 22:19

GroenLinks-PvdA heeft het verkiezingsprogramma laten doorrekenen door het Centraal Planbureau (CPB). De resultaten daarvan zijn gepubliceerd op 8 november 2023. ‘Keuzes in Kaart 2025-2028’ biedt een overzicht van de budgettaire en de economische gevolgen van de beleidsvoorstellen van de partijen. De doorrekening zorgt ervoor dat politieke partijen hun plannen concreet maken en legt iedereen
langs dezelfde meetlat", schrijft het CPB in een persbericht. In dit artikel lees je de samenvatting van NU.nl van de doorrekening van de plannen van GroenLinks-PvdA.

doorrekening centraal planbureau keuzes in kaart 2025-2028

Afbeelding Centraal Planbureau

GroenLinks-PvdA belast bedrijven het meest van alle partijen

De linkse fusiefractie van PvdA-GroenLinks nivelleert in haar plannen. Want lage inkomens en middeninkomens krijgen een lastenverlichting en de hoogste inkomens en bedrijven gaan juist meer betalen.

In totaal worden bedrijven met maar liefst 24,5 miljard euro extra belast. Verreweg het hoogst van alle partijen die hun programma hebben laten doorrekenen.

Economie wordt gestimuleerd

In totaal geeft PvdA-GL maar liefst een kleine 20 miljard euro meer uit. Toch blijven de overheidsfinanciën in balans, doordat de economie ermee wordt gestimuleerd.

Gratis kinderopvang

Kinderopvang en buitenschoolse opvang worden gratis. Het minimumloon gaat omhoog, met behoud van alle gekoppelde uitkeringen. Het eigen risico in de zorg wordt verlaagd naar 285 euro.

Belastingen

De inkomstenbelasting gaat op de schop met de invoering van zes schijven. De laagste schijf is 30 procent en de hoogste - voor inkomens vanaf 150.00 euro - wordt 60 procent. Ook hiervan profiteren vooral de lage inkomens.

Werkenden en mensen met een uitkering krijgen belastingverlaging (via een hogere algemene heffingskorting). De zorgpremie wordt verlaagd en voor mensen met een eigen woning wordt de hypotheekrenteaftrek versoberd. Vermogens en bedrijven worden zwaarder belast.

Kilometerheffing

Automobilisten gaan meer betalen door een kilometerheffing, die ook voor vrachtverkeer wordt ingevoerd. Ook vliegen wordt duurder. Boodschappen worden duurder door een verpakkingenbelasting. Grootverbruikers van gas - meestal bedrijven - gaan meer energiebelasting betalen. Huishoudens minder.

Armoede

De armoede daalt dan ook flink: tot 3 procent in totaal en tot 3,3 procent onder kinderen. Dat komt vooral door een hogere belastingkorting, een hoger minimumloon, lagere inkomstenbelasting en een verhoging van de kinderbijslag.

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.